Bioalapú vegyi anyagok

A különböző biomasszaforrásokból származó vegyszerek és anyagok fontos szerepet játszanak abban, hogy csökkenteni tudjuk a nem megújuló erőforrásokon alapuló függőségünket. A fák, növények, algák, baktériumok és biológiai hulladékok különböző formában történő felhasználásával számos bioalapú vegyi anyag, üzemanyag, termék és köztes termék állítható elő.

Az Alfa Laval segíthet Önnek az erjedt lé és a termés hatékony szétválasztásában, az előkezelést követő tisztításban, a cukoráramok és a lignin koncentrálásában, valamint a szennyvíz kezelésében és a zéró folyadékkibocsátásban. Hatékony hőcserélőink és szeparátoraink támogatják a bioalapú folyamatokat.

Alfa-Laval-bio-based-chemicals.jpg

Cleantech-Resource-efficiency-cellulosic-sugars-final-210303.jpg

Cellulóz cukrok és etanol

A cellulózból történő cukor- és etanolgyártás a hagyományos cukor- és első generációs etanolgyártáshoz képest további szeparálási lépéseket igényel. Az Alfa Laval magasfordulatú szeparátorai az előkezelés utáni lignin és élesztő kiválasztására használhatók. Elpárologtatórendszereink a cukor-, lignin- és szennyvízáramok koncentrálása során nagy hatékonysággal biztosítják az optimális technológiai feltételeket, valamint a víz újrafelhasználását a frissvíz igény minimalizálása érdekében.

Bioműanyagok

A megújuló erőforrásokból származó, biológiailag lebomló műanyagok jelentik a jövőt a fenntartható műanyaggyártásban. Az Alfa Laval magasfordulatú szeparátorai hatékonyan távolítják el a sejteket vagy baktériumokat a PLA (poli-tejsav) és a PHA (polihidroxi-alkanoátok) előállítása során keletkező fermentációs léből. Ezt a technológiát már az 1980-as évek eleje óta alkalmazzák a biotechnológiai és gyógyszeriparban.

cleantech_bio-plastics.jpg

Cleantech-Recycling-pyrolysis-final-210303.jpg

Pirolízis

A pirolízis olyan hőtani folyamat, amelyben az anyagok inert, oxigénmentes légkörben, magas hőmérsékleten bomlanak el. A pirolízishez gyakorlatilag bármilyen biomasszaforrás vagy hulladék felhasználható, így ez egyre érdekesebb megoldás a megújuló és újrahasznosítás során. A módszerrel például fából és fűrészipari hulladékból, használt gumiabroncsokból vagy újrahasznosított műanyagból lehet olajat előállítani. A nyersanyagtól függően egyéb értékes gáz- és szilárd halmazállapotú termékek is előállíthatók.

A pirolízis során nyert olajból el kell távolítani a nedvességet és a lebegő részecskéket, mielőtt átalakítanánk őket a további folyamatok számára. Az Alfa Laval bevált magasfordulatú szeparátorai hatékonyan tisztítják a pirolízisolajat egyetlen olyan műveletben,ami egyszerre távolítja el a vizet és a részecskéket. A pirolízisfolyamat hűtési feladataira számos lemezes hőcserélőt kínálunk.

Tallolaj-előállítás

A hanyatló papírpiac nyomást gyakorol a cellulózgyárakra, hogy új utakat találjanak a nyereségesség maximalizálására. Sokak számára ez teljesen új és fenntartható bevételi források létrehozását jelenti, kihasználva a gyárak folyamataiban keletkező melléktermékek előnyeit. Ahelyett, hogy hulladékként tekintenének rájuk, ezek a melléktermékek jövedelmező lehetőséget biztosítanak a terpentin, a lignin és mindenekelőtt a tallolaj értékesítésén keresztül.

Az Alfa Laval szeparátorai számos tallolaj-hasznosító rendszer létfontosságú elemei. Lehetővé teszik a cellulózgyárak számára, hogy növeljék a cellulózolaj visszanyerésének hozamát, miközben javítják a termék minőségét, sőt a működésük fenntarthatóságát is.

Olvassa el esettanulmányunkat

Bővebben

Cleantech-Resource-efficiency-tall-oil-final-210303.jpg

HVO előkezelés és zéró folyadékkibocsátás

A szójababból, repcéből, faggyúból és használt étolajból származó növényi olajok a megújuló dízel- és sugárhajtómű-üzemanyagok előállításának nyersanyagai. Bár a hidrogénezett növényi olaj (HVO) hagyományos finomítói eljárásokkal is előállítható, a folyamat során előkezelő egységre (PTU) van szükség. Az előkezelés során vízzel mosás történik, amely után magasfordulatú szeparátorokkal választják szét a vizet és az olajat annak érdekében, hogy minél több alapanyag megmaradjon. Az Alfa Laval komplett előkezelő egységeket tud szállítani Zero Liquid Discharge megoldással együtt, amely biztosítja, hogy a víz újrafelhasználható legyen a mosási feladatok során.

Megoldásaink

Cleantech-Recycling-separators-final-210303.jpg

Magasfordulatú szeparátorok

Az Alfa Laval magasfordulatú szeparátorai ideális megoldást biztosítanak bármilyen típusú bioalapú vegyi folyamathoz. A sikeres termeléshez elengedhetetlen, hogy a berendezés illeszkedjen a folyamat sajátosságaihoz, az alapanyaghoz és a fermentációs közeghez. Szeparátoraink számos különböző feladat körülménynek és követelménynek megfelelnek.


Bővebben

Elpárologtatók

Az Alfa Laval egyedi körülményekhez optimalizált komplett elpárologtató rendszereket kínál. Például az alacsony tőkeköltség fontos az Ön számára? Vagy fontosabb a gőzfogyasztás minimalizálása és hosszú távon a lehető legalacsonyabb üzemeltetési költségek elérése? Akárhogy is, mi meg tudjuk tervezni az Ön igényeinek leginkább megfelelő rendszert.


Bővebben

Zéró folyadékkibocsátás

Az Alfa Laval ZLD-rendszerei robusztus, kompakt megoldások, amelyeket a folyadékkibocsátás abszolút minimalizálására terveztünk, számos ipari hulladékkezelési alkalmazásra. A ZLD rendszerek a hőcsere és szeparátor megoldásokat kombinálva optimalizálják a vízfogyasztás hatékonyságát. A technológia gerincét az AlfaFlash elpárologtató adja.


Bővebben


cleantech_symbol_RGB_png.png

Fenntartható partnerség