MBR membránok

A membrán bioreaktor technológia fenntartható megoldás mind a kommunális, mind az ipari szennyvíz kezelésére. Lehetővé teszi a maximális erőforrás-visszaforgatást, a költségek minimalizálását és a körforgásos gazdaság szemléletének alkalmazását a működtetés során. A bioreaktorokba szánt Alfa Laval membránmodulok egyesítik az üreges szálas és a lapmembrános technológiák előnyeit. Az Alfa Laval MBR-membránok segítségével alacsony üzemeltetési költségek mellett problémamentes MBR szennyvízkezelést

MBR membrane alfa laval 640X360

Membrán bioreaktorok ─ holisztikus megoldás a kommunális és ipari szennyvízkezeléshez

 • Minimalizálja az energiafogyasztást
 • Csökkenti a tisztítási igényeket
 • Megkönnyíti a karbantartást
 • Maximálja a kapacitást

Az MBR technológia élvonalában - Bemutatjuk az Alfa Laval megújult MBR membránját

Membrán bioreaktor szűrőmoduljaink új verziója számos olyan fejlesztést tartalmaz, amelyek növelik a kapacitást, csökkentik az energiafogyasztást és tovább mérséklik a karbantartási költségeket. Több mint 15 éve, több száz létesítményben alkalmazott, kipróbált és tesztelt technológiánkon alapuló új MBR-membránunk megbízható működést garantál a lehető legalacsonyabb teljes életút költség mellett. Függetlenül a medence nagyságától a különböző méretű, egymásra helyezhető membránmodulokkal maximalizálni tudjuk az üzem kapacitását.  

.

MBR membránok - esettanulmányok

Világszerte több mint 150 Alfa Laval MBR-rendszert telepítettek, amelyek mindenféle típusú kommunális és ipari szennyvíz kezelésében vesznek részt.

A Central Clear Creek Alfa Laval MBR membránokat használ

A Colorado állambeli Denverben található Clear Creek az Alfa Laval MBR membránjait választja a hagyományos aktivált iszapos (CAS) rendszer helyett többek között azért, mert kiváló a tisztított szennyvíz minősége, megbízható, költséghatékony az alacsony karbantartási igény miatt és egyszerű a használata.

A Schwander Polska az Alfa Laval MBR-t választja az alacsony életciklusköltségek miatt.

A Schwander Polska vállalat membrán bioreaktor (MBR) technológián alapuló szennyvíztisztító telepeket tervez, épít és üzemeltet. A hosszú és problémamentes üzemidő biztosítása és a minimális üzemeltetési költségek érdekében a vállalat úgy döntött, hogy az Alfa Laval MBR membránokat használja az összes MBR szennyvízkezelési projektjében. 

Az Alfa Laval MBR maximalizálja a rugalmasságot és a tisztított szennyvíz minőségét a KMC-nél

A KMC burgonyakeményítőgyártó 10 000 mg KOI/l értékű szennyvizet dolgoz fel szennyvíztisztító telepén. Az Alfa Laval MBR membránjainak köszönhetően a vállalat rugalmasan alkalmazhatja a legmegfelelőbb baktériumokat a membrán bioreaktoraiban és meg tud felelni a helyi szennyvíz kibocsátásra vonatkozó szabályoknak. 

Hogyan működik

.

A természetben számos intelligens és hatékony folyamat ismerhető fel, MBR-moduljaink tervezésekor pedig számos ilyen példából merítettünk ihletet. Ez a sikeres módszer alacsony energiaköltségeket, minimális tisztítást és magas vízminőséget eredményezett. Fokozatosan fejlesztjük MBR modulrendszereinket, hogy még tovább javítsuk őket, mindig a természetes hatékonyság vezérelvét követve.

