MF spirál

Az Alfa Laval mikroszűrő spirál membránjai higiénikus full-fit kialakítású, polipropilén kiegészítő anyagból álló egyedi konstrukción alapulnak, amely optimális tisztítási feltételeket biztosít. A spirál membránok különböző mikroszűrő membrántípusokban és a hosszúság, átmérő és termék távtartó méret különböző kombinációiban állnak rendelkezésre.

mf spirals left side 640x360

 

Az Alfa Laval mikroszűrő (MF) spirál membránok üzemeltetése rendkívül gazdaságos, főként a kis energiafogyasztásnak köszönhetően. Előnyük még az is, hogy kiküszöbölik a betétek és a hagyományos zárt végű szűrésben használatos egyéb fogyóanyagok gyakori cseréjét és leselejtezését.

Az Alfa Laval mikroszűrő spirál membránok rendkívül tartósak, élettartamuk meghaladhatja az öt évet is.

Mikroszűrés használatos a termékáramokon ott, ahol a cél az olyan kis átmérőjű diszpergált szilárd anyagok eltávolítása - az áramban feloldott komponensek egyensúlyának romlása nélkül, - mint a baktériumok, zsír- és olajgolyócskák.

Az Alfa Laval a mikroszűrő spirál membránok két sorozatát kínálja eltérő pórusméretekkel és áramlás jellemzőkkel. A membrán anyaga poliszulfon polimer vagy polipropilén kiegészítő anyagon alapú fluoropolimer.

MFG sorozat

Az MFG mikroszűrő spirál membrán poliszulfon polimerből készül. A spirál membrán MFG1 és MFG2 típusokban, 0,1 µm és 0,2 µm pórusméretekben áll rendelkezésre.

MFP sorozat

Az MFP mikroszűrő spirál membrán fluoropolimerből készül. Ez a spirál membrán 0,2 µm pórusméretű MFP2, illetve 0,5 µm pórusméretű MFP5 és 0,8 µm pórusméretű MFP8 típusokban áll rendelkezésre.

 

Előnyök

  • költséghatékony üzemelés, alacsony energiafogyasztás
  • hosszú élettartam  
  • számos áramlási jellemzőt és pórusméretet fed le
  • elérhető variációk különböző hosszúsággal és átmérővel 
  • higiénikus kialakítás - minden anyag megfelel az EU (EC) 1935/2004 és FDA rendeleteknek (CFR) Title 21
  • ugyanaz a membrántípus elérhető lap- és spirál membránként
  • számos folyamathoz alkalmazható
  • saját Alfa Laval gyártmány

Hogyan működik

A membránszűrés mögötti alaptechnológia abból áll, hogy félig áteresztő membrán használatával két különálló árammá választják szét a folyadékot.

A membrán felületén ennek a folyadéknak az átszivattyúzásával olyan pozitív, membránon keresztüli nyomás jön létre, amely a membrán porozitásánál bármilyen kisebb komponenst átenged, ezzel létrehozva a permeátumot.

A pórusméretnél nagyobb bármilyen komponens egyszerűen nem tud áthaladni és ún. retentátumként marad vissza. A membrán felületét, a membrán felületével párhuzamosan mozgó folyadékáramlás ereje tartja eltömődésektől mentesen.

A spirál membrán kialakítása

Spiral membrane construction

A spirál elem több membrán „burokból” áll, permeátum távtartó hálóval különválasztott 2 membránlemezzel ellátva, amelyek mindegyike központi permeátum gyűjtőcsőre van felragasztva.

Az egyes burokpárok között távtartó van, amely a termékcsatornát hozza létre, és lehetővé teszi, hogy a termék a spirál elem teljes hosszán áramoljon át, miközben a permeátum a membránon keresztül a membránburokba lépve, spirál mintázatban áramoljon a permeátum gyűjtőcsőhöz.

Az Alfa Laval spirál membránjában az áramlási mintát mutató fenti ábrán, a piros szín a terméket/retentátumot jelöli. A sárga a permeátumot jelöli.