Hulladékhő hasznosítása

A hulladékhő hasznosítása kritikus fontosságú az energiahatékonyság fejlesztésében. A technológia ma már lehetővé teszi, hogy a meglévő folyamatokból származó felesleges hőt más célokra, például fűtésre vagy villamosenergia-termelésre használják fel. A könnyű- és nehéziparban rengeteg hulladékhő keletkezik, ami az energia megtakarítása és a kibocsátások csökkentése szempontjából jelentősen kihasználatlan erőforrás.

A hő visszanyerése egy jól megtervezett hőcserélő-technológiával egyszerű és hatékony módja a hatékonyság növelésének. Az Alfa Laval széleskörű tapasztalattal rendelkezik ezen a területen, és számos iparággal dolgozik együtt Ügyfeleivel a hulladékhő új, termelékeny és jövedelmező felhasználásán. A magas hőmérsékletű hulladékáramok hasznosítása mellett technológiánk hőszivattyúk segítségével alacsonyabb hőmérsékletű hőt is képes újrahasznosítani. Például az adatközpontokból, szennyvízből vagy tengervízből visszanyert hő távfűtésre használható.

cleantech_waste_heat_recovery201201.jpg

A hulladékhő hasznosításának értéke

A hulladékhő hasznosítása az egyik legegyszerűbb és legköltséghatékonyabb módja az általános energiahatékonyság növelésének. Ez pozitív hatással lesz az Ön vállalatának eredményére is.

A rendelkezésre álló lehetőségek áttekintésekor fontos figyelembe venni, hogy a legtöbb ipari folyamatban kétféle energiafogyasztás fordul elő. Az energiát arra használják, hogy:

- fosszilis tüzelőanyagokból állítsanak elő technológiai hőt
- villamos energiát állítsanak elő az egyes folyamatlépésekben használt motorok meghajtásához

A hulladékhő hasznosításának alapgondolata az, hogy a létesítmény egy részében keletkező hőt összegyűjtsük, és a lehető legnagyobb részét más alkalmazásokban újra felhasználjuk. A hővisszanyerés és újrafelhasználás mértékének meghatározásához a hőcserélő technológia kiválasztása a legfontosabb összetevő.

Viedónkból többet megtudhat Julien Gennetier-től, az energiahatékonyság és a hulladékhő-visszanyerés egyik vezető szakértőjétől. Julien elmagyarázza, hogyan válik az energiamegtakarítás mind az Ön vállalkozása, mind a bolygónk számára előnyössé.

A megfelelő hőcserélő technológiával 25%-kal több energiát takaríthat meg.

A hulladékhő-visszanyerés beruházásának megtérülési ideje nagymértékben függ a hőcserélők hatékonyságától - és a hozzájuk kapcsolódó életciklusköltségektől. Ezért a választott hőcserélő nagy mértékben befolyásolja a potenciális megtakarítás kiszámítását. Milyen lehetőségei vannak tehát?

Az ábra a hővisszanyerési szintet mutatja a kezdeti költségek függvényében. A kompakt hőcserélők hozama akár 25%-kal magasabb lehet, mint a hasonló teljesítményű csöves hőcserélőké. Ugyanazon hővisszanyerési szint eléréséhez a csöves megoldások gyakran többszörösére drágulnak. Ez számos tényezőnek köszönhető:

  • Ötször nagyobb hőátadási hatásfok
  • Alacsonyabb CAPEX és karbantartási költségek
  • Kisebb helyigény

Hogyan juthat el a legjobb hővisszanyerési megoldáshoz az adott folyamatra? Ha még ma felveszi velünk a kapcsolatot, szakértőink végigvezetik Önt a folyamaton.
Miért ne próbálná ki?


Tudjon meg többet


cleantech-WHR-chart-logo.png

Újrahasznosított hő távfűtéshez

Hamburgban egy rézgyártó üzem többlethőjét, Alfa Laval szerelt lemezes hőcserélők segítségével vezetik át a távfűtésbe. A többlethő újrafelhasználása évi 160 000 MWh-nak felel meg, amelyet 3400 lakás fűtésére használnak fel, és becslések szerint évente 20 000 tonnával csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást.