LowResist™

Az Alfa Laval egyedülálló LowResist kialakítása rendkívül alacsony nyomásesést biztosít membránmoduljainkban. Az ultraalacsony transzmembránnyomásnak (TMP) köszönhető, hogy az Alfa Laval MBR membránok sokkal kevesebb tisztítást és karbantartást igényelnek, mint a piacon kapható többi MBR. Az alacsony TMP azt jelenti, hogy nincs lerakódás a pórusokban, csak könnyen eltávolítható felületi lerakódás.

Ez az oka annak is, hogy az Alfa Laval MBR szűrők gravitációsan működhetnek, mindössze 1 m vízzel a modul felett, így a tartályban/medencében a kapacitás szivattyúk használata nélkül maximalizálható.

Új modellünkben továbbfejlesztettük a LowResist technológiát, hogy még tovább csökkenthessük a transzmembránnyomást. Az új membránok oldala nyitott, így a víz szabadon áramolhat a permeátumdobozokba. Ez egyenletesebb nyomáseloszlást eredményez a membránon, ami javítja a kapacitást és csökkenti a tisztítási igényeket. 

S Aerator™

Legújabb MBR modellünk az S Aerator levegőztető rendszerrel rendelkezik. Ez az új, továbbfejlesztett rendszer minimalizálja a levegőfogyasztást a szennyvízszűrési folyamat során.

Az Alfa Laval új S Aerator egyvonalas kialakítású, egy öblítő vonallal kombinálva.

Ez a kialakítás megkönnyíti a levegőáram be- és kikapcsolását működés közben és ezzel lehetővé teszi, hogy az MBR membránmodulokat váltakozó levegőztetéssel lehessen üzemeltetni. Ez azt jelenti, hogy az egynél több membránmodult tartalmazó rendszerekben a levegőztetés nem folyamatosan, hanem váltakozva történik. Ez anélkül lehetséges, hogy a rendkívül alacsony TMP-nek köszönhetően lerakódások okoznának problémát. Nagy előnyt jelent az energia-, beruházási és karbantartási költségek megtakarítása.

QuickSwap™

Az MBR membránok az Alfa Laval egyedülálló QuickSwap™ technológiájának köszönhetően könnyen telepíthetők és cserélhetők. Az Alfa Laval egyedülálló QuickSwap™ technológiájának köszönhetően minden egyes köteg külön-külön eltávolítható, így minimálisra csökkenthető a membránmodul felett szükséges emelési magasság. Így az Alfa Laval MBR membránmoduljai különösen alkalmasak beltéri vagy földalatti telepítésekhez, ahol az extra emelési magasság több költséget jelent.

A membránok könnyen cserélhetők a QuickSwap™ technológiának köszönhetően. Mivel a modulban lévő összes membrán kötegekben van felszerelve, a teljes csomag egyetlen művelettel kicserélhető ahelyett, hogy minden egyes membránelemet külön-külön kellene kicserélni.

A köteg cseréjéhez csak csökkentse a tartály/medence szintjét, vegye ki a régi köteget, és helyezzen be egy újat. Nincs szükség arra, hogy az egész modult kivegye a tartályból/medencéből, vagy hogy a membránok cseréjét követően időt töltsön annak ellenőrzésével, hogy minden egyes membránelem a helyére került-e.

Alfa Laval MBR QuickSwap
Alfa Laval MBR high capacity

Nagy kapacitásra optimalizált MBR membránok

Az új Alfa Laval MBR membránmodulok csak két szabad oldalt igényelnek működés közben, ezért sorban egymás mellé telepíthetők, ezáltal drasztikusan megnövelve a telepített membránsűrűséget.

A különböző méretű modulok választéka a gravitációs működéshez szükséges alacsony vízmélységgel együtt lehetővé teszi a meglévő tartályok/medencék optimális kihasználását és a telepített membránfelület maximalizálását. Az Alfa Laval megoldásával a lehető legnagyobb membránfelületet kapja adott tartály/ medence térfogatra vetítve.

