UF spirál

Az Alfa Laval ultraszűrő spirál membránjai higiénikus full-fit kialakítású, poliészter kiegészítő anyagból álló egyedi konstrukción alapulnak, amely optimális tisztítási feltételeket biztosít. A spirál membránok különböző ultraszűrő membrántípusokban és a hosszúság, átmérő és termék távtartó méret különböző kombinációiban állnak rendelkezésre.

Spiral wound membrane UF

Az Alfa Laval ultraszűréshez használt membránok pórusai kicsik, 1.000 és 100.000 közötti molekulasúly (MWCO) vágási értékkel rendelkeznek és az alkalmazott nyomás viszonylag alacsony. A sók, cukrok, szerves savak és kisebb peptidek áthaladnak a membrán pórusain, míg a fehérjék, zsírok és poliszacharidok visszamaradnak.

A megfelelő ultraszűrő membránok használata lehetővé teszi a termékáram két különálló árammá választását, ahol mindegyik áram eltérő molekulasúlyú oldott összetevőket tartalmaz.

Az Alfa Laval ultraszűrő spirál membránok népszerűek az élelmiszer-, ital-, tej-, biotechnológiai és gyógyszeriparban alkalmazott számos eljárásban, ahol termékkinyeréshez, - például fermentációs táptalajból az aktív anyag kinyerésére, - valamint termék tisztítására, frakcionálására és sűrítésére használatosak.

Az Alfa Laval különböző jellemzőkkel és tulajdonságokkal rendelkező spirál membránok széles körét kínálja.

UF-ETNA sorozat

Az ETNA ultraszűrő membrán polipropilén (PP) hordozóanyagon alapuló kompozit fluoropolimerből készül. Az UF-ETNA spirál membrán két típusa érhető el: Az ETNA01PP és ETNA10PP típusok, amelyek 1.000 és 10.000 dalton molekulasúly vágási értékkel (MWCO) rendelkeznek.

UF-FS sorozat

Ez az ultraszűrő membrán polipropilén hordozóanyagon alapuló kompozit fluoropolimerből készül. Az UF-FS spirál membrán FS40PP típusban érhető el, amelynek MWCO értéke 100.000 dalton.

UF-PE sorozat

Az Alfa Laval ultraszűrő spirál membránjainak e sorozata a tej- és italipar számára készül, de népszerű választási lehetőség más élelmiszer-, vegy- és gyógyszeripari alkalmazások esetében is.

Az UF-PE membrán poliszulfonból vagy poliészter (PET) kiegészítő anyagon alapuló poliéterszulfon membránból áll. Az UF-PE spirál membrán a következő típusokban érhető el: GR60PE, GR61PE, GR70PE, GR73PE és GR82PE 25.000 és 5.000 dalton közötti MWCO értékekkel.

UF-pHt sorozat

Az UF-pHt membránt a magas pH-értékkel és hőmérséklettel szembeni toleranciája jellemzi. Poliszulfonból vagy polipropilén hordozóanyagon alapuló poliéterszulfon membránból áll. Az UF-PE sorozathoz hasonlóan az UF-pHt spirál membrán a GR60PP, GR61PP, GR70PP, GR73PP ésGR82PP típusokban érhető el, amelyek MWCO értékei 25.000 és 5.000 dalton között vannak.

UF-RC sorozat

Az RC ultraszűrő membrán polipropilén hordozóanyagon alapuló regenerált cellulóz membránból áll. Az UF-RC spirál membrán RC70PP típusban érhető el, amelynek MWCO értéke 10.000 dalton.

UFX-pHt sorozat

Az UFX-pHt ultraszűrő membránokat a magas pH-értékkel és hőmérséklettel szembeni toleranciájuk jellemzik. A membrán polipropilén hordozóanyagon alapuló poliszulfon, tartósan hidrofil anyagból áll. Az UF-pHt spirál membrán UFX10 pHt típusban érhető el, amelynek MWCO értéke 10.000 dalton.

 

Előnyök

  • költséghatékony üzemelés, alacsony energiafogyasztás
  • hosszú élettartam  
  • számos áramlási jellemzőt és pórusméretet fed le
  • elérhető variációk különböző hosszúsággal és átmérővel 
  • higiénikus kialakítás - minden anyag megfelel az EU (EC) 1935/2004 és FDA rendeleteknek (CFR) Title 21
  • ugyanaz a membrántípus elérhető lap- és spirál membránként
  • számos folyamathoz alkalmazható
  • saját Alfa Laval gyártmány
Ultrafiltration spiral membrane from Alfa Laval

Hogyan működik

A membránszűrés mögötti alaptechnológia abból áll, hogy félig áteresztő membrán használatával két különálló árammá választják szét a folyadékot.

A membrán felületén ennek a folyadéknak az átszivattyúzásával olyan pozitív, membránon keresztüli nyomás jön létre, amely a membrán porozitásánál bármilyen kisebb komponenst átenged, ezzel létrehozva a permeátumot.

A pórusméretnél nagyobb bármilyen komponens egyszerűen nem tud áthaladni és ún. retentátumként marad vissza. A membrán felületét, a membrán felületével párhuzamosan mozgó folyadékáramlás ereje tartja eltömődésektől mentesen.

A spirál membrán kialakítása

Spiral membrane construction

A spirál elem több membrán „burokból” áll, permeátum távtartó hálóval különválasztott 2 membránlemezzel ellátva, amelyek mindegyike központi permeátum gyűjtőcsőre van felragasztva.

Az egyes burokpárok között távtartó van, amely a termékcsatornát hozza létre, és lehetővé teszi, hogy a termék a spirál elem teljes hosszán áramoljon át, miközben a permeátum a membránon keresztül a membránburokba lépve, spirál mintázatban áramoljon a permeátum gyűjtőcsőhöz.

Az Alfa Laval spirál membránjában az áramlási mintát mutató fenti ábrán, a piros szín a terméket/retentátumot jelöli. A sárga a permeátumot jelöli.