Szerves Rankine-ciklus (ORC)

Napjainkban a tiszta villamos energia előállítása alacsony hőmérsékletű hőből az egyik leghatékonyabb módszer, amellyel a vállalkozások már most javíthatják energiahatékonyságukat és fenntartható profiljukat. A bevált "Organic Rankine Cycle" (ORC) eljárás alkalmazásával lehetővé válik hő átadása folyadékok vagy gázok számára. Ezzel hatékonyan termelhető szén-dioxid-semleges energia. Ez a hő származhat akár geotermikus forrásokból, akár ipari vagy kereskedelmi hulladékhőből.

A hőforrástól függetlenül a megoldás hatékonyságának - és ezáltal fenntarthatóságának - maximalizálásához kirtikius fontosságú a megfelelő hőcserélő kiválasztása. Az Alfa Laval számos ORC-projektet kísért végig. Széles lemezes hőcserélő kínálatunk, egyedülálló iparági szakértelmünk és tapasztalatunk biztosítja, hogy a tiszta villamos energia előállítása során a leghatékonyabb hővisszanyeréssel dolgozhasson. Olvasson bővebben arról, hogyan tudjuk támogatni az Ön ORC-projektjét.

cleantech-ORC-pipes.jpg

Holland üvegházak fenntartható fűtése

Mivel Hollandia ígéretet tett arra, hogy 2030-ra megszabadul a földgáztól, az ország létfontosságú üvegházi ágazata már most jelentős lépéseket tesz a megújuló energiaforrások alkalmazásának irányába. Ismerje meg, hogy hogyan segítik ezt a folyamatot a geotermikus alkalmazásokra fejlesztett Alfa Laval lemezes hőcserélők.


Bővebben

ORC: Hogyan működik

Az ORC-rendszer alapelve a hőszivattyú ellentéteként képzelhető el. Míg a hőszivattyúk elektromos energiát használnak hőenergia előállítására, addig az ORC-rendszer hőenergiát használ fel villamos energia előállítására.

Egy tipikus ORC-konstrukcióban a hőenergiaforrás egy elpárologtatót táplál, amely egy expandert vagy "fordított kompresszort" hajt meg, amely viszont villamos energiát termel. A hőforrás lehet természetes, mint például a geotermikus energia, vagy bármely ipari hulladékhőforrásból származó hulladékhő. Ily módon az ORC-konstrukció lehetővé teszi a fenntartható hasznosítását annak a hőenergiának, amely egyébként a légkörbe kerülne.

A hőcserélők az ORC-rendszer kritikus elemei és a ciklus több szakaszában is használatosak. Ezek elpárologtatóként, kondenzátorként, hőtárolóként, vagy közbenső hűtőként működnek (lásd a mellékelt ábrát a szemléletesebb illusztrációért). A feladatra legalkalmasabb lemezes hőcserélő technológia kiválasztása biztosítja, hogy a rendszer a legmegbízhatóbb, leghatékonyabb és ezáltal fenntartható villamosenergia-termelést tudja biztosítani.

 

Cleantech-ORC-illustration-logo.png

Megoldásaink

alfa-laval-micro-640x360.png

Alfa Laval Micro

Szinte mindig van lehetőség az áramfogyasztás és a kapcsolódó költségek további csökkentésére a kipufogógáz hőjeként elveszett energia visszanyerésével. Az Alfa Laval Micro egy kompakt, kifejezetten erre a célra tervezett kipufogógáz-hőcserélő. Lehetővé teszi a kis gázturbinák, motorok, tiszta technológiai füstgázok és más hulladékhő-áramok hatékony hulladékhő-visszanyerését, ezzel tovább növelve az energiahatékonyságot.


Bővebben

Alfa Laval gáz-folyadék lemezes hőcserélők

A kivételesen magas hőmérsékletektől a rendkívül aszimmetrikus áramlási sebességű közegekig, az Alfa Laval gáz-folyadék hőcserélői többet tudnak, mint más lemezes hőcserélők. Forradalmi "dimple" lemezkialakításuknak köszönhetően hatékony hővisszanyerést és nagyon alacsony nyomásesést biztosítanak gáz alkalmazásokban - mindezt a csöves technológiáknál lényegesen kisebb helyigény mellett.


Bővebben

Semi_welded_range_640x360.jpg

Alfa Laval kazettás hőcserélők

Az Alfa Laval ipari kazettás hőcserélői alkalmasak hűtésre, kémiai folyamatokra és különféle ipari feladatokra. Egyedülálló RefTight™ tömítési módszerünk megbízható, hosszúéletű tömítést garantál a hegesztett csatornák között, mivel a lézerhegesztés a gyűrűs tömítés hornyának külső oldalán található. Ugyanakkor a sima felületnek köszönhetőeny a tömítőgyűrű szoros, egyenletes tömítést biztosít.


Bővebben

ORC energiatermelés

A megújuló energia nemcsak a növekedést serkenti, hanem egy fenntarthatóbb jövő érdekében szükséges. A geotermikus energiát vagy ipari hulladékhőáramokat felhasználó energiatermelés növelheti az üzem teljesítményét, javíthatja a környezeti lábnyomot és növelheti a nyereségességet. Az Alfa Laval a geotermikus és az ORC-energia alkalmazásokra számos hőcserélő megoldást kínál, beleértve a teljesen konténeres rendszerekhez optimalizált, rendkívül hatékony és kompakt kialakításokat.

Alfa Laval Sustainable solutions Organic ranking cycle (ORC)


cleantech_symbol_RGB_png.png

Fenntartható partnerség