NF spirál

Az Alfa Laval nanoszűrő spirál membránjai higiénikus full-fit kialakítású, poliészter kiegészítő anyagból álló egyedi konstrukción alapulnak, amely optimális tisztítási feltételeket biztosít. A spirál membránok különböző nanoszűrő membrántípusokban és a hosszúság, átmérő és termék távtartó méret különböző kombinációiban állnak rendelkezésre.

nf spirals left side 640x360

Az Alfa Laval nanoszűrő (NF) spirál membránok nagyon kicsi pórusú membránokat használnak 300 daltonig. A legfeljebb 50 bar nyomáson a kis ionok áthaladnak, míg a nagyobb ionok és a legtöbb szerves komponens visszamarad.

Az Alfa Laval nanoszűrő spirál membránok az olyan termékek magas hozamú sűrítéséhez és sómentesítéséhez használatosak, mint az antibiotikumok, savó és ultraszűrő permeátum. Ezek a speciális membránok az 1 fölötti kétértékű sók visszatartására használatosak, miközben az egyértékű sók a permeátumba jutnak. Emellett alacsony alkoholtartalmú italok gyártásában is használatosak, mivel az alkohol összetevő áthalad a membránon, míg a színezék és az aroma a retentátumban marad.

NF PET sorozat

Az Alfa Laval a spirál membránok két típusát kínálja nanoszűréshez, nevezetesen az NF és az NF99HF spirál membránokat. Mindkét típus poliészter (PET) anyagon alapuló vékonyrétegű kompozit membránból készül. Mindkét spirál membrántípus szűrési kapacitása ≥98% magnézium-szulfát alapon.

 

Előnyök

  • költséghatékony üzemelés, alacsony energiafogyasztás
  • elérhető variációk különböző hosszúsággal és átmérővel
  • higiénikus kialakítás - minden anyag megfelel az EU (EC) 1935/2004 és FDA rendeleteknek (CFR) Title 21
  • ugyanaz a membrántípus elérhető lap- és spirál membránként
    lehetővé teszi többfajta termék egyidejű sótalanítását és sűrítését számos folyamatban
  • saját Alfa Laval gyártmány

Hogyan működik

A membránszűrés mögötti alaptechnológia abból áll, hogy félig áteresztő membrán használatával két különálló árammá választják szét a folyadékot.

A membrán felületén ennek a folyadéknak az átszivattyúzásával olyan pozitív, membránon keresztüli nyomás jön létre, amely a membrán porozitásánál bármilyen kisebb komponenst átenged, ezzel létrehozva a permeátumot.

A pórusméretnél nagyobb bármilyen komponens egyszerűen nem tud áthaladni és ún. retentátumként marad vissza. A membrán felületét, a membrán felületével párhuzamosan mozgó folyadékáramlás ereje tartja eltömődésektől mentesen.

A spirál membrán kialakítása

Spiral membrane construction

A spirál elem több membrán „burokból” áll, permeátum távtartó hálóval különválasztott 2 membránlemezzel ellátva, amelyek mindegyike központi permeátum gyűjtőcsőre van felragasztva.

Az egyes burokpárok között távtartó van, amely a termékcsatornát hozza létre, és lehetővé teszi, hogy a termék a spirál elem teljes hosszán áramoljon át, miközben a permeátum a membránon keresztül a membránburokba lépve, spirál mintázatban áramoljon a permeátum gyűjtőcsőhöz.

Az Alfa Laval spirál membránjában az áramlási mintát mutató fenti ábrán, a piros szín a terméket/retentátumot jelöli. A sárga a permeátumot jelöli.