Hidegblokk - kihívások és megoldások
Professzionális berendezések az erjesztési folyamathoz
Az állandó, megbízható és hatékony erjesztési folyamathoz olyan berendezések kellenek, amelyek garantálják a kiváló minőségű élesztőkezelést, a higiénikus kialakítást és a folyamatváltozók pontos szabályozását.
Hidegblokkhoz kapcsolódó megoldásaink segítenek leküzdeni a gyakori akadályokat, így a sörgyári folyamatok maximális teljesítménnyel tudnak működni.
Élesztőkezelés
Kihívás
- Szükséges az élesztőszaporítás, -tárolás és -visszanyerés.
Megoldás
Kihívás
- Egészséges élesztő alternatíva, amely életképes és erőteljes.
- Megfelelő adagolás
- Nagyfokú rugalmasság a különböző élesztőtörzsek szaporításában, tárolásában és adagolásában.
Kihívás
- Fertőzésmentes, frissen szaporított, kiváló minőségű élesztő biztosítása.
Megoldások
- Alfa Laval SCANDI BREW élesztőkeverők
Eredmény
- Életképes és erőteljes élesztő.
- Megfelelő adagolás
- Homogén élesztő szuszpenzió
- Nagyfokú rugalmasság a különböző élesztőtörzsek szaporításában, tárolásában és adagolásában.
Erjesztés és érlelés
Kihívás
- Habképződés, amikor javítani akarjuk az erjesztő kihasználtságát.
- Ismételhető erjesztési folyamat.
Megoldás
- Alfa Laval forgó jet-fejes keverők telepítése az erjesztőtartályokba.
Eredmény
- A mérsékeltebb habzás lehetővé teszi az erjesztőtartály teljes kapacitásának kihasználását.
- Homogén eloszlás akadályozza meg az élesztő idő előtti leülepedését.
- Egyenletes hőmérséklet és CO2-szint
- Egyenletes és rövidebb erjedési idő
Kihívás
- Hosszú folyamatidő az erjesztőkben
Megoldás
Eredmény
- Energiahatékony gyorshűtés
- A fickó sör átfejtése közben elérhető a kívánt hőmérséklet.
Kihívás
- Nem megfelelő higiénia az erjesztő rendszerekben és a kapcsolódó csövekben.
Eredmény
- A termékkel érintkező felületek hatékony és megbízható tisztítása.
- Az üzemidő optimalizálása.
Kihívás
- Hosszú ülepítési folyamat idő
- Sörveszteség
Megoldás
Eredmény
- Rövidebb ászokolási idő (nem kell várni az élesztő leülepedésére)
- Alacsonyabb sörveszteség.
Kihívás
- Többlet élesztő
Eredmény
- A sör akár 88%-ának visszanyerése a leülepedett élesztőből.
Hidegkomlózás
Kihívás
- Alacsony hozam
- Ismételhetőség
- Hosszabb folyamatidő nagy mennyiségű hidegkomlózás esetén
Eredmény
- A komló maximális kihasználása
- Gyorsított hidegkomlózási folyamat
- Hatékonyabb downstream tisztítás
- Hatékonyabb komló elvétel
Sörmintavétel
Kihívás
- Egyenetlen, nem higiénikus és időigényes termékminta vételezés
Eredmény
- Jobb mintavételi minőség és gyakoriság
- Kevesebb idő szükséges a mintavételhez.
Tisztítás
Kihívás
- Hosszú és költséges ciklusok
- Magas energia- és vegyszerfelhasználás a tisztítási folyamatok során
Eredmény
- Testre szabott, ellenőrizhető rendszer
- 30%-os megtakarítás a tisztítási időben és a vegyszerfelhasználásban
- Kevesebb energiaigény a forró (akár 70%) és a hideg CIP-tisztítás (akár 50%) esetében.
- A tisztítófolyadékok optimális visszanyerése és újrafelhasználása.
