Alkoholmentesítő modul

Teljesen automatizált modul, amely a függőleges kipárologtató tornyon való egyszeri átvezetéssel megkönnyíti az alkohol eltávolítását a sörből alacsony hőmérsékleten és nyomáson.

阿法拉伐全自动啤酒脱醇模块-Fully automatic beer dealcoholization module

Az Alfa Laval alkoholmentesítő  modul lehetővé teszi a sörgyárak számára, hogy jelentős tőkebefektetés nélkül állítsanak elő alacsony alkoholtartalmú, vagy alkoholmentes sört.

Ez az Alfa Laval technológiák innovatív kombinációjával érhető el, amelyek jól integrált rendszerként, sorban egymáshoz csatlakoztatva működnek. A rendszer először eltávolítja a sörből a gázokat, minden kondenzálható illékony anyagot visszajuttatva a söráramba. Ezután a sörben lévő alkoholt egy speciális függőleges oszlopban kipárologtatják, ahol a gőz felfelé áramlik vákuumközeli körülmények között. Az alkoholtartalom gőz halmazállapotban távozik, majd kondenzálódik és összegyűlik.

Ez a teljesen automatizált, energiatakarékos modul az alacsony hőmérsékleten és nyomáson rendkívül hatékony elpárologtatási elv alkalmazásával megbízható egyutas alkoholeltávolítást tesz lehetővé. Ezzel a módszerrel kiküszöbölhető a visszakeringtetés, és minimálisra csökkenthetők a működési költségek.

Hogyan működik

A söráramban jelen lévő alkohol eltávolítása egy speciális függőleges kipárologtató oszlopban történik. Az oszlopos megoldás magas fokú deszorpciót tesz lehetővé oly módon, hogy a rendszer a sztrippelő gázt (tiszta gőzt) vákuumközeli körülmények között felfelé áramoltatja a sűrű töltetű oszlopban.

A rendszer a gyártási kapacitást a bejövő söráram szabályozásával állítja be azt megelőzően, hogy a söráram elérne a torony tetején lévő folyadékelosztóhoz. Az elosztó szétteríti a sört az oszlop belsejében, ahol az leszivárog az oszlop alján befecskendezett és felfelé emelkedő sztrippelőgáz áramlásával ellenkező irányban.

A sörből kivont gáz vízgőzt, alkoholt és más illékony anyagokat tartalmaz. Ez a gőz az oszlop tetejénél távozik, majd egy lemezes hőcserélő alkalmazásával lehűl, és egy alkoholos kondenzátumáramot képez (ATEX terület). A végső vákuumfázis eltávolítja a fennmaradó nem kondenzálódó illékony anyagokat. A glikololdali visszakeringtető szivattyú minimálisra csökkenti a kivont gőzáram lefagyásának kockázatát a kondenzáció alatt.

A függőleges kipárologtató oszlop sűrű töltete egy speciális anyag, amely az Alfa Laval szabadalma. Ezt az anyagot arra a célra fejlesztették ki, hogy optimalizálja a kipárologtatási folyamatot a sör és a sztrippelőgáz közötti hatásos érintkezési felület maximalizálásával.

A kipárologtatás egyik legfontosabb előnye, hogy alacsony hőmérsékleten és nyomáson kivételesen hatékony alkoholtávolítást biztosít. Ezzel a módszerrel visszakeringtetés nélkül elérhetők az alkoholmentes kész sörre vonatkozó követelmények.

Ha bármilyen okból további kipárologtatásra lenne szükség, a rendszer tartalmaz egy visszakeringtető kört, amelyen keresztül a kipárologtatott sör visszavezethető az oszlopba. A kipárologtatás hatékonysága tovább növelhető a sör hőmérsékletének szabályozásával is (mielőtt a söráram belépne az oszlopba), vagy a rendszer nyomás megváltoztatásával.

Figure for Dealc 200x200