Sörszűrés és -kezelés - kihívások és megoldások
Sörszűrés
A kovaföld- vagy keresztáramú szűrés olyan gyakori eljárások, amelyekkel szinte minden élesztő és egyéb nem kívánt anyag eltávolítható, amelyek ronthatják a sört.

Kihívás
- Oxidáció a sörszűrés során
Megoldások
- Alfa Laval Aldox Mini gáztalanított víz előállításához
- Alfa Laval BREW series centrifugális szeparátorok a szűrési ciklusok növelésére
Eredmény
- A gáztalanított víz megakadályozza az oxigénfelvételt a szűrés során, így segít megőrizni a sör minőségét.
- A szeparátorok segítenek csökkenteni a CIP gyakoriságát és a szűrési segédanyagok felhasználását.
Szaturálás, alkoholbeállítás, adalékanyagok
A szén-dioxid a sörgyártási folyamat természetes része és fontos, hogy optimális szintű legyen a koncentrációja, ezzel biztosítva a sör tökéletes textúráját és ízét.

Kihívások
- Alacsony CO2-koncentráció az erjesztőben
- Különböző CO2-koncentrációra van szükség az egyes végtermékek esetében
- Lassú és pontatlan berendezések
Megoldás
Eredmény
- Pontos inline CO2 beadagolás
- A CO2-koncentráció kiegyenlíthető igény szerint
- A receptek egyedi beállításai tárolhatók
- N2 befecskendezés igény szerint (sűrű, krémes sörhöz)
- Alkohol/Plato tartalom beállítása gáztalanított vízzel
Keverés szűrt sörtartályokban
Szűrt sörtartályokban (BBT) történő keverésre batch adagolás és homogenizálás esetén van szükség, vagy ha olyan terméket készít, mint a Shandy vagy a Radler.

Kihívás
- Újraerjesztés palackban (amikor az élesztő és cukor adagolása a palackban történő kondicionálás előtt történik)
Eredmény
- Gyors és hatékony tartályban történő keverés
- Mobil egység (a tartályok között mozgatható)
Söripari berendezés az alkohol kivonásához
Napjainkban az összes eladott sör egyre nagyobb része az "egészséges" kategóriába tartozik, például alkoholmentes. Ezért ez egy olyan terület, amellyel minden sörfőzőnek érdemes foglalkoznia, mielőtt új termékeket kínál a fogyasztóknak.

Kihívás
- Jelen kell lenni az alacsony alkoholtartalmú termékek piacán
Eredmény
- A káros hőhatás csökkentése
- Minimális ízveszteség
- Fordított ozmózis (RO) víz előállítása
- Egyszerű plug-in eljárás
Megoldás
Eredmény
- Teljes ízű sörök előállítása hatékonyan és kíméletesen, egy eljárásban.
- Egyszerűen, nagyobb tőkebefektetés nélkül hozzáadható alkoholmentes sörelőállítási lehetőség.
Kézműves sör pasztőrözése
A pasztőrözés (pl. magas hőmérsékleten) a klasszikus módszer a mikroorganizmusok eltávolítására közvetlenül a sör csomagolása előtt.

Kihívások
- Mikrobiológiai instabilitás
- Oxigénfelvétel a sör szivattyúzás során
Megoldás
Eredmény
- Minden mikroorganizmus elpusztul
- Szabályozza és pasztörözi a sört változó térfogatáram mellett
- Nincs CO2 kitörés a hőntartó szekcióban
- Higiénikus és kompakt
- Egyedi receptek tárolhatók
Steril szűrés
Sok sörfőzde választja ma már a steril szűrést a pasztőrözés alternatívájaként, mivel ez lehetővé teszi a nem kívánatos mikroorganizmusok eltávolítását, mielőtt a sört palackokba vagy hordókba töltik.

Kihívások
- A mikroorganizmusok befolyásolhatják a sör minőségét és ízét.
- A hőkezelés lebomlást okozhat
Megoldás
Eredmény
- 100%-os baktérium kiszűrés termikus lebomlás nélkül
- Nincs hatással a termék ízére
- Alacsony oxigénfelvétel indításkor és elenyésző termékveszteség
Gyors útmutató a sörgyártáshoz
A sör az egyik legösszetettebb erjesztett italnak számít ízének, színének, változatosságának és zamatának köszönhetően. Emellett a sör sokféle összetevőt tartalmaz, amitől olyan komplex lesz.
