Modulok

Egyedülálló nyitott csatornás kialakításuknak köszönhetően az Alfa Laval lemezes moduljai gyakorlatilag bármilyen viszkozitású termék, sőt még lebegő szilárd anyagok kezelésére is alkalmasak. Az Alfa Laval lemezes modulok higiénikus alkalmazásokban is üzemelhetnek, és nagy előnyöket biztosítanak, ha a termék tisztasága a legfontosabb, valamint a tökéletes tisztítás és fertőtlenítés elengedhetetlen.

阿法拉伐M39L/H模块

Minden igényt kielégítő lemezes modulok

A membránszűrés alapelvei ugyanazok, akár spirál, akár lapmembránról beszélünk.

Az Alfa Laval által gyártott lemezes modulok ezért ugyanazokat a membrántípusokat használják, amelyek az Alfa Laval spirális tekercseiben is vannak. Az egyedülálló, nyitott csatornás kialakításnak köszönhetően az Alfa Laval lemezes modulja a kézenfekvő választás, ha a retentátum magas viszkozitású.

Nagy permeátum kapacitás

A lemezes berendezések általában nagyobb permeátum kapacitással rendelkeznek egységnyi membránfelületre vetítve, mint a spirál membrános elemek. Az ipari méretű lemezes modulok aktív membránfelülete 1,65 m² és 60 m² között mozog. Ezek viszont a kívánt kapacitás elérése érdekében nagyobb rendszerekké kombinálhatók, több modult helyezhetünk egymás mellé sorba vagy párhuzamosan.

Előnyök

  • nyitott csatornás kialakítás a nagy viszkozitású termékekhez
  • higiénikus kialakítás a nagyfokú terméktisztaság és tisztíthatóság érdekében
  • azonos membrántípusok mind a lemezes, mind a spirál modulok esetében
  • megnövelt permeátum kapacitás a spirál berendezésekhez képest
  • az egyes membránok egyszerű cseréje
  • rugalmas moduláris kialakítás a testreszabott megoldásokhoz

UF plate-and-frame loops

A fenti ábra egy diaszűrővel ellátott Alfa Laval lemezes rendszert mutat, amelyet gyakran használnak magas lebegőanyag-tartalmú és viszkozitású közegek feldolgozására.

Tipikus alkalmazásai közé tartozik az antibiotikumok visszanyerése fermentléből, az enzimek és dextránok koncentrálása, valamint a gyümölcslevek derítése.

Az ábrázolt lemezes eljárás kombinálható például egy Alfa Laval spirál eljárással is, aminek előnye, hogy a spirál eljárásból származó permeátum a lemezes folyamatban felhasználható diaszűrő vízként. Ez jelentősen csökkenti a technológiai víz szükségletét.

Hogyan működik

Flow pattern of M39 module

Áramlási minta az Alfa Laval lemezes moduljában. A piros a szétválasztandó anyag/retentátum. A sárga a permeátum.

A betáp áram/retentátum a LabStakTM lemezes modulban lévő membránfelületek nyitott csatornáin áramlik keresztül.

A membránt számos réssel rendelkező üreges lemezek támasztják alá, amelyek lehetővé teszik a permeátum összegyűjtését és eltávolítását az egységből a permeátumgyűjtő csöveken keresztül.

A lemezes egységek magát a membránt használják a betáp/retentátum elkülönítésére és a permeátummal való keveredés megakadályozására. Ezzel megelőzhető a szivárgás magából a lemezkötegből is.

Plate-and-frame membrane replacementAz Alfa Laval lemezes modul kialakításának köszönhetően az egyes membránok a modul többi membránjának érintése nélkül cserélhetők.

Testreszabott megoldások a rugalmas tervezés révén

Az Alfa Laval membránberendezéseit moduláris alapon tervezték, ami nagyfokú rugalmasságot biztosít, mivel a membránok modulokba, a modulok körökbe, a körök pedig rendszerekbe építhetők.

A rendszer kialakítása így bármilyen folyamat igényeinek megfelelően testre szabható, és könnyen bővíthető, ha a termelési követelmények növekednek. Ez azt jelenti, hogy a beruházás viszonylag alacsony többletköltséggel követheti a termelési kapacitás bármilyen szükséges növekedését, amikor és ahogyan arra szükség van.