- Automatizált működés
Hidegblokk - általános kialakítás
Kihívás
- Nagy tartályok biztonságos üzemeltetése (élesztőkezelés, erjesztés, nyomótankok)
Megoldás
Eredmény
- Integrált biztonsági rendszerek
- Állandó, megismételhető és higiénikus működés
Kihívás
- Nem optimális hidegblokk-kialakítás
Eredmény
- Szennyeződések elkerülése
- Szivattyúk és csővezetékek optimalizálása
- A teljes folyamat és a kiszolgáló folyamatok optimalizálása
- Rugalmasabb folyamatok
Kérdések és válaszok a hidegblokkról
K: Van tapasztalatuk teljesen automatizált (>1M HL), lényegében személyzet nélküli söripari hidegblokkok tervezésében és építésében?
V: Igen, és úgy gondoljuk, hogy ez lesz a jövő.
K: A dómfedélen keresztül történő hidegkomlózás során hogyan akadályozzák meg a mikroszennyeződést?
V: A komlózás előtt és után a teljes rendszert tisztítjuk.
K: Tényleg jobbak a membránszivattyúk az élesztő elvételhez mint a piskótaszivattyúk? Vagy a sűrű élesztő miatt választották a membránszivattyúkat a Yards számára?
V: A membránszivattyúkat a sűrű élesztő és a szivattyúk szívóképessége miatt választottuk.
K: Hogyan tudjuk összevonni az élesztőszaporítót az élesztőtároló tartállyal, figyelembe véve, hogy bizonyos változtatások szükségek? Például az élesztő keverése miatt, vagy azért, mert a szaporítás során fennálló szennyeződés veszélyt jelent a keverőben?
V: Bármilyen élesztőtároló tartály használható élesztőszaporítóként. Ehhez azonban néhány módosításra van szükség. Az Alfa Laval Scandi Brew keverők teljes mértékben tisztíthatóak és SIP-elhetőek.
K: Az élesztőkezelő helyiségben az Ön terveik és berendezéseik alapján úgy látom, hogy a steril levegő befecskendezése a keverőtengelyen keresztül történik. Mi ennek az előnye a tartály alján történő hagyományos befecskendezéshez képest?
V: Az Alfa Lavalnál a tengelyen keresztüli befecskendezés a hagyományos és előnyben részesített megoldás. Közvetlenül a keverőlapátok alatt hatékonyabban oszlatható el a levegő a tartályban.
K: Az élesztőszivattyúval kapcsolatban úgy tudom, hogy a szivattyú az éppen fejtett tartály közelébe helyezhető... Egy fixen rögzített szivattyú esetében a hosszú csővezeték miatt fennáll a szivattyúzási probléma, azaz a nem stabil áramlás veszélye. Hogyan viselkedik a szivattyú abban a helyzetben, amikor egy fix berendezést használunk egy teljes tartályblokkhoz?
V: Ez valóban a berendezés elrendezésétől, a szivattyú típusától és az élesztő típusától függ. Minden esetet külön-külön kell értékelni a legjobb megoldás kiválasztásához.
K: Kínálnak-e felújítási/korszerűsítési szolgáltatásokat olyan sörgyárak számára, amelyek a meglévő hidegblokk korszerűsítését igénylik, ha az ügyfél számításokkal alátámasztja az éves elvárt mennyiségeket?
V: Igen, kínálunk felújítási/korszerűsítési szolgáltatásokat.
K: Vannak energiahatékony megoldásaik az alkoholmentesítő üzemek hidegblokkjaira?
V: Igen, alkoholmentesítő modul és Lowal alkoholmentesítő.
K: Eredményezett késést, amikor egyetlen membránszivattyút használtak az összes tartályhoz? Több szivattyú használata segíthet a termelés növelésében?
V: Egyetlen membránszivattyú használata nem okozott késést. A termelési kapacitást nem befolyásolja a hatékony élesztő elvételt. Az a termelési hatékonyság és az élesztőkezelés optimalizálása szempontjából volt releváns.
