Lapmembránok

Az Alfa Laval polimer membránokat gyárt, amelyek az élelmiszer-, ital-, tej-, biotechnológia és gyógyszeriparban alkalmazott eljárások széles körében használatosak. Membránjaink az összes crossflow (cross flow) szűrési eljárást lefedik: fordított ozmózis, nanoszűrés, ultraszűrés és mikronszűrés.

all flat sheet membranes left side 640x360

Félig áteresztő polimer membrán

A membránszűrés mögötti alaptechnológia abból áll, hogy félig áteresztő membrán használatával két különálló árammá szeparálják a folyadékot.

Ennek a folyadéknak a membrán felületén történő átszivattyúzásával olyan pozitív, membránon keresztüli nyomás jön létre, ami a membrán pórusméreténél kisebb bármilyen komponenst átkényszerít, és így jön létre a permeátum. A pórusméretnél nagyobb bármilyen komponens nem tud egyszerűen áthaladni és úgynevezett retentátumként marad vissza.

A membrán felületét, a membrán felületével párhuzamosan mozgó folyadékáramlás ereje tartja tömődésmentesen.

Alfa Laval membránok

A membránszűrés egyre népszerűbbé válik az olyan magas higiéniai követelményű eljárásokban, mint a:

 • sűrítés és tisztítás
 • klarifikáció és frakcionálás
 • extrakció
 • termék újrafeldolgozás és visszanyerés
 • termék és effluens további kezelése a jobb minőség érdekében 

Az Alfa Laval lapmembránjainak kínálata az összes szűrési eljárást lefedi: fordított ozmózis, nanoszűrés, ultraszűrés és mikroszűrés. A membránok méterben, 20 x 20 cm lapokban kaphatók, vagy lapokra vághatók a szintén az Alfa Laval által gyártott egyedi szerelt lemezes modulok valamennyi konfigurációjához illeszkedve. 

Előnyök

 • különböző membrán típusok széles választéka
 • minden szűrési folyamatot lefedünk: fordított ozmózis, nanoszűrés, ultraszűrés és mikroszűrés
 • ellenálló magas hőmérséklet és pH értékek esetén
 • valamennyi felhasznált anyag megfelel az EU bizottsági irányelveknek és az FDA rendeleteknek
 • kapható méterben, standard laponként, vagy méretre vágva, az Alfa Laval lemezes modulokhoz illesztve
 • saját Alfa Laval gyártmány

Működése

 
Mikroszűrés

Az Alfa Laval Mikroszűrő membránok (MF) rendkívül költséghatékonyan üzemeltethetők, főként alacsony energiafelhasználásuknak köszönhetően. Emellett alkalmazásukkal elkerülhető a tekercsek és más hagyományos szűrőrendszeri elemek gyakori cseréje.

Az Alfa Laval mikroszűrő membránok rendkívül tartósak, szerviz élettartamuk az 5 évet is meghaladhatja.

A mikroszűrés olyan folyamatokban használatos, ahol a cél a kis átmérőjű, diszperz elemek – például baktériumok, zsír és olajcseppek – eltávolítása, anélkül, hogy a folyamat során oldott anyagok egyensúlyát felborítanánk.

Ultraszűrés

Az Alfa Laval ultraszűrő (UF) membránjainak kínálata az áramlási jellemzők és az 1.000-100.000 molekulasúly vágási értékek széles körét fedi le.

Sók, cukrok, szerves sav és kisebb peptidek áthaladnak a membrán pórusain, míg a proteinek, zsírok és poliszacharidok nem tudnak.

A megfelelő ultraszűrő membránok alkalmazásával lehetőség van az áramlás két elkülönített folyammá frakcionálására. Mindkettő oldott komponenseket tartalmaz, eltérő molekula súlyokkal.

Nanoszűrés

A nanoszűréshez használt membránok (NF) pórusai még kisebbek, akár 300 dalton méretűek. Az üzemi nyomás 50 bar-ig lehet, a kisebb ionok áthaladnak, míg a nagyobb ionok és a legtöbb szerves komponens nem halad át a membránon.

Az Alfa Laval nanoszűrő membránokat nagy áramú, például tejsavó koncentrációjára és szervetlen vegyületeinek eltávolítására használják. Ezeket a speciális membránokat arra használják, hogy kiszűrjék a nagyobb méretű sókat, míg a kisebb egy vegyértékű sók átjutnak a permeátumba. Használhatók alacsony alkoholtartalmú italok gyártása során is, mivel az alkoholtartalmú komponensek átjutnak a membránon, míg a szín és az aroma a retentátumban marad.

Fordított ozmózis

A fordított ozmózishoz használt membránok (RO) pórusain csak a sók kis frakciói és a víz tud áthaladni – utóbbi a permeátum legfontosabb komponense.

Bizonyos szerves, alacsony molekulasúlyú vegyületek szintén át tudnak haladni a membránon, de csak bizonyos mértékig. De semmilyen más oldott komponens (sók, cukrok stb.) nem tud áthaladni a membránon.

Membrane_filtration-HIW.jpg

 

Megfelelőség

Az Alfa Laval membránok gyártása során felhasznált valamennyi alapanyag - mind a spirál elemes, mind a lapmembránok esetében - megfelel az EU (EC) 1935/2004 előírásnak és a 2002/72/EC direktívának, valamint az FDA előírásnak (CFR), Title 21. Ennek köszönhetően a membránok megfelelnek az élelmiszer- és gyógyszeripari alkalmazások követelményeinek.

Ez a megfelelőség kiterjed a membrán működéséhez kapcsolódó egyéb berendezésekre és fittingekre, beleértve például a tartólemezeket, membránházakat és szivattyúkat.

Tisztíthatóság

A legtöbb membrán egy poliészter kitöltő formázókeverékből van kiöntve.

Bizonyos speciális membránok polipropilénből készülnek, hogy ellenállóak legyenek magas hőmérséklet és pH értékek esetén is.

Ezek a pHt elnevezésű membránok folyamatosan magas hőmérséklet mellett üzemeltethetők és magas hőmérsékleten (60°C) tisztíthatók, 1-12.5 pH értékek mellett. Fertőtleníthetők is, akár 90°C-os vízzel.