Az Alfa Laval MBR-membrán kiváló szennyeződés-ellenállósága és a pórusokban történő lerakódások megszüntetése lehetővé teszi, hogy a bioreaktort akár 50%-kal magasabb lebegőanyag-koncentrációval üzemeltessük, mint más gyártók rendszereit.

Mindezek együttesen azt jelentik, hogy az Alfa Laval MBR membránokkal maximális kapacitást érhet el a tartály/medence térfogatára vetítve.

MBR membránok ─ szennyvízszűrési alkalmazásokhoz tervezve

A membránok az MBR szennyvíztisztító telepeken és az ipari szennyvíz kezelésben kulcsfontosságú szerepet játszanak. Az MBR-moduljainkban használt összes membránt mi magunk fejlesztjük és gyártjuk a legmagasabb minőség és a legjobb tartósság biztosítása érdekében. A membránok klórálló PVDF-ből készülnek és kifejezetten szennyvizes alkalmazásokra optimalizáltuk őket.

A membránok abszolút gátat képeznek a baktériumokkal, mikroműanyagokkal és számos más szennyező anyaggal szemben, a kezelt víz pedig garantáltan megfelel a víz újrafelhasználására vagy a környezetbarát kibocsátásra vonatkozó követelményeknek.

Alfa Laval MBR membranes

Teljesen automatizált, kevés emberi beavatkozást igényel

Az Alfa Laval MBR membránok könnyen kezelhetők és teljesen automatizálhatók. Minden fontos szempont, mint például a levegőztetés, a ciklushossz és a CIP távolról indítható, vezérelhető és ellenőrizhető. A moduljainkkal végzett MBR vízkezelés során az egyetlen szükséges manuális munka a tisztítószertartályok feltöltése.

Az ebből adódó emberi erőforrás igény így nagyon alacsony, általában üzemenként 1/4 teljes munkaidős kezelői egyenérték körül van.

Tisztítás

Az ultraalacsony transzmembránnyomás és a pórusok szennyeződésének elkerülése miatt nagyon kevés tisztításra van szükség. Normál üzemmódban elegendő 10 percenként 2 perc pihentető időszak, hogy a tisztítólevegő eltávolítsa a felületi szennyeződéseket.

Nincs szükség gyakori visszaöblítésre vagy vegyszeres visszamosásra - csak két-három havonta egy-két órás CIP tisztítás szükséges. Az időmegtakarítás más MBR-rendszerekhez képest nagyon nagy.

A hosszú CIP tisztítási ciklusok a membránok kopásának és a vegyszerhasználat minimalizálásának előnyét is biztosítják. 

.

A membrán bioreaktoros tisztítás előnyei

Membrán bioreaktoros szűrőmoduljaink új változata számos olyan fejlesztést tartalmaz, amelyek növelik a kapacitást, csökkentik az energiafogyasztást és tovább csökkentik a karbantartási költségeket.

treated water

Kiváló vízminőség membrán bioreaktorral

A membrán bioreaktorok egyik legnagyobb előnye a tisztított szennyvíz kiváló minősége. Az egyre szigorúbbá váló szabályozási követelmények miatt biztos lehet benne, hogy fenntartható megoldással rendelkezik, ha az Alfa Laval MBR membránmoduljait választja.

A membrán abszolút fizikai gátat képez, amely eltávolítja az összes baktériumot és számos más kórokozót, valamint az összes mikroműanyagot. Így a szűrt folyadék sokféle módon újrafelhasználható, például öntözésre is alkalmas.

Az MBR-rendszer kiváló megoldás a különböző vegyületek, mikroszennyező anyagok és gyógyszerek eltávolítására is a kommunális és kórházi szennyvízből.

Az Alfa Laval MBR membránjai a California Title 22 előírásai szerint akkreditáltak, és egy dániai szennyvíztisztító telepen végzett közelmúltbeli vizsgálatok során bebizonyosodott, hogy teljesen hatékonyan távolítják el a mikroműanyag-szennyeződéseket. Ezért biztos lehet benne, hogy megfelelnek a jövőbeni környezeti és üzemeltetési igényeknek.

reduce energy cost 350x281 jpg

MBR membránok - alacsony energiaköltségek

Az MBR üzemek üzemeltetési költségének fő eleme az energiaköltség, ezért az energiahatékonyság elsődleges szempont. Az Alfa Laval MBR membránok piacvezető teljesítményt nyújtanak a lehető legalacsonyabb energiaköltség mellett.

