Lowal alkoholmentesítő

Alkalmazza üzemében az Alfa Laval Lowal teljesen automatizált rendszerét az összes sör és hasonló erjesztett, alacsony alkoholtartalmú italfajta alkoholmentesítésére. Az alacsony hőmérsékleten történő alkohol kivonás megőrzi a sör természetes aromáját, és megakadályozza annak ízváltozását az alkoholmentesítési folyamat során. Az eredmény egy jobb minőségű, alacsony alkoholtartalmú vagy alkoholmentes sör, energiatakarékosabb gyártási eljárás mellett.

阿法拉伐 Lowal 脱醇系统

Az alkoholmentesítés praktikus és költséghatékony módja

  • Alacsony oxigénfelvételű alkoholmentesítő eljárás
  • Négy alapkivitelű változat, 3 szűrési fokozatban beépített max. 168 spirál membránnal.
  • Valamennyi sörtípus - beleértve a búzasöröket és a barnasöröket is - gyártható ugyanazzal a rendszerrel.
  • 300 - 1.000 hl/nap közötti alkoholmentesített sör kapacitás, <0,5% alkohol végkoncentrációval.
  • A termékkel vagy CIP folyadékkal érintkező alkatrészek higiénikus kialakításúak.

Ez a szabványosított spirál membránszűrőket magába foglaló plug-in rendszer egy önálló és teljesen automatizált moduláris rendszer, amely a sör alkoholtartalmának kivonásához és hasonló, alacsony alkoholtartalmú termékek költséghatékony gyártásához lett tervezve. A jövőbeli kapacitásnövelés és a telepítés elősegítése érdekében a rendszert keretreszerelt kivitelben szállítjuk. A beépített CIP- és automatizált tisztítási eljárásoknak köszönhetően az alkoholmentesítési folyamat alacsony karbantartási és alkatrészköltségek mellett végezhető.

Hogyan működik

.

Alacsony alkoholtartalmú vagy alkoholmentes sör készítése

A rendszer reverz ozmózis finomságú higiénikus spirálmembránokat alkalmaz. Az alkoholmentesítés négy lépésből áll:

  • Elősűrítés
  • Diaszűrés
  • Alkoholszint beállítás
  • Utókezelés

E lépések mindegyike legfeljebb 10-20 ºC hőmérsékleten zajlik, így olyan kiváló minőségű alkoholmentes sört kapunk, amelynek aromáját a melegítés nem befolyásolja.

A membránok két folyadék ágra választják a modulba érkező sört. A vízből és alkoholból álló permeátum ág áthalad a membránokon, miközben a sűrített fehérjékből, színezékekből és ízesítőkből álló retentátum ág nem halad át, és ezért ez visszatér a sörtartályba.

A sörtartályból az eredő sört szivattyú szállítja az alkoholmentesítő berendezésbe. Két betápszivattyú ezután a sör nyomását 30 barra emeli. Ennél a pontnál a sör az első fokozatba kerül, ahol szivattyú keringeti a sört a membránokon keresztül. Az első fokozatból származó retentátum a második fokozatba jut, és a 2. fokozat membránjain keresztül kering.

A 2. fokozatból kijövő retentátum nyomáscsökkentő szelepen keresztül jut vissza a sörtartályba. Az összes fokozatból származó permeátum (a membránokon áthaladó víz + alkohol) összegyűlik és csatornára megy vagy tartályokba kerül az alkohol visszanyerése céljából.

A sör a membránfelülettel párhuzamosan áramlik, ami tisztán tartja a membránokat (crossflow). A membránokon kialakuló 30-35 bar statikus nyomásnak köszönhetően a kis molekulák, tehát a víz és az alkohol átpréselődnek a membránokon, míg a nagyobb molekulák, például az ízesítők, színezék és fehérje nem tudnak átjutni rajtuk. Ezek a vegyületek ezért a retentátumban maradnak. Ezen az elven alapszik az alkoholmentes sör előállítása.

1. lépés: Elősűrítés

Ez a lépés csökkenti a betáp sör térfogatát. Miután a sör áthaladt a membránmodulokon, visszatér a betáp sörtartályba. A permeátumot eltávolítjuk, míg a retentátum visszakerül a sörtartályba, amíg a kívánt térfogatcsökkenést el nem érjük.

2. lépés: Diaszűrés

Ebben a lépésben az alkoholt diaszűréssel mossuk ki. Ez hasonló elven alapul, mint az elősűrítés, de diaszűréskor vizet is használunk a folyamat során. A diaszűrés az alkoholtartalmat a kívánt értékre csökkenti a végső, alacsony alkoholtartalmú sör előállításához.

3. lépés: Az alkoholtartalom beállítása

A diaszűrés után a sört a sörtartályba adagolt gáztalanított vízzel higítjuk. Ez lehetővé teszi az aroma finombeállítását, valamint a kívánt végső alkohol- és extrakttartalom elérését akár alacsony alkoholtartalmú, akár alkoholmentes sörök esetében. A hozzáadott gáztalanított víz mennyisége általában megegyezik az első fokozatban elvett permeátum mennyiségével.

4. lépés: Utókezelés

Az alkoholmentesített sör különleges karakterét a széndioxid-tartalom, a szín vagy az íz beállításával lehet megadni.

Ez az alkoholmentesítő megoldás egy széleskörű membrántechnológia része.

A sör alkoholmentesítésére alkalmazott membránszűrés kiegészíti az Alfa Laval által kínált egyéb szeparációs technológiákat. Ez biztosítja, hogy mindig az Ön számára ideális megoldást tudjuk biztosítani egy adott folyamatra. Akár a membránszűrést önmagában alkalmazva, akár szeparátorokkal, dekanterekkel vagy elpárologtatókkal kombinálva, a sörfőzést most és a jövőben is a vásárlói igényekhez igazíthatja.

.

Kérjen árajánlatot!

Milyen alkalmazások érdekelnék? *
Szeretne bármikor megtekinthető webináriumokra, vagy rendezvényekre szóló meghívókat, valamint termék- és szolgáltatási híreket kapni? 

Ezt az információt eltároljuk, és a saját adatvédelmi irányelveinknek megfelelően kezeljük.