LabStak

Az Alfa Laval kisléptékű LabStak™ modulok széles választékát kínálja, amelyek ideálisak a helyszínen történő tesztelésekhez. Értékes adatok nyerhetők a folyamat alkalmazhatóságáról, a rendszer kialakításának és a léptéknövelésnek a meghatározásához, a meglévő gyártósorok optimalizálásához vagy a nagy értékű termékek feldolgozásához.

labstak m20 front 640x360

Kisléptékű LabStak™ modulok

Az optimális megoldás megtalálásához gyakran ajánlott kisléptékű kísérletek végezni. Ezek felhasználhatók a folyamat alkalmazhatóságának megállapítására, a léptéknöveléshez szükséges tervezési adatok meghatározására, a meglévő gyártósorok optimalizálására vagy akár nagy értékű és/vagy kis volumenű termékek kisléptékű feldolgozására.

LabStak™ modulválasztékunk egyedi lapmembrános kialakításon alapul az alábbi méretekben: M10, M20, M37, M38 és M39. Az Alfa Laval LabStak™ berendezések tesztelési térfogata igen széles skálát ölel fel. Az M10 modul esetében ez csupán 57 ml, míg az Alfa Laval LabStak™ M39H modul esetében akár 3 liter. Lehetőség van valamennyi szűrési folyamat tesztelésére: fordított ozmózisra, nanoszűrésre, ultraszűrésre és mikroszűrésre. 

Az Alfa Laval LabStak™ M20 modul esetében lehetőség van spirál membránok tesztelésére is, mivel a modul felszerelhető egy speciálisan erre a célra tervezett M20-2,5" méretű házzal. Ez tökéletes lehetőséget biztosít a spirál membrán előzetes teszteléséhez a lapmembrános tesztek elvégzése előtt.

Tesztelés helyben vagy az Alfa Laval teszt központjaiban

Az Alfa Laval kisméretű modulokat, komplett egységeket és kísérleti üzemeket biztosít a más technológiai berendezésekkel együttes tesztelésre akár a helyszínen, akár saját, korszerű membrán- és alkalmazásfejlesztési tesztközpontjában a dániai Nakskovban. Mindkét esetben szakértői tanácsadást is nyújtunk.

Előnyök

  • Saját laboratóriumában elvégezheti az első szűrővizsgálatokat, és így megfelelő válaszokat kaphat létfontosságú kérdésekre.
  • Ugyanazt a konstrukciót használjuk mind a kisüzemi, mind az ipari méretű berendezésekhez, ami lehetővé teszi új eljárások és termékek kifejlesztését.
  • Az összegyűjtött adatok pontosak és megbízhatóak, így könnyen tervezhető a léptéknövelés.
  • Az Alfa Laval saját membrán- és alkalmazásfejlesztési tesztközpontjában szakértőink készséggel állnak rendelkezésére a technológia folyamatokkal és a tesztelésekkel kapcsolatban.
  • Kísérleteket végezhet mind a lemezes, mind a spirál elemes modulokkal - és valamennyi típusú szűrési folyamattal kapcsolatosan.

Hogyan működik a membránszűrés?

Fizikai elválasztás

A membránszűrés egy olyan fizikai szeparációs eljárás, amely során egy speciális membrán két oldala közötti nyomáskülönbség jelenti a hajtóerőt. Ezt az eljárást a különböző méretű és jellemzőjű molekulák különválasztásának képessége jellemzi.
Szinte valamennyi ipari membránszűrés crossflow szűrésként történik, ahol a szűrendő folyadék a membránnal párhuzamosan nagy sebességgel és nyomás alatt áramlik.

Fizikai gát

Alapvetően a membránszűrés abból áll, hogy egyetlen termékáramot keringetünk át egy membránrendszeren, amely azt két különálló árammá, azaz permeátummá és retentátummá választja szét. Az anyagokat szétválasztó membrán egy rendkívül specifikus fizikai gát, amely csak a termékáram bizonyos kiválasztott komponenseit engedi áthaladni.

Áthaladás

Az ilyen membránnak a pórusai olyan kicsik, hogy Angströmben mérhetők (10-10 m) és nyomásra van szükség ahhoz, hogy a folyadékot keresztül nyomjuk rajtuk. Lényegében a nanoszűréshez és fordított ozmózishoz használatos membránok pórusai olyan kicsik, hogy még pásztázó elektronmikroszkóppal sem láthatók.

Megalapozott tapasztalat a membrán technológia területén

Az Alfa Laval tapasztalata a membránszűrés területén majdnem olyan régre nyúlik vissza, mint maga a technológia, és a hosszú út során szerzett tapasztalatunkat szívesen megosztjuk Önnel.