K: Hogyan alakítanak ki egyedi P&ID-csomagokat az egyes ügyfelek igényeinek megfelelően, és milyen kihívást jelent, ha az ügyfelek tudják, hogy vannak P&ID-csomagok, amelyekből választhatnak?
V: Folyamat- és mérnöki szakismereteink segítségével állítjuk össze az egyes csomagokat az ügyfél egyedi igényei alapján. A higiénikus kialakítás, az elrendezés és a könnyű kezelhetőség előnyeinek elmagyarázása jelent kihívást.
K: A hattyúnyak alakú csövek alkalmazásával kapcsolatban: van-e nyomásveszteség ezekben a csövekben, amelyeket figyelembe kell venni?
V: Minden hurokban van nyomásveszteség, függetlenül attól, hogy a táguláskiegyenlítő csőhurokba van-e beépítve vagy sem. Az Alfa Laval speciális szoftvert használ mind a nyomásveszteségek, mind a tágulási hurok kiszámításához.
K: Hogyan tisztul a szelepmátrix csepptálca a hónapokig vagy évekig tartó használat során?
V: Az Alfa Laval keveredésmentes szelepek csepegésmentesek. Amikor a szelep nyit vagy zár, a szelep működése során nem folyik ki termék, a szivárgáskamrán keresztül sem. Következésképpen a csepegtető tálcában nem marad termék (élesztő, sör stb.) a normál működés során. Ha valamilyen okból kifolyólag a szelep szivárog, és termék kerül a csepegtető tálcába, a szelep rutinszerű karbantartása után kézzel kiöblíthető. A csepegtető tálcába opcionálisan tisztító szórófejek is szerelhetők és időnként aktiválhatók.
K: Véleménye szerint mi lenne a legjobb átmenet egy technológiai kapcsoló panelekkel felszerelt pincéről egy félautomata pincére, figyelembe véve az ehhez szükséges különböző lépéseket?
V: Azt javasolnánk, hogy a termék útvonalával kezdjük a manuális CIP-tisztítás és gázvezetés fenntartása érdekében. Ha a pince blokkokra van osztva, javasoljuk, hogy kezdetben egy blokkot alakítsanak át félautomata üzemre, majd fokozatosan a további blokkokat, amíg végül az összes átalakításra nem kerül.
K: Említette, hogy a tartályok hideg CIP-tisztításon esnek át. Ez a lúgos vagy savas tisztítás miatt van így? Marószer jelenléte esetén hogyan szellőztetik át a tartályt a CIP-tisztítás előtt?
V: A tartályokat lúgos és savas tisztítás esetén hideg CIP-eljük. Az edény átszellőztetéséhez alsó fúvókákkal ürítjük ki a CO2-t a tartályból, és steril levegőt fújunk a hengeres kúpos tartályokba.
K: Használnak-e általában visszacsapó szelepeket a csővezetékek keresztszennyeződés elleni védelmére, például a gáztalanított vizet szállító csővezetékek esetében?
V: Nem, higiéniai okokból igyekszünk elkerülni a visszacsapó szelepek alkalmazását a söripari folyamatokban, különösen a termék vonalán. Mindig úgy tervezzük meg a gáztalanított víz útját, hogy az teljes mértékben tisztítható legyen forró CIP-tisztítással. Emellett figyelmet fordítunk a funkciók pontos leírására, hogy megakadályozzuk a termék visszaszivárgását a gáztalanított víz vonalba.
K: Új erjesztőpince kialakításakor mennyi plusz helyet javasol fenntartani a jövőbeli bővítések számára? A kapacitás 50%-át vagy annál többet?
V: Ez a bővítési igényektől és az üzleti növekedési tervektől függ. Ezek alapján javasoljuk, hogy a meglévő tartálypark legalább 50-100%-ának megfelelő többlet térrel tervezzenek.