Hidegblokk - kihívások és megoldások

Professzionális berendezések az erjesztési folyamathoz

Az állandó, megbízható és hatékony erjesztési folyamathoz olyan berendezések kellenek, amelyek garantálják a kiváló minőségű élesztőkezelést, a higiénikus kialakítást és a folyamatváltozók pontos szabályozását.

Hidegblokkhoz kapcsolódó megoldásaink segítenek leküzdeni a gyakori akadályokat, így a sörgyári folyamatok maximális teljesítménnyel tudnak működni.

Élesztőkezelés

Kihívás

  • Szükséges az élesztőszaporítás, -tárolás és -visszanyerés.

Kihívás

  • Egészséges élesztő alternatíva, amely életképes és erőteljes.
  • Megfelelő adagolás
  • Nagyfokú rugalmasság a különböző élesztőtörzsek szaporításában, tárolásában és adagolásában.

Kihívás

  • Fertőzésmentes, frissen szaporított, kiváló minőségű élesztő biztosítása.

Megoldások

Eredmény

  • Életképes és erőteljes élesztő.
  • Megfelelő adagolás
  • Homogén élesztő szuszpenzió
  • Nagyfokú rugalmasság a különböző élesztőtörzsek szaporításában, tárolásában és adagolásában.
.

Erjesztés és érlelés

Kihívás

  • Habképződés, amikor javítani akarjuk az erjesztő kihasználtságát.
  • Ismételhető erjesztési folyamat.

Megoldás

Eredmény

  • A mérsékeltebb habzás lehetővé teszi az erjesztőtartály teljes kapacitásának kihasználását.
  • Homogén eloszlás akadályozza meg az élesztő idő előtti leülepedését.
  • Egyenletes hőmérséklet és CO2-szint
  • Egyenletes és rövidebb erjedési idő

Kihívás

  • Hosszú folyamatidő az erjesztőkben

Eredmény

  • Energiahatékony gyorshűtés
  • A fickó sör átfejtése közben elérhető a kívánt hőmérséklet.

Kihívás

  • Nem megfelelő higiénia az erjesztő rendszerekben és a kapcsolódó csövekben.

Eredmény

  • A termékkel érintkező felületek hatékony és megbízható tisztítása.
  • Az üzemidő optimalizálása.

Kihívás

  • Hosszú ülepítési folyamat idő
  • Sörveszteség

Eredmény

  • Rövidebb ászokolási idő (nem kell várni az élesztő leülepedésére)
  • Alacsonyabb sörveszteség.

Kihívás

  • Többlet élesztő

Eredmény

  • A sör akár 88%-ának visszanyerése a leülepedett élesztőből.
.

Hidegkomlózás

Kihívás

  • Alacsony hozam 
  • Ismételhetőség
  • Hosszabb folyamatidő nagy mennyiségű hidegkomlózás esetén

Eredmény

  • A komló maximális kihasználása
  • Gyorsított hidegkomlózási folyamat
  • Hatékonyabb downstream tisztítás
  • Hatékonyabb komló elvétel

Sörmintavétel

Kihívás

  • Egyenetlen, nem higiénikus és időigényes termékminta vételezés

Eredmény

  • Jobb mintavételi minőség és gyakoriság
  • Kevesebb idő szükséges a mintavételhez.
.

Tisztítás

Kihívás

  • Hosszú és költséges ciklusok
  • Magas energia- és vegyszerfelhasználás a tisztítási folyamatok során

Eredmény

  • Testre szabott, ellenőrizhető rendszer
  • 30%-os megtakarítás a tisztítási időben és a vegyszerfelhasználásban
  • Kevesebb energiaigény a forró (akár 70%) és a hideg CIP-tisztítás (akár 50%) esetében.
  • A tisztítófolyadékok optimális visszanyerése és újrafelhasználása.
  • Automatizált működés

Hidegblokk - általános kialakítás

Kihívás

  • Nagy tartályok biztonságos üzemeltetése (élesztőkezelés, erjesztés, nyomótankok)

Eredmény

  • Integrált biztonsági rendszerek
  • Állandó, megismételhető és higiénikus működés

Kihívás

  • Nem optimális hidegblokk-kialakítás

 

Eredmény

  • Szennyeződések elkerülése
  • Szivattyúk és csővezetékek optimalizálása
  • A teljes folyamat és a kiszolgáló folyamatok optimalizálása
  • Rugalmasabb folyamatok
.

