Szén-dioxid-leválasztás, -hasznosítás és -tárolás

A szén-dioxid-leválasztás hasznosítása és tárolása (CCU/S) egy fontos megközelítés lesz a fenntartható fejlődés útjára lépés során. Míg a kisléptékű CCU-erőművek már évtizedek óta léteznek, a nagyléptékű létesítmények egyre elterjedtebbek. A CO2-t a leválasztás után általában geológiai formációkban tárolják, megakadályozva a légkörbe való kibocsátását. Számos iparágban azonban olyan megoldások is léteznek, amelyekkel a leválasztott szén újrafelhasználható, és így növelhető a termelékenység - és ezáltal a jövedelmezőség. Az egyik példa erre a fokozott olajkitermelés (EOR), ahol a leválasztott CO2-t olajkutakba fecskendezik, hogy növeljék a nyomást és ezáltal a hozamot.

Bármelyik megközelítést is választjuk, a hatékony hőcserélő alapvető fontosságú ahhoz, hogy a CCU/S kereskedelmi szempontból életképes legyen. Az Alfa Laval aktívan részt vett különböző iparágakban működő, égetés előtti és utáni CCU/S berendezések kifejlesztésében. Széles hőcserélő kínálatunkkal támogatjuk Ügyfeleinket abban, hogy megfeleljenek ennek az energiaigényes folyamatnak, maximalizálva a CO2-leválasztást, miközben minimalizáljuk a gőzfogyasztást és a közüzemi igényeket.

Carbon_Capture_Utilization_Storage_hero_image_web.jpg

Cleantech-Carbon-capture-case.jpg

A költséghatékony szén-dioxid-leválasztás felgyorsítása

Az Alfa Laval hőcserélői központi szerepet játszanak a világ CCU/S-berendezéseinek több mint felében. Egyedülálló Alfa Laval Packinox hőcserélőink olyan helyszínek fejlesztését teszik lehetővé, amelyek megkönnyítik a szénmegkötés lehetőségeit nagy méretgazdaságosság mellett. Olvassa el cikkünket, hogy többet megtudjon a hőcsere szerepéről a szén-dioxid-leválasztásban, és arról, hogy hogyan dolgozunk együtt a nagy folyamatengedélyezőkkel és a végfelhasználókkal, hogy ez megvalósulhasson.


Bővebben

Megoldásaink

Az Alfa Laval a CCU/S alkalmazások energiaigényes feladataira számos hőcserélőt kínál az energia-visszanyerés maximalizálására. Emellett megoldásokat biztosítunk az energia- és hűtővízigény minimalizálására, miközben maximalizáljuk a CO2-leválasztás hatékonyságát és csökkentjük a kompresszorok és más technológiai berendezések költségeit.

Carbon-capture-utilization_storage_chart_EN_RGB.png

widegap_left_side_640x360.png

Alfa Laval WideGap

WideGap szélescsatornájú szerelt lemezes hőcserélőnket alacsony nyomású kondenzációra terveztük. A szokásosnál szélesebb csatorna minimalizálja a kondenzációs oldalon fellépő nyomásesést. Egyedülálló kialakítása lehetővé teszi a kondenzáció maximalizálását a kompresszorba jutó lehető legkevesebb gőzmennyiséggel. Ez csökkenti a beruházási költségeket és a kompresszor energiafogyasztását. A WideGap ezért jól alkalmazható a szén-dioxid-leválasztási folyamatok speciális sztripper-kondenzációs feladataira.


Bővebben

Compabloc_640x360.jpg

Alfa Laval Compabloc

Az oldószer sztrippelési és rekuperációs folyamatokban számos Compabloc hőcserélő működik viágszerte elpárologtatóként. A Compabloc műszakilag bevált megoldás, amely számos előnyt kínál a hagyományos kettle vagy termoszifonos csöves hőcserélőkkel szemben. Kis helyigényével és elosztott súlyával a Compabloc telepítési költsége minimális, a kevesebb lerakódás pedig akár 20%-kal is csökkentheti az oldószer-szükségletet. Ráadásul az alacsonyabb gőztelítési nyomással és hőmérséklettel való működés lehetősége, valamint a holtterek hiánya minimálisra csökkenti az oldószer degradálását.


Bővebben

plate_heat_exchangers_welded-plate-shell.jpg

Alfa Laval Packinox

A Packinox hőcserélő ideális olyan feladatokra, ahol maximális energia-visszanyerésre van szükség. Ez az egyedülálló hőcserélő lehetővé teszi a leghatékonyabb folyamatok kialakítását, egyetlen hőcserélő használatával, minimális helyigénnyel. A hegesztett konstrukciónak köszönhetően a Packinox a leghosszabb üzemidőt és a legbiztonságosabb megoldást kínálja az oldószer-szivárgás kockázatának minimalizálására.


Bővebben

plate_heat_exchangers_GPHE.jpg

Alfa Laval szerelt lemezes hőcserélők

Szerelt lemezes hőcserélőink ipari sorozatát olyan feladatokra ajánljuk, ahol nagyfokú, költséghatékony hővisszanyerésre van szükség. Kiválóan alkalmasak a hűtővízfogyasztás csökkentésére is. Hosszú üzemidőre és minimális karbantartási szükségletre tervezett kialakításukkal új mércét állítanak fel a hatékonyság, megbízhatóság és szervizelhetőség terén.


Bővebben

Alfa Laval Niagara WSAC_modular_640x360.png

Alfa Laval Niagara nedves felületi léghűtők

A Niagara nedves felületi léghűtők (WSAC®) egyedi gyártású, zárt körös hűtési és kondenzációs rendszerek, amelyek a megbízható, nagy teljesítményt, az alacsony üzemeltetési költségeket és a kompakt méretet ötvözik. Ha hűtőközegként levegőt használunk, az minimalizálja a folyamat kimeneti hőmérsékletét, ami tovább csökkenti a kompresszor fázisba kerülő gőz mennyiségét, miközben nagyobb sűrűségben tartja azt. Ez biztosítja a kompresszor alacsony beruházási költségét.


Bővebben


cleantech_symbol_RGB_png.png

Fenntartható partnerség