Alfa Laval Sustainable solutions Waste heat recovery case story

Energiamegtakarítás minden ágazatban

Az Alfa Laval lemezes hőcserélők mind a magas, mind az alacsony hőmérsékletű hulladékhő visszanyerésére alkalmasak, amelyek aztán számos alkalmazásban újrafelhasználhatók. Technológiáink segítségével Ügyfeleink új, termelékeny és jövedelmező módon növelhetik energiahatékonyságukat, a visszanyert hőt pedig távfűtésre, villamosenergia-termelésre és még sok más dologra használhatják fel. További információkért válassza ki melyik iparágban dolgozik.

cleantech_data_centerv2.jpg

Adatközpontok hűtése

Tudta, hogy az adatközpontokban felhasznált villamos energia 90%-a hővé alakul át? Képzelje el, ha minden adatközpont más célokra használná a szerverekből származó hulladékhőt. Ezzel évente 3000 TWh energiát takaríthatnánk meg, ami 300 millió európai háztartás fűtéséhez szükséges energiamennyiségnek felel meg. Az ezzel járó kibocsátás-csökkentés egész Franciaország kibocsátásának felel meg.

Hogyan takaríthatja meg és hasznosíthatja újra a szerverek hulladékhőjét? És milyen hatással lesz ez az Ön eredményére?


Bővebben

cleantech-HVAC-intro-img.jpg

Épületgépészet

Napjainkban az összes primerenergia 50%-a hulladékhő formájában vész el. Képzelje el, ha Európában minden lehetséges ipari kazánt modern hőszivattyúkkal helyettesítenének. Ez évente 100 TWh energiát takarítana meg, ami 10.100 szélturbina termelésének felel meg. Emellett 18 millió tonnával csökkentené a CO2-kibocsátásunkat, ami megegyezik 220 000 nehéz teherautó kibocsátásával.

Kétségtelen, hogy az ipari kazánok lecserélése hőszivattyúkra hatalmas megtakarításokat eredményezhet. Mit jelentene egy hasonló változtatás az Ön épületgépészeti alkalmazása esetén?


Bővebben

cleantech-ORC-pipes.jpg

Szerves Rankine-ciklus (ORC)

Tudta, hogy az ipari folyamatok és a kapcsolt hő- és villamosenergia-termelés (CHP) alacsony hőmérsékletű hulladékhőjét is vissza lehet nyerni?

Az organikus Rankine-ciklus (ORC) rendszerek esetében az Alfa Laval lemezes hőcserélők lehetővé teszik a hatékony hővisszanyerést villamosenergia-termeléshez.

Az Alfa Laval gázelszívó hőcserélők (GTL/Micro) használatával lehetővé válik a gáznemű hulladékáramokból származó energia hatékony átvitele és szénsemleges villamos energia előállítása egy ORC-rendszerben.


Bővebben

cleantech-CHP-intro-img.jpg

Kapcsolt hő- és villamosenergia-termelés (CHP)

Tudta, hogy a kapcsolt hő- és villamosenergia-termelés (CHP) az egyik leghatékonyabb energiahasznosítási módszer? Az energia több mint 90%-a visszanyerhető a hatékony felhasználás érdekében. Hatékony és költséghatékony kapcsolt energiatermelési megoldást keres?

Kattintson ide, hogy megismerje az Alfa Laval megoldásait, amelyeket kifejezetten kapcsolt energiatermeléshez fejlesztettünk ki.


Bővebben

cleantech_refinery210108.jpg

Nyersolaj-finomítók

A finomítókban az energia az egyik fő költségtényező. Minden egyes visszanyert MW energiával évente akár 4000 tonna CO2-kibocsátás csökkenés érhető el.

Az Alfa Laval számos hőcserélőt kínál finomítók számára. Jól bevált technológiákat tudunk biztosítani Önnek a mindennapi kihívások - például az energiatakarékosság és a kibocsátás csökkentésének - leküzdésére.

 

Bővebben

Cleantech-Petrochemicals-intro-img-final.jpg

Petrolkémia

Tudta, hogy az energiafogyasztás csökkentésének egyik egyszerű módja az energia visszanyerése, amelyet újra felhasználhat folyamataiban?

A hővisszanyerés hatékonyságát növelheti, ha áttér csöves hőcserélőkről kompakt hőcserélőkre. Így több olyan energia kerül újra felhasználásra, amely egyébként kárba veszne.

A beruházás egy hatékonyabb hőcserélőbe nagyon jövedelmező, és a megtérülési idő gyakran kevesebb mint egy év.


Bővebben


cleantech_symbol_RGB_png.png

Fenntartható partnerség