Lowal alkoholmentesítő

Alkalmazza üzemében az Alfa Laval Lowal teljesen automatizált rendszerét az összes sör és hasonló erjesztett, alacsony alkoholtartalmú italfajta alkoholmentesítésére. Az alacsony hőmérsékleten történő alkohol kivonás megőrzi a sör természetes aromáját, és megakadályozza annak ízváltozását az alkoholmentesítési folyamat során. Az eredmény egy jobb minőségű, alacsony alkoholtartalmú vagy alkoholmentes sör, energiatakarékosabb gyártási eljárás mellett.

 Lowal de-alcoholizer

Az alkoholmentesítés praktikus és költséghatékony módja

  • Alacsony oxigénfelvételű alkoholmentesítő eljárás
  • Négy alapkivitelű változat, 3 szűrési fokozatban beépített max. 168 spirál membránnal.
  • Valamennyi sörtípus - beleértve a búzasöröket és a barnasöröket is - gyártható ugyanazzal a rendszerrel.
  • 300 - 1.000 hl/nap közötti alkoholmentesített sör kapacitás, <0,5% alkohol végkoncentrációval.
  • A termékkel vagy CIP folyadékkal érintkező alkatrészek higiénikus kialakításúak.

Ez a szabványosított spirál membránszűrőket magába foglaló plug-in rendszer egy önálló és teljesen automatizált moduláris rendszer, amely a sör alkoholtartalmának kivonásához és hasonló, alacsony alkoholtartalmú termékek költséghatékony gyártásához lett tervezve. A jövőbeli kapacitásnövelés és a telepítés elősegítése érdekében a rendszert keretreszerelt kivitelben szállítjuk. A beépített CIP- és automatizált tisztítási eljárásoknak köszönhetően az alkoholmentesítési folyamat alacsony karbantartási és alkatrészköltségek mellett végezhető.

Hogyan működik

.

Alacsony alkoholtartalmú vagy alkoholmentes sör készítése

A rendszer reverz ozmózis finomságú higiénikus spirálmembránokat alkalmaz. Az alkoholmentesítés négy lépésből áll:

  • Elősűrítés
  • Diaszűrés
  • Alkoholszint beállítás
  • Utókezelés

E lépések mindegyike legfeljebb 10-20 ºC hőmérsékleten zajlik, így olyan kiváló minőségű alkoholmentes sört kapunk, amelynek aromáját a melegítés nem befolyásolja.

A membránok két folyadék ágra választják a modulba érkező sört. A vízből és alkoholból álló permeátum ág áthalad a membránokon, miközben a sűrített fehérjékből, színezékekből és ízesítőkből álló retentátum ág nem halad át, és ezért ez visszatér a sörtartályba.

A sörtartályból az eredő sört szivattyú szállítja az alkoholmentesítő berendezésbe. Két betápszivattyú ezután a sör nyomását 30 barra emeli. Ennél a pontnál a sör az első fokozatba kerül, ahol szivattyú keringeti a sört a membránokon keresztül. Az első fokozatból származó retentátum a második fokozatba jut, és a 2. fokozat membránjain keresztül kering.

A 2. fokozatból kijövő retentátum nyomáscsökkentő szelepen keresztül jut vissza a sörtartályba. Az összes fokozatból származó permeátum (a membránokon áthaladó víz + alkohol) összegyűlik és csatornára megy vagy tartályokba kerül az alkohol visszanyerése céljából.

A sör a membránfelülettel párhuzamosan áramlik, ami tisztán tartja a membránokat (crossflow). A membránokon kialakuló 30-35 bar statikus nyomásnak köszönhetően a kis molekulák, tehát a víz és az alkohol átpréselődnek a membránokon, míg a nagyobb molekulák, például az ízesítők, színezék és fehérje nem tudnak átjutni rajtuk. Ezek a vegyületek ezért a retentátumban maradnak. Ezen az elven alapszik az alkoholmentes sör előállítása.

1. lépés: Elősűrítés

Ez a lépés csökkenti a betáp sör térfogatát. Miután a sör áthaladt a membránmodulokon, visszatér a betáp sörtartályba. A permeátumot eltávolítjuk, míg a retentátum visszakerül a sörtartályba, amíg a kívánt térfogatcsökkenést el nem érjük.

2. lépés: Diaszűrés

Ebben a lépésben az alkoholt diaszűréssel mossuk ki. Ez hasonló elven alapul, mint az elősűrítés, de diaszűréskor vizet is használunk a folyamat során. A diaszűrés az alkoholtartalmat a kívánt értékre csökkenti a végső, alacsony alkoholtartalmú sör előállításához.

3. lépés: Az alkoholtartalom beállítása

A diaszűrés után a sört a sörtartályba adagolt gáztalanított vízzel higítjuk. Ez lehetővé teszi az aroma finombeállítását, valamint a kívánt végső alkohol- és extrakttartalom elérését akár alacsony alkoholtartalmú, akár alkoholmentes sörök esetében. A hozzáadott gáztalanított víz mennyisége általában megegyezik az első fokozatban elvett permeátum mennyiségével.

4. lépés: Utókezelés

Az alkoholmentesített sör különleges karakterét a széndioxid-tartalom, a szín vagy az íz beállításával lehet megadni.

Ez az alkoholmentesítő megoldás egy széleskörű membrántechnológia része.

A sör alkoholmentesítésére alkalmazott membránszűrés kiegészíti az Alfa Laval által kínált egyéb szeparációs technológiákat. Ez biztosítja, hogy mindig az Ön számára ideális megoldást tudjuk biztosítani egy adott folyamatra. Akár a membránszűrést önmagában alkalmazva, akár szeparátorokkal, dekanterekkel vagy elpárologtatókkal kombinálva, a sörfőzést most és a jövőben is a vásárlói igényekhez igazíthatja.

.

Kérjen árajánlatot!

Milyen alkalmazások érdekelnék? *
Szeretne bármikor megtekinthető webináriumokra, vagy rendezvényekre szóló meghívókat, valamint termék- és szolgáltatási híreket kapni? 

Ezt az információt eltároljuk, és a saját adatvédelmi irányelveinknek megfelelően kezeljük.