Szűrés és kezelés - kihívások és megoldások
Szűrés, kezelés és előcsomagolás
A kész sör szűrésének két fő technológiája a kovaföld és a keresztáramú membránszűrés. A romlás, az eltömődés és a hulladékkezelés mind kihívást jelentenek a sörfőzők számára.
A változatos termékek előállítása - az alkoholmentes és erős söröktől az ízesített változatokig - egyre nagyobb teret hódít. Keverő-, karbonizáló- és alkoholmentesítő moduljaink hatékony módot kínálnak arra, hogy megbízható és rugalmas módon állíthasson elő új és egyedi termékeket, jelenlegi és jövőbeli fogyasztói számára.
Csomagolás előtti a pasztőrözés vagy steril szűrés eltávolítja a mikroorganizmusokat, azért hogy javítsa a tárolhatósági időt, a termék ízét és biztonságát. Mi olyan megoldásokat kínálunk, amelyekkel mindezt hatékonyan és fenntarthatóbb módon teheti meg.
Sörszűrés
Kihívás
- Kovaföld szűrő eltömődése a szűrés során
- Sok a kovaföld felhasználás
- Rövid szűrési ciklusok a keresztáramú szűrőkön
Megoldás
Eredmény
- Stabil és alacsony szilárdanyag-tartalom a szeparátor ürítőjénél
- A szilárd anyagok centrifugális szeparálása csökkenti a teljes kovaföld felhasználást és a terhelést a szűrés során.
- Minimalizálja a sörben lévő részecskék mikronizálódását, ami csökkenti a szűrő eltömődését és hosszabb szűrési ciklusokat tesz lehetővé.
Kihívás
- A termék rövid eltarthatósági ideje
- Újrafertőződés
Eredmény
- A mikroorganizmusok teljes eltávolítása
Kihívás
- Oxidáció a szűrés során
Megoldás
Eredmény
- Csövek gáztalanított vízzel történő feltöltése a sörfőzetek között megakadályozza az oxidációt
Kihívás
- Magas hulladékgazdálkodási költségek
Megoldás
Eredmény
- A folyadék eltávolításával könnyebb kovaföld hulladékkezelés, mivel így az szárazabb és könnyebb lesz.
Keverés, adagolás és karbonizálás
Kihívás
- A sör specifikáció szerinti előállítása
Eredmény
- Megbízható pontosság a keverés, adagolás és karbonizálás során
Alkohol kivonás
Kihívás
- Alacsony alkoholtartalmú sör előállításának szükségessége
Megoldás
- Alfa Laval Lowal alkoholmentesítő (RO/NF keresztáramú szűrésen alapul)
Eredmény
- Nincs hőhatás a termékre
- Alacsony alkoholtartalmú sör előállítása (<0,5% v/v)
Kihívás
- Alkoholmentes sör előállításának szükségessége
Megoldás
- Alfa Laval alkoholmentesítő modul (gőz sztrippelésen alapuló részleges vákuum alatt)
Eredmény
- Alkoholmentes sör előállítása (<0,05% v/v)
- A végtermék konzisztenciája
- A sztrippelt alkohol más alkalmazásokban újra felhasználható összetevőként.
Kezelés
Kihívás
- Az előírt eltarthatósági idő fenntartása és az újrafertőződés kockázata.
- Magas energiafelhasználás
Eredmény
- Mikroorganizmusok eltávolítása a sörből
- Hosszabb termék eltarthatósági idő
- A Flexitherm segítségével akár 95%-os energia-visszanyerés, és akár 80%-kal alacsonyabb üzemeltetési költségek érhetők el a hagyományos alagútpasztőrrel összehasonlítva.
- A steril sörszűrő modullal, a hideg folyamat minimális energiát igényel.