Hidegblokk - kihívások és megoldások
Élesztőkezelés és erjesztés
Az élesztőkezelés és az erjesztés a hidegblokk fontos részei. A szennyeződések megelőzésére és a magas élesztő hatékonyság biztosítására szolgáló berendezések elengedhetetlenek az állandó, megbízható és hatékony erjesztési folyamathoz.
Kihívások
- Magas költségek
- Függőség a kereskedelmi forgalomban kapható élesztőtörzsektől
- Korlátozott kreativitási lehetőség
Megoldások
- Élesztőkezelő rendszerek:
- Alfa Laval 3 az 1-ben élesztőmodul, vagy
- Alfa Laval élesztőszaporító rendszer
Eredmény
- Az élesztő újra hidratálásának, szaporításának és újra felhasználásának képessége
- Teljesen testre szabható megoldás
Kihívás
- Nem egyenletes vagy lassú erjedési profil
Megoldás
Eredmény
- Akár 40%-kal gyorsabb erjedési folyamat
- Jobb eloszlás az erjedés során
- Optimális elvont alkohol hozam
- Rugalmasság - mobil egység, amely a tartályok között mozgatható
Kihívások
- Hosszú ülepítési idő
- Nagy sörveszteség
- Nagy zavarosság
- Alacsony hozam
- Növelni kell a termelési kapacitást
Eredmény
- Növekvő termelési kapacitás a tisztítás gyorsaságának köszönhetően, anélkül, hogy az erjesztési kapacitást bővíteni kellene.
- Akár 15%-os sör visszanyerés az erjesztő tartályból.
- A sör tisztítás lehetősége, amikor a profil megfelelő.
- Hosszabb eltarthatósági idő, amelyet nem befolyásol a zavarosság (különösen fontos export esetében).
- Az erjesztő tartályok szeparátorral történő gyors ürítése révén a tartályok jobban kihasználhatók, ami további beruházás nélkül többletkapacitást biztosít.
- Átlagosan 3%-os hozamnövekedés az erjesztőedény és a szeparált sörtartály között, az üzemeltetési eljárástól függően.
- Akár 8%-os hozamjavulás az alacsony és közepes flokkulációjú élesztőtörzsek esetében.
Hidegkomlózás
A hidegkomlózás során az erjesztést követően komló hozzáadás történik a sörhöz, hogy a sörnek intenzívebb aromája legyen. A hidegkomlózást hagyományosan a világos sörök és az IPA-k főzésénél, de más sörök esetében is alkalmazzák.
Kihívás
- Lassú folyamat és sörveszteség
Megoldások
- Alfa Laval hidegkomlózó berendezés:
Eredmény
- A komló maximális kihasználása
- Hatékonyabb hidegkomlózási folyamat
- Homogenizált söráramlás, amelynek köszönhetően hatékonyabb a komló eltávolítása a szeparátorban.
Gyors útmutató a sörgyártáshoz
A sör az egyik legösszetettebb erjesztett italnak számít ízének, színének, változatosságának és zamatának köszönhetően. Emellett a sör sokféle összetevőt tartalmaz, amitől olyan komplex lesz.