MBR membránjaink egyedülálló LowResist™ kialakítása lehetővé teszi, hogy a membránokat a gravitációval, mint egyedüli hajtóerővel üzemeltessük, így elkerülhetők a szivattyúzási költségek.

Az Alfa Laval új S Aerator™ optimalizálja a levegőztetést és ezzel együtt a levegőztető energiafogyasztását anélkül, hogy a levegőztető eltömődését vagy a membrán elszennyeződését fokozottabban kockáztatná.

MBR membranes alfa laval wastewater treatment 640X360 Copy

Membránmodul, minimális tisztítási igénnyel

A LowResist membránmodul-technológia alapját képező rendkívül alacsony transzmembránnyomás (TMP) minimalizálja a szennyeződést és ezzel együtt a tisztítási igényt. Az alacsony TMP kiküszöböli a pórusok eltömődését, így az Alfa Laval MBR szűrőnek csak 10 percenkénti pihentető/levegős tisztításra és évi 4-6 alkalommal CIP tisztításra van szüksége. 

 Más szóval:

 • Nem kell visszaöblítés
 • A legtöbb esetben nincs szükség vegyszeres visszamosásra és áztatásra.
 • A szűrőmodult soha nem kell eltávolítani a tartályból/medencéből az élettartama alatt.
 • Minimális CIP igény
 • Minimális vegyszerhasználat
 • Hatalmas időmegtakarítás
 • A membránok és a szivattyúk kevesebb elhasználódása.
MBR benefits 590x450 03

Egyszerű, megbízható működés

Az Alfa Laval MBR membránrendszerek minden egyes részletét kifejezetten szennyvizes alkalmazásokhoz terveztük és gyártottuk. Nincsenek mozgó alkatrészek vagy szelepek az iszapban, és a szivattyú alkalmazása is minimális. Semmit sem bíztunk a véletlenre a maximális megbízhatóság és a lehető legalacsonyabb karbantartási igények biztosítása érdekében.

Nincs olyan karbantartás, amely során valaha is ki kellene venni a szűrőmodult a bioreaktor tartályából/medencéből, vagy ki kellene üríteni azt. Amennyiben membráncserére van szükség, egyedülálló QuickSwap rendszerünk segítségével ezt rekordidő alatt elvégezheti a membrántartályban/medencében. 

Nincs szükség továbbképzésére, ha egy meglévő szennyvíztisztító telepet MBR-technológiával újít fel. A rendszerünkben lévő összes technológia ismerős lesz a személyzet számára.

MBR benefits 590x760 04

CAPEX - Alacsony beruházási költség

Az Alfa Laval MBR membránok maximális kapacitást kínálnak bármekkora rendelkezésre álló helyen. Függetlenül attól, hogy új üzemet épít vagy meglévő üzemet korszerűsít, meg fogja látni, hogy megoldásaink csökkentik a beruházási kötlségeket (CAPEX).

Új szennyvíztisztító telepek

Új telepek esetében az Alfa Lavallal nagy megtakarítást érhet el az építési munkálatokhoz kapcsolódóan. A tartály/medence mérete kisebb lehet, mint más MBR-rendszerek esetében, köszönhetően a nagy membránsűrűségnek és annak, hogy nagyobb lebegőanyag-koncentráció mellett is működhet. Az Alfa Laval rendszere akár 50%-kal magasabb szilárdanyag-koncentrációval is működhet, mint az üreges szálas megoldások, így kisebb tartály/medence is használható.

Az Alfa Laval rendszerben nem kell szivattyút telepíteni az iszap recirkulációjához. Ezt légemeléssel végezzük, ami azt jelenti, hogy a tisztításra használt levegő keringeti az iszapot. Az Alfa Laval MBR membrán egyszerű kialakításának köszönhetően a szivattyúkon és a csővezetékeken is spórolhat. Mivel a rendszer hajtóereje a gravitáció, a CIP szivattyú az egyetlen szivattyú, amire szüksége van.

Meglévő üzemek

Meglévő üzemek esetében MBR szűrőrendszerünk nagyfokú rugalmassága lehetővé teszi, hogy bármilyen meglévő infrastruktúrához igazítsuk. Kiválaszthatja, hogy a gravitáció hajtja-e a rendszert, vagy alacsony energiaigényű permeátumszivattyúkat kíván használni. Különböző méretű membránmoduljainkkal maximális membránkapacitást tudunk a meglévő tartály(ok)ba helyezni.

.

Szervizszolgáltatások

MBR membránok és berendezések szervizelése

MBR-rendszerein szervizelésére ritkán van szükség és a szerviz egyszerűen elvégezhető. Minden karbantartás a tartályban/medencében lévő membránmodulokon történik. A modulokat élettartamuk alatt soha nem kell kivenni a tartályból/medencéből.

Mivel az Alfa Laval MBR membránok gravitáció és légemelés segítségével működnek, nincsenek víz- vagy iszapszivattyúk, amelyeket szervizelni kellene. Csak a szelepek, a CIP szivattyú és a fúvó igényel időnkénti szervizelést.

Ha egy modulban a membránokat élettartamuk végén ki kell cserélni, új QuickSwap kialakításunknak köszönhetően ez nagyon könnyen megoldható. A modulban lévő összes membrán egy kazettába van szerelve, Ön csak leengedi a tartály/medence szintjét és kicseréli a teljes membránkazettát.

Itt olvashat többet a QuickSwapról  

A moduláris kialakításnak köszönhetően a modulok beépítés során a felemeléshez mindössze 1,3 m szabad térre van szüksége a tartály/medence pereme felett. Ez fontos szempont, ha az MBR modul beltérben van, és a szabad hely korlátozott.

 

extending performance service man cogwheels 373x427

Szerviz megállapodások

Az Alfa Lavallal kötött szervizszerződés teljes nyugalmat és garantált teljesítményt biztosít Önnek. Az Alfa Laval MBR-szakértői csapata gondoskodik arról, hogy Ön a megállapodásban meghatározott fluxus- és TSS-szintet kapja.

Mindössze annyit kérünk, hogy évente háromszor küldje el nekünk az üzemeltetési adatokat, hogy ki tudjuk értékelni a rendszer működését. Évente egyszer az Alfa Laval MBR-szakértője ellátogat az üzemébe, hogy megvitassa az optimalizálási lehetőségeket és szemrevételezze a rendszert.

Szerviz megállapodás esetén az üzembe helyezéskor is jelen vagyunk és a mechanikai garancia 5 évre hosszabbodik.

Egy év egy Alfa Laval MBR membrán életében

diagram jan dec[1]

Partnerség 

Örömmel támogatjuk Önt a folyamat minden lépésében a tervezési fázistól kezdve az üzemeltetés teljes élettartama alatt.

Az ügyfelekkel való együttműködésünk gyakran már a tervezési fázisban elkezdődik, ahol segíthetünk optimalizálni az üzemet a maximális kapacitás, vízminőség és energiahatékonyság biztosítása érdekében. Rendszerünk rugalmassága lehetővé teszi, hogy új üzemét az Ön pontos igényeihez igazítsuk, és gondoskodunk arról, hogy a tartályban/medencében lévő biológia a lehető legjobb feltételekkel működjön.

Olyan iszapvíztelenítő berendezéseket is tudunk szállítani, amelyek bizonyítottan megfelelnek az MBR rendszerelben keletkező szilárd anyagok által támasztott követelményeknek.