Gyártóegységek

Az Alfa Laval polimer membránokon alapuló komplett crossflow membránszűrő rendszereket tervez, gyárt és telepít. Gyártóberendezéseink az egyedi szerelt lemezes modulokon vagy a változó méretű spirál elemeken alapulnak. Egyes alkalmazások esetében, mindkét típus kombinációja használható a lehető legjobb megoldás érdekében.

production unit 1699 right side 640x360

 

Sok tapasztalat és teljes kínálat

Az Alfa Laval a crossflow szűrési megoldások és saját membrángyártás komplett választékát kínálja. A mikroszűrésben, ultraszűrésben, nanoszűrésben és fordított ozmózisban elért tapasztalatunk a hatvanas évek közepéig nyúlik vissza, röviddel azutánig, hogy a membránszűrés kereskedelmi méretekben bevezetésre került. Az átfogó Alfa Laval portfolió nagy teljesítményű polimer membránokat, higiénikus modulokat, komponenseket, laboratóriumi tesztberendezéseket, kísérleti berendezéseket és komplett membrángyártó egységeket tartalmaz.

Testreszabott megoldások

Az Alfa Lavalnál büszkék vagyunk arra, hogy komplett, optimalizált megoldásokat szállítunk vásárlóink részére figyelembe véve a technológia valamennyi szempontját. Megoldásainkat a feldolgozott termék összetétele, a gyártási paraméterek, a végtermék követelményei és a költségek alapján tervezzük. Az ezután kiválasztott megoldások egyedi szerelt lemezes modulokon vagy gazdaságos spirál elemeken, vagy mindkettő kombinációján alapulnak a lehető legjobb megoldás elérése érdekében. Rendszereinket a vevőkkel szoros együttműködésben fejlesztjük, és szakaszos és folyamatos üzemeltetést, valamint higiénikus és ipari kialakítást tudunk biztosítani. Támogatjuk a validálást, valamint a telepítést és az üzembe helyezést.

Előnyök

A membránszűrés számos szignifikáns előnyt biztosít olyan ipari méretű alkalmazások esetében, ahol a megbízhatóság, a konzisztencia és az üzemeltetési költségek kiemelkedően fontosak. Az előnyök közül az alábbiakat emeljük ki:

  • Alacsonyabb gyártási költség
  • Magas termék minőség
  • Nagyfokú rugalmasság
  • Testreszabott kialakítás
  • 0-24h szervizprogram

Hogyan működik a membránszűrés?

Fizikai elválasztás

A membránszűrés egy olyan fizikai szeparációs eljárás, amely során egy speciális membrán két oldala közötti nyomáskülönbség jelenti a hajtóerőt. Ezt az eljárást a különböző méretű és jellemzőjű molekulák különválasztásának képessége jellemzi.
Szinte valamennyi ipari membránszűrés crossflow szűrésként történik, ahol a szűrendő folyadék a membránnal párhuzamosan nagy sebességgel és nyomás alatt áramlik.

Fizikai gát

Alapvetően a membránszűrés abból áll, hogy egyetlen termékáramot keringetünk át egy membránrendszeren, amely azt két különálló árammá, azaz permeátummá és retentátummá választja szét. Az anyagokat szétválasztó membrán egy rendkívül specifikus fizikai gát, amely csak a termékáram bizonyos kiválasztott komponenseit engedi áthaladni.

Áthaladás

Az ilyen membránnak a pórusai olyan kicsik, hogy Angströmben mérhetők (10-10 m) és nyomásra van szükség ahhoz, hogy a folyadékot keresztül nyomjuk rajtuk. Lényegében a nanoszűréshez és fordított ozmózishoz használatos membránok pórusai olyan kicsik, hogy még pásztázó elektronmikroszkóppal sem láthatók.

A membránszűrés típusai

 
Fordított ozmózis (RO)

A fordított ozmózis (RO) a legszűkebb membránt alkalmazza a folyadék szeparálásban. Elvileg a víz az egyetlen anyag, ami át tud haladni a membránon. Semmilyen más anyag (sók, cukrok stb.) nem tud átjutni rajta.

Nanoszűrés (NF)

A nanoszűrés nem annyira fimonszűrés, mint a fordított ozmózis, membránjai egy kicsit nyitottabbak. A nanoszűrés során kisebb ionok átjutnak a membránon, míg a nagyobb ionok és a legtöbb szerves komponens nem jutnk át.

Ultraszűrés (UF)

Az ultraszűrés (UF) nagyobb pórusú membránokat használ, relatíve alacsony nyomás mellett. Sók, cukrok, szerves savak és kisebb peptidek áthaladnak rajta, míg a proteinek, zsírok és poliszacharidok nem.

Mikroszűrés (MF)

Mikroszűrés (MF) során csak a szuszpendált szárazanyagok, baktériumok és zsírcseppek nem tudnak áthaladni a membránon.

Membrane filtration HIW

Alfa Laval membrane filtration system

Membrán technológia az Alfa Lavaltól

A membránszűrés teljessé teszi az Alfa Laval szeparációs technológiáinak kínálatát. Ennek köszönhetően mindig az ideális megoldást tudjuk kínálni az adott alkalmazásra - akár önálló membránszűrési megoldásként, akár szeparátorainkkal, dekantereinkkel, vagy elpárologtatóinkkal kombinálva.