Mi az a membránszűrés?

Mi is az a membránszűrés? Alapvetően a membránszűrés abból áll, hogy egyetlen termékáramot keringet át egy membránrendszeren, amely azt két különálló árammá, azaz permeátummá és retentátummá választja szét. Az anyagokat szétválasztó membrán egy erősen specializált fizikai gát, amely csak a termékáram bizonyos kiválasztott komponenseit engedi áthaladni.

31032020.74.2 primary product picture white HRes

Alfa Laval termékek

Membrán típusok

Kísérleti laboratóriumi berendezések

Kiegészítő berendezések

Mi az a membránszűrés és hogyan működik?

Membránszűrő mint fizikai gát

Mi is az a membránszűrés? Alapvetően a membránszűrés abból áll, hogy egyetlen termékáramot keringet át egy membránrendszeren, amely azt két különálló árammá, azaz permeátummá és retentátummá választja szét. Az anyagokat szétválasztó membrán egy erősen specializált fizikai gát, amely csak a termékáram bizonyos kiválasztott komponenseit engedi áthaladni.

Áthaladás

Az ilyen membránnak a pórusai olyan kicsik, hogy Angströmben mérhetők (10-10 m) és nyomásra van szükség ahhoz, hogy a folyadékot keresztül nyomjuk rajtuk. Lényegében a nanoszűréshez és fordított ozmózishoz használatos membránok pórusai olyan kicsik, hogy még pásztázó elektronmikroszkóppal sem láthatók.

.

A membránszűrés típusai

A membránszűrésnek négy általánosan elfogadott típusa van. Ezeket az alapján határozzák meg, hogy milyen méretű anyagot kell kiválasztaniuk a betáplált folyadékból. A membránszűrés négy típusát fordított ozmózisnak, nanoszűrésnek, ultraszűrésnek és mikroszűrésnek nevezik a pórusméret növekedésének sorrendjében. Lapmembránjaink és spirálmembránjaink a membránszűrés ezen típusait fedik le.

membrane filtration molecules
reverse osmosis filtration membrane flow diagram

Mi a fordított ozmózis (RO)

A fordított ozmózis (RO) a legszűkebb membránpórust alkalmazza a folyadék szeparálásban. Elvileg a víz az egyetlen anyag, ami át tud haladni a membránon. Semmilyen más anyag (baktériumok, spórák, zsírok, fehérjék, gumik, sók, cukrok, ásványok, stb.) nem tud átjutni rajta.

Olvasson többet RO lapmembránjainkról és RO spirál membránjainkról.

 

 

nanofiltration membrane flow diagram

Mi a nanoszűrés (NF)

A nanoszűrés során a kis ionok (pl. ásványi anyagok) átjutnak a membránon, míg a nagyobb ionok és a legtöbb szerves komponens (pl. baktériumok, spórák, zsírok, fehérjék, gumik és cukrok) nem jut át.

Nanoszűrés (NF) VS Fordított ozmózis (RO)

A nanoszűrés nem annyira fimonszűrés, mint a fordított ozmózis, membránjai egy kicsit nyitottabbak.

Olvasson többet NF lapmembránjainkról és NF spirál membránjainkról.

ultrafiltration membrane flow diagram

Mi az ultraszűrés (UF)

Az ultraszűrés (UF) nagyobb pórusú membránokat használ, relatíve alacsony nyomás mellett. Sók, cukrok, szerves savak és kisebb peptidek áthaladnak rajta, míg a fehérjék, zsírok és poliszacharidok nem.

Olvasson többet UF lapmembránjainkról és UF spirál membránjainkról.

microfiltration membrane flow diagram

Mi a mikroszűrés (MF)

Mikroszűrés (MF) során csak a lebegő szilárd anyagok, baktériumok és zsírcseppek nem tudnak áthaladni a membránon.

Olvasson többet MF lapmembránjainkról és MF spirál membránjainkról.


Crossflow kontra dead-end (hagyományos) szűrés

A membránszűrés lehet dead-end (hagyományos) szűrés vagy crossflow (keresztáramú) szűrés.

A keresztáramú szűrés számos előnyt biztosít a dead-end szűréssel szemben. Mivel a termékáram folyamatosan halad át a membránon, nincs szűrőpogácsa, amely szennyeződéshez és egyenetlen áramláshoz vezethetne.  

Ez lehetővé teszi a folyamatos, automatizált szűrést, amely egyenletes, ellenőrizhető termékminőséget eredményez. Nincs szükség szűrési segédanyagokra és a membránok élettartama meghosszabbodik.

Majdnem minden ipari membránszűrés crossflow szűrésként történik, ahol a termékáram nagy sebességgel és nyomás alatt a membránnal párhuzamosan áramlik.

cross flow filtration vs dead end filtration
.

A membránszűrés előnyei

A membránszűrésnek számos jelentős előnye van az ipari méretű alkalmazásokban, ahol a megbízhatóság, az állandóság és az üzemeltetési költségek döntő szempontok.

Alacsonyabb termelési költségek

A membránszűrés egyik előnye, hogy a membránszűrő rendszerek gyakran olcsóbbak, mint sok más alternatív technológia. Alacsonyabbak a kapcsolódó telepítési- és energiaköltségek is.