Kérjen árajánlatot!

Milyen alkalmazások érdekelnék? *
Szeretne hozzáférni webináriumi anyagokhoz, meghívókat kapni jövőbeli eseményekre, valamint termék- és szolgáltatási híreket olvasni? 

Ezt az információt eltároljuk, és a saját adatvédelmi irányelveinknek megfelelően kezeljük.

.

Kérdések és válaszok a hidegblokkról

 

K: Van tapasztalatuk teljesen automatizált (>1M HL), lényegében személyzet nélküli söripari hidegblokkok tervezésében és építésében?

V: Igen, és úgy gondoljuk, hogy ez lesz a jövő.

K: A dómfedélen keresztül történő hidegkomlózás során hogyan akadályozzák meg a mikroszennyeződést?

V: A komlózás előtt és után a teljes rendszert tisztítjuk.

K: Tényleg jobbak a membránszivattyúk az élesztő elvételhez mint a piskótaszivattyúk? Vagy a sűrű élesztő miatt választották a membránszivattyúkat a Yards számára?

V: A membránszivattyúkat a sűrű élesztő és a szivattyúk szívóképessége miatt választottuk.

K: Hogyan tudjuk összevonni az élesztőszaporítót az élesztőtároló tartállyal, figyelembe véve, hogy bizonyos változtatások szükségek? Például az élesztő keverése miatt, vagy azért, mert a szaporítás során fennálló szennyeződés veszélyt jelent a keverőben?

V: Bármilyen élesztőtároló tartály használható élesztőszaporítóként. Ehhez azonban néhány módosításra van szükség. Az Alfa Laval Scandi Brew keverők teljes mértékben tisztíthatóak és SIP-elhetőek.

K: Az élesztőkezelő helyiségben az Ön terveik és berendezéseik alapján úgy látom, hogy a steril levegő befecskendezése a keverőtengelyen keresztül történik. Mi ennek az előnye a tartály alján történő hagyományos befecskendezéshez képest?

V: Az Alfa Lavalnál a tengelyen keresztüli befecskendezés a hagyományos és előnyben részesített megoldás. Közvetlenül a keverőlapátok alatt hatékonyabban oszlatható el a levegő a tartályban.

K: Az élesztőszivattyúval kapcsolatban úgy tudom, hogy a szivattyú az éppen fejtett tartály közelébe helyezhető... Egy fixen rögzített szivattyú esetében a hosszú csővezeték miatt fennáll a szivattyúzási probléma, azaz a nem stabil áramlás veszélye. Hogyan viselkedik a szivattyú abban a helyzetben, amikor egy fix berendezést használunk egy teljes tartályblokkhoz?

V: Ez valóban a berendezés elrendezésétől, a szivattyú típusától és az élesztő típusától függ. Minden esetet külön-külön kell értékelni a legjobb megoldás kiválasztásához.

K: Kínálnak-e felújítási/korszerűsítési szolgáltatásokat olyan sörgyárak számára, amelyek a meglévő hidegblokk korszerűsítését igénylik, ha az ügyfél számításokkal alátámasztja az éves elvárt mennyiségeket?

V: Igen, kínálunk felújítási/korszerűsítési szolgáltatásokat.

K: Vannak energiahatékony megoldásaik az alkoholmentesítő üzemek hidegblokkjaira?

V: Igen, alkoholmentesítő modul és Lowal alkoholmentesítő.

K: Eredményezett késést, amikor egyetlen membránszivattyút használtak az összes tartályhoz? Több szivattyú használata segíthet a termelés növelésében?

V: Egyetlen membránszivattyú használata nem okozott késést. A termelési kapacitást nem befolyásolja a hatékony élesztő elvételt. Az a termelési hatékonyság és az élesztőkezelés optimalizálása szempontjából volt releváns.

K: Hogyan alakítanak ki egyedi P&ID-csomagokat az egyes ügyfelek igényeinek megfelelően, és milyen kihívást jelent, ha az ügyfelek tudják, hogy vannak P&ID-csomagok, amelyekből választhatnak? 

V: Folyamat- és mérnöki szakismereteink segítségével állítjuk össze az egyes csomagokat az ügyfél egyedi igényei alapján. A higiénikus kialakítás, az elrendezés és a könnyű kezelhetőség előnyeinek elmagyarázása jelent kihívást.

K: A hattyúnyak alakú csövek alkalmazásával kapcsolatban: van-e nyomásveszteség ezekben a csövekben, amelyeket figyelembe kell venni?

V: Minden hurokban van nyomásveszteség, függetlenül attól, hogy a táguláskiegyenlítő csőhurokba van-e beépítve vagy sem. Az Alfa Laval speciális szoftvert használ mind a nyomásveszteségek, mind a tágulási hurok kiszámításához.

K: Hogyan tisztul a szelepmátrix csepptálca a hónapokig vagy évekig tartó használat során? 

V: Az Alfa Laval keveredésmentes szelepek csepegésmentesek. Amikor a szelep nyit vagy zár, a szelep működése során nem folyik ki termék, a szivárgáskamrán keresztül sem. Következésképpen a csepegtető tálcában nem marad termék (élesztő, sör stb.) a normál működés során. Ha valamilyen okból kifolyólag a szelep szivárog, és termék kerül a csepegtető tálcába, a szelep rutinszerű karbantartása után kézzel kiöblíthető. A csepegtető tálcába opcionálisan tisztító szórófejek is szerelhetők és időnként aktiválhatók. 

K: Véleménye szerint mi lenne a legjobb átmenet egy technológiai kapcsoló panelekkel felszerelt pincéről egy félautomata pincére, figyelembe véve az ehhez szükséges különböző lépéseket? 

V: Azt javasolnánk, hogy a termék útvonalával kezdjük a manuális CIP-tisztítás és gázvezetés fenntartása érdekében. Ha a pince blokkokra van osztva, javasoljuk, hogy kezdetben egy blokkot alakítsanak át félautomata üzemre, majd fokozatosan a további blokkokat, amíg végül az összes átalakításra nem kerül. 

K: Említette, hogy a tartályok hideg CIP-tisztításon esnek át. Ez a lúgos vagy savas tisztítás miatt van így? Marószer jelenléte esetén hogyan szellőztetik át a tartályt a CIP-tisztítás előtt? 

V: A tartályokat lúgos és savas tisztítás esetén hideg CIP-eljük. Az edény átszellőztetéséhez alsó fúvókákkal ürítjük ki a CO2-t a tartályból, és steril levegőt fújunk a hengeres kúpos tartályokba. 

K: Használnak-e általában visszacsapó szelepeket a csővezetékek keresztszennyeződés elleni védelmére, például a gáztalanított vizet szállító csővezetékek esetében? 

V: Nem, higiéniai okokból igyekszünk elkerülni a visszacsapó szelepek alkalmazását a söripari folyamatokban, különösen a termék vonalán. Mindig úgy tervezzük meg a gáztalanított víz útját, hogy az teljes mértékben tisztítható legyen forró CIP-tisztítással. Emellett figyelmet fordítunk a funkciók pontos leírására, hogy megakadályozzuk a termék visszaszivárgását a gáztalanított víz vonalba. 

K: Új erjesztőpince kialakításakor mennyi plusz helyet javasol fenntartani a jövőbeli bővítések számára? A kapacitás 50%-át vagy annál többet? 

V: Ez a bővítési igényektől és az üzleti növekedési tervektől függ. Ezek alapján javasoljuk, hogy a meglévő tartálypark legalább 50-100%-ának megfelelő többlet térrel tervezzenek.