RO spirál

Az Alfa Laval fordított ozmózis spirál membránjai higiénikus full-fit kialakítású, poliészter vagy polipropilén kiegészítő anyagból álló egyedi konstrukción alapulnak, amely optimális tisztítási feltételeket biztosít. A spirál membránok különböző fordított ozmózis membrántípusokban és a hosszúság, átmérő és termék távtartó méret különböző kombinációiban állnak rendelkezésre.

ro spirals left side 640x360

Az Alfa Laval fordított ozmózis spirál membránok pórusai olyan parányiak, hogy csak a só apró frakciói tudnak rajtuk áthaladni a vízzel együtt, ami a permeátum fő alkotóeleme.

Bizonyos, alacsony molekulasúlyú szerves vegyületek szintén át tudnak haladni, de csak korlátozott mértékben. Ugyanakkor semmilyen más összetevő nem tud szuszpendálódni vagy feloldódni a folyékony áramon belül (sók, cukrok, stb.).

Az Alfa Laval fordított ozmózis spirál membránok többféle termékáram, főként hőérzékeny termékek sűrítésére, bepárlás előtti elősűrítésre, illetve permeátum áramokból és bepárló kondenzátumokból termék és víz kinyerésére használatosak.

Az Alfa Laval a fordított ozmózis spirál membránok két sorozatát kínálja eltérő NaCl szűrési jellemzőkkel. A membrán anyagai poliészter (PET) vagy polipropilén (PP) hordozóanyagon alapuló vékonyrétegű kompozitok.

RO PET sorozat

Az e sorozat spirál membránjai az RO99 és RO90 típusok, amelyek NaCl szűrési foka ≥ 98% és  ≥ 90%.

RO pHt sorozat

Ebben a sorozatban található az RO98pHt spirál membrán, amelyet a RO PET sorozathoz képest magas hőmérséklet-tolerancia jellemez. Az RO98pHt spirál membrán NaCl szűrési foka ≥ 98%.

 

Előnyök

  • költséghatékony üzemelés, alacsony energiafogyasztás
  • elérhető variációk különböző hosszúsággal és átmérővel
  • higiénikus kialakítás - minden anyag megfelel az EU (EC) 1935/2004 és FDA rendeleteknek (CFR) Title 21
  • ugyanaz a membrántípus elérhető lap- és spirál membránként
  • számos folyamathoz alkalmazható
  • alkalmas alacsony hőmérsékleten dolgozó folyamatokra
  • saját Alfa Laval gyártmány

Hogyan működik

A membránszűrés mögötti alaptechnológia abból áll, hogy félig áteresztő membrán használatával két különálló árammá választják szét a folyadékot.

A membrán felületén ennek a folyadéknak az átszivattyúzásával olyan pozitív, membránon keresztüli nyomás jön létre, amely a membrán porozitásánál bármilyen kisebb komponenst átenged, ezzel létrehozva a permeátumot.

A pórusméretnél nagyobb bármilyen komponens egyszerűen nem tud áthaladni és ún. retentátumként marad vissza. A membrán felületét, a membrán felületével párhuzamosan mozgó folyadékáramlás ereje tartja eltömődésektől mentesen.

A spirál membrán kialakítása

Spiral membrane construction

A spirál elem több membrán „burokból” áll, permeátum távtartó hálóval különválasztott 2 membránlemezzel ellátva, amelyek mindegyike központi permeátum gyűjtőcsőre van felragasztva.

Az egyes burokpárok között távtartó van, amely a termékcsatornát hozza létre, és lehetővé teszi, hogy a termék a spirál elem teljes hosszán áramoljon át, miközben a permeátum a membránon keresztül a membránburokba lépve, spirál mintázatban áramoljon a permeátum gyűjtőcsőhöz.

Az Alfa Laval spirál membránjában az áramlási mintát mutató fenti ábrán, a piros szín a terméket/retentátumot jelöli. A sárga a permeátumot jelöli.