A membránszűrés kevesebb feldolgozási lépést tartalmaz, valamint nagyobb tisztasági fok és magasabb összhozam érhető el vele.

Ezenkívül, mivel a membránszűrés során nem keletkezik szűrőpogácsa, ennek a maradéknak az eltávolítása és ártalmatlanítása nem jár költségekkel.

Nagyfokú rugalmasság  

A membránszűrés különböző viszkozitású termékáramokhoz használható, beleértve a nagy viszkozitású termékeket is, amelyek egyébként nehezen dolgozhatók fel. A membránszűrők széles választéka azt is biztosítja, hogy minden egyes alkalmazáshoz a lehető legjobb megoldás álljon rendelkezésre. Ezáltal a felesleges energiaköltségek is kiküszöbölhetők.

Magas végtermék minőség

A membránszűrés tiszta technológia. A szeparálás kizárólag a molekulaméret alapján történik, így nincs szükség adalékanyagok használatára. Ez kiváló minőségű végterméket eredményez és megkönnyíti a felhasználók és a hatóságok szigorú követelményeinek való megfelelést.

.
.
.

Az Alfa Laval membrántechnológia története

Az Alfa Laval tapasztalata a membránszűrés és a membránszűrő rendszerek terén majdnem olyan régre nyúlik vissza, mint maga a technológia. A hatvanas évek közepe óta, nem sokkal azután, hogy a membránszűrést kereskedelmi méretekben bevezették, segítjük ügyfeleinket a membrántechnológiával kapcsolatban.

A membránok és membrántermékek különböző típusai, a membránlapoktól (lapmembránok vagy spirálmembránok) a kiegészítő membránberendezésekig, a tesztegységektől vagy kísérleti üzemektől a termelőegységekig, kiegészítik az elválasztási technológiáink széles skáláját, mint például a dekanter centrifugák és a tárcsás szeparátorok használatát. Ez lehetővé teszi számunkra, hogy a leghatékonyabb megoldást kínáljuk Önnek.

Teljes körű ismeretek

Ha az Alfa Lavaltól vásárol membránszűrési megoldásokat, azzal hozzáférést nyer a folyamat minden egyes lépését részleteiben ismerő szakértelmünkhöz és tapasztalatunkhoz is. Szakértőink 1965-ig visszanyúlóan rendelkeznek tapasztalatokkal, így olyan megoldást tudunk kidolgozni és finomhangolni, amely pontosan megfelel az Ön igényeinek, ötvözve az Ön adott alkalmazáshoz kapcsolódó szakértelmét a mi páratlan membránszűrési tudásunkkal. Az Alfa Laval szakértő munkatársai valószínűleg egyedülálló módon képesek támogatni Önt a folyamat bármely szakaszában.

Teljes összhang

Azon kevés cég közé tartozunk, amelyek rendelkeznek a membránelemek, modulok és teljes membránszűrő rendszerek fejlesztéséhez, gyártásához és telepítéséhez, valamint ügyfeleink kiszolgálásához szükséges kapacitással, szakértelemmel és tapasztalattal. Attól kezdve, hogy membránszűrési technológiát épít be folyamataiba, teljes mértékben megbízhat benne.

Teljes mértékben tesztelt

Azon kevés vállalat közé tartozunk világszerte, amelyek képesek a membránszűrés területén meglévő szakértelmet a kutatás-fejlesztéstől, a teszteléstől és kísérletektől, a teljes körű gyártásig és a folyamatok megvalósításáig egyaránt úgy biztosítani, hogy arra Ön és vállalata teljes mértékben támaszkodni tudjon.

Ráadásul saját teszt központunk van a dániai Nakskovban. Központjaink lehetővé teszik, hogy szakértő munkatársainkkal együtt fejlesszen ki megoldásokat az Ön egyedi folyamatára. Kísérleti laboratóriumi berendezéseink széles választéka biztosítja, hogy Ön a tesztelést akár saját telephelyén el tudja végezni.

.
.

Membránszűrési megoldások széles választéka

Az Alfa Laval membránválasztéka minden szűrési folyamatot - fordított ozmózist, nanoszűrést, ultraszűrést és mikroszűrést - lefed. Spirál membránok és lapmembránok átfogó választékával rendelkezünk. Kísérleti laboratóriumi berendezéseket is biztosítunk. Membránszűrő berendezéseinket moduláris alapokra tervezzük, ami nagyfokú rugalmasságot biztosít, mivel a membránok modulokba, a modulok körökbe, a körök pedig rendszerekbe építhetők. A rendszer kialakítása így bármilyen folyamat igényeinek megfelelően testre szabható és könnyen bővíthető, ha a termelési követelmények növekednek. Ez azt jelenti, hogy a beruházás követheti a termelési kapacitás bármilyen szükséges növekedését, amikor és ahogyan arra szükség van - és mindezt viszonylag alacsony többletköltséggel.

Alfa Laval membrane test facilities in Nakskov Denmark

Membrán típusok

Kísérleti laboratóriumi berendezések

Kiegészítő berendezések

.
.