Gyártóegységek

Az Alfa Laval komplett keresztáramú membránszűrő rendszereket tervez, gyárt és telepít, amelyek polimer membránokon alapulnak. Gyártóegységeink vagy egyedi lemezes modulokon, vagy különböző méretű spirálelemeken alapulnak. Egyes alkalmazásoknál a két típus kombinációja is alkalmazható a lehető legjobb megoldás érdekében.

膜过滤设备

Sokrétű tapasztalat és teljes körű membránszűrő rendszer kínálat

  • Alacsonyabb összköltségű gyártás
  • Magas végtermék-minőség
  • Testreszabott tervezés
  • 24 órás szervizprogram

Az Alfa Laval cross-flow membránszűrési megoldások teljes választékát és házon belüli membrángyártást kínál. A mikroszűrés, ultraszűrés, nanoszűrés és fordított ozmózis területén szerzett tapasztalataink egészen a hatvanas évek közepéig nyúlnak vissza, nem sokkal azutánra, hogy a membránszűrést kereskedelmi méretekben bevezették.

Az Alfa Laval membránszűrők átfogó portfóliója nagy teljesítményű polimer membránokat, higiénikus modulokat, komponenseket, laboratóriumi tesztmodulokat, kísérleti üzemeket és komplett gyártóegységeket tartalmaz.

Membrán megoldásaink jelentős előnyöket kínálnak olyan ipari méretű alkalmazásokban, ahol a megbízhatóság, az állandóság és az üzemeltetési költségek kulcsfontosságú szempontok.

Egyedi membrán megoldások

Büszkék vagyunk arra, hogy olyan teljes körű, optimalizált membrán megoldásokat kínálunk ügyfeleinknek, amelyek a folyamat minden szempontját figyelembe veszik. Megoldásainkat a termék összetétele, a termelési paraméterek, a végtermékre vonatkozó követelmények és a költségek alapján tervezzük meg. Az ezután kiválasztott membrán megoldások alapulhatnak egyedi lemezes modulokon vagy költséghatékony spirál elemeken - vagy a lehető legjobb megoldás érdekében a kettő kombinációján. Membránszűrő rendszereinket az ügyfelekkel szoros együttműködésben fejlesztjük ki, és képesek vagyunk szakaszos és folyamatos üzemre, valamint higiénikus és ipari kivitelezésre. Validálási, telepítési és üzembe helyezési támogatást is tudunk biztosítani.

Membránszűrési és szeparációs technológia az Alfa Laval-tól

A membránszűrés kiegészíti az Alfa Laval által kínált egyéb elválasztási technológiák sorát. Ez biztosítja, hogy mindig az ideális megoldást tudjuk biztosítani az adott folyamathoz. A membránszűrést önmagában vagy centrifugákkal, dekanterekkel vagy elpárologtatókkal kombinálva alkalmazhatja.

Hogyan működik a membránszűrés?

Fizikai elválasztás

A membránszűrés egy olyan fizikai szeparációs eljárás, amely során egy speciális membrán két oldala közötti nyomáskülönbség jelenti a hajtóerőt. Ezt az eljárást a különböző méretű és jellemzőjű molekulák különválasztásának képessége jellemzi.
Szinte valamennyi ipari membránszűrés crossflow szűrésként történik, ahol a szűrendő folyadék a membránnal párhuzamosan nagy sebességgel és nyomás alatt áramlik.

Fizikai gát

Alapvetően a membránszűrés abból áll, hogy egyetlen termékáramot keringetünk át egy membránrendszeren, amely azt két különálló árammá, azaz permeátummá és retentátummá választja szét. Az anyagokat szétválasztó membrán egy rendkívül specifikus fizikai gát, amely csak a termékáram bizonyos kiválasztott komponenseit engedi áthaladni.

Áthaladás

Az ilyen membránnak a pórusai olyan kicsik, hogy Angströmben mérhetők (10-10 m) és nyomásra van szükség ahhoz, hogy a folyadékot keresztül nyomjuk rajtuk. Lényegében a nanoszűréshez és fordított ozmózishoz használatos membránok pórusai olyan kicsik, hogy még pásztázó elektronmikroszkóppal sem láthatók.

A membránszűrés típusai

 
Fordított ozmózis (RO)

A fordított ozmózis (RO) a legszűkebb membránt alkalmazza a folyadék szeparálásban. Elvileg a víz az egyetlen anyag, ami át tud haladni a membránon. Semmilyen más anyag (sók, cukrok stb.) nem tud átjutni rajta.

Nanoszűrés (NF)

A nanoszűrés nem annyira fimonszűrés, mint a fordított ozmózis, membránjai egy kicsit nyitottabbak. A nanoszűrés során kisebb ionok átjutnak a membránon, míg a nagyobb ionok és a legtöbb szerves komponens nem jutnk át.

Ultraszűrés (UF)

Az ultraszűrés (UF) nagyobb pórusú membránokat használ, relatíve alacsony nyomás mellett. Sók, cukrok, szerves savak és kisebb peptidek áthaladnak rajta, míg a proteinek, zsírok és poliszacharidok nem.

Mikroszűrés (MF)

Mikroszűrés (MF) során csak a szuszpendált szárazanyagok, baktériumok és zsírcseppek nem tudnak áthaladni a membránon.

Membrantechnologie Beispiel Bild