Körkörös gazdaság

Ma egy lineáris, "vegyél - használd - dobd el" gazdaságban élünk. A termékeket felhasználjuk és kidobjuk, ezzel pazarolva még mindig értékes és gyakran szűkös természeti erőforrásokat és tovább fokozva a környezetszennyezést. A körkörös gazdaságban azonban úgy tervezik a termék teljes életciklusát, hogy megszűnjön a hulladék és a szennyezés. Amikor egy termék már nem életképes, anyagai és alkotóelemei más módon kerülnek újra felhasználásra. Minden újrahasznosításra kerül, ami a természetben megfigyelhető körforgásra emlékeztet.

Az Alfa Laval egyedülálló ismeretének köszönhetően élen jár a szeparátor és hőcsere technológia terén, ezzel is előmozdítva a körkörös gazdasághoz szükséges megoldások fejelsztését. Segíteni tudunk Önnek is javítani az erőforrás-hatékonyságot és a hulladék csökkentését, újrafelhasználását és újrahasznosítását, hogy optimalizálhassa termelési folyamatait a megbízhatóbb és fenntarthatóbb teljesítmény érdekében. Együtt előremozdíthatjuk az átállást a körkörös gazdaságra, amely a bioalapú vegyi anyagokon, a bioműanyagokon, a bioüzemanyagokon, a kommunális szilárd hulladék (MSW), a zéró folyadékkibocsátás (ZLD), a műanyagok, a textíliák és más anyagok újrahasznosításán alapszik.

Cleantech-Circular-economy-intro-final.jpg

 

cleantech-circular-economy-chart-final.png

A körkörös gazdaság meghatározása

Az Ellen MacArthur Alapítvány által meghatározott körkörös gazdaság a hulladék és a szennyezés kiküszöbölésének, a termékek és anyagok használatban tartásának, valamint a természetes rendszerek újjáépülésének elvein alapul.

Más szóval, semmi sem megy kárba, és minden természeti erőforrásunkat a leghatékonyabb módon használjuk fel, újra és újra. A termékeket megújuló energia felhasználásával állítjuk elő. A gyártási folyamatokon belül a vizet, a vegyi anyagokat és az anyagokat újrafelhasználjuk, csökkentjük és újrahasznosítjuk. A melléktermékeket kivonjuk, hogy más körkörös rendszerekbe kerüljenek. A terméket ezután a lehető leghosszabb ideig használjuk. Ha a termék elromlik, ahelyett, hogy kidobnák, megjavítjuk. A termék életciklusának végén a termék alkotóelemeit újrahasznosítjuk, hogy aztán újra a termelésbe kerülhessen, és így a kör bezáruljon. Az újrahasznosításra nem kerülő biológiai anyagok lebomlanak, és napfény, CO2 és tápanyagok segítségével megújulva gyarapítják a természeti erőforrásokat.

Ez természetesen hatalmas változás lesz az ipar számára, de szükséges. Az Ön vállalkozása készen áll a körkörös üzleti modellre való áttérésre? Ha igen, lépjen kapcsolatba velünk még ma, hogy megtudja, milyen sokféleképpen segíthetnek megoldásaink céljai elérésében.


Kapcsolat

Úttörő együttműködés a fenntartható újrahasznosításért

Az Alfa Laval és a Stena Recycling összefogott egy úttörő üzleti modell kifejlesztésében, amely lehetővé teszi a hőcserélők hatékony újrahasznosítását. A két, saját területén vezető szerepet betöltő vállalat partnersége lehetővé teheti az Alfa Laval termékeiben található értékes fémek akár 100%-os újrahasznosítását. Emellett lehetővé teszik a régebbi hőcserélő-technológiák korszerűbb, energiatakarékosabb konstrukciókkal felváltását, amely hozzájárul a globális szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséhez.

Ez egy fontos lépés a körkörös és fenntarthatóbb út felé... Ez a kezdeményezés mind Ügyfeleink, mind a társadalom számára előnyös - mondta Susanne Pahlén Åklundh, az Energia divízió elnöke.

Az Alfa Lavallal való együttműködés ismét megmutatja, hogy milyen hatékony körkörös megoldásokat tudunk létrehozni, ha együtt dolgozunk - mondja Fredrik Pettersson, a Stena Recycling Sweden ügyvezető igazgatója.


Olvassa el a teljes cikket

 

cleantech-Recycling-intro-img-final.jpg

cleantech-Resource-efficiency-intro-img-final.jpg

Erőforrás-hatékonyság

Mit jelent valójában az erőforrások hatékonyabb felhasználása? Végső soron a hozam növeléséről van szó, természetesen úgy, hogy minden nyersanyagból a lehető legtöbbet hozzuk ki, de azt is biztosítjuk, hogy semmi se menjen kárba.

Ha jól csinálják, az erőforrás-hatékonyság nem csak a működés fenntarthatóságát javítja. A költségek csökkentésének és a nyereségesség növelésének is okos módja lehet. A zöld és bioalapú vegyszerektől a természetes hűtőközegekig az Alfa Laval szerteágazó szakértelemmel és széleskörű megoldásokkal rendelkezik, hogy segítségével Ön is javítani tudja az erőforrás-felhasználás körforgását. Ismerje meg, hogyan tudjuk támogatni az Ön iparágát még ma.

Bővebben

Cleantech-Reuse-reduce-recycle-final-210303.jpg

Újrafelhasználás, csökkentés és újrahasznosítás

Napjainkban a legtöbb ipari folyamat rengeteg természeti erőforrást használ fel, és ennek következtében jelentős mennyiségű hulladék keletkezik. A megfelelő technológiával azonban egyre inkább lehetővé válik a hulladékkibocsátás minimalizálása, és ezáltal mind a környezeti lábnyom, mind a működési költségek csökkentése.

Az Alfa Laval kínálatában szerepelnek olyan helyszíni kezelési és hasznosítási megoldások, amelyek lehetővé teszik a hulladék- és vízáramok jobb kezelését. Rendkívül hatékony szeparátor és vízgazdálkodási megoldásaink segítségével Ön csökkentheti, újrahasznosíthatja és visszaforgathatja a hulladékot.


Bővebben

Cleantech-product-lifetime-final-210303.jpg

Termék életciklus

A fenntarthatóság biztosítása a körkörös gazdaságban az egyes termékek élettartamának optimalizálását és maximalizálását is jelenti.

Az Alfa Lavalnál ez fontos szerepet játszik abban, ahogyan a berendezéseink kialakítását és az általunk használt anyagokat alaposan mérlegeljük. Ügyfeleinkkel együttműködünk annak érdekében, hogy termékeinket optimális módon üzemeltetve hosszú távú, hatékony teljesítményt biztosítsunk. Átfogó szervizszolgáltatásunk révén minden Ügyfelünk megfelelő támogatást kap ahhoz, hogy berendezései a lehető leghosszabban üzemeljenek. Bizonyos esetekben még arra vonatkozóan is tudunk tanácsot adni, hogy a termék életciklusa végén hogyan hasznosítható újra.


Bővebben

A körforgás elősegítése az Outokumpu számára

Az Outokumpu, a rozsdamentes acélgyártás globális vezető vállalata csökkentette szénlábnyomát azáltal, hogy javította a folyékony erőforrások felhasználásának körkörösségét a zsírtalanítási folyamatában. Azzal, hogy a folyadékból többet tudtak hosszabb ideig újrafelhasználni, javítani tudták a termelés hatékonyságát, valamint kevesebb selejtet és jobb termékminőséget értek el. Nézze meg videónkat, hogy többet megtudjon.

Jelen vagyunk minden ágazatban

Szeparátor és hőcserélő innovációinknak köszönhetően, berendezéseink számos ipari folyamatban működnek. Szeretné megtudni, hogyan segíthetünk Önnek is javítani a folyamata körforgást? Válassza ki az alábbi listából az Ön területét.

Steam_and_heat_640x360.jpg

Zéró folyadékkibocsátás (ZLD)

Az Alfa Laval ZLD-rendszerei robusztus, kompakt megoldások, amelyeket a folyadékkibocsátás abszolút minimalizálására terveztünk, számos ipari hulladékkezelési alkalmazásra. A ZLD rendszerek a hőcsere és szeparátor megoldásokat kombinálva optimalizálják a vízfogyasztás hatékonyságát. A technológia gerincét az AlfaFlash elpárologtató adja.


Bővebben

cleantech-biobased-chemicals-intro-img.jpg

Bioalapú vegyi anyagok

A különböző biomasszaforrásokból származó vegyszerek és anyagok fontos szerepet játszanak abban, hogy csökkenteni tudjuk a nem megújuló erőforrásokon alapuló függőségünket. A fák, növények, algák, baktériumok és biológiai hulladékok különböző formában történő felhasználásával számos bioalapú vegyi anyag, üzemanyag, termék és köztes termék állítható elő. Az Alfa Laval segíti a hatékonyság és a fenntarthatóság javítását a bioalapú vegyi alkalmazásokban.


Bővebben

cleantech-Recycling-intro-img-final.jpg

Újrahasznosítás

A körkörös gazdaságban a termék életciklusának utolsó fázisa az újrahasznosítás. Ez lehetővé teszi, hogy a termékben lévő alkotóelemeket és természeti erőforrásokat hasznosítani tudjuk, visszavezetve azokat a termelésbe. Napjainkban a kialakulóban lévő eljárások új lehetőségeket teremtenek a műanyagok, textíliák, akkumulátorok, kommunális szilárd hulladékok (MSW) és más anyagok újrahasznosítási folyamatainak kereskedelmi hasznosítására.


Bővebben


cleantech_symbol_RGB_png.png

Fenntartható partnerség

Kapcsolat

Lépjen velünk kapcsolatba, hogy többet megtudjon fenntartható megoldásainkról.

Lépjen velünk kapcsolatba

Ezt az információt eltároljuk, és adatvédelmi irányelveinknek megfelelően kezeljük.