Nyálkátlanító rendszerek

Kapjon ízesebb és hosszabb ideig eltartható étolajat nyálkátlanító rendszerünkkel, amely eltávolítja a hidratálható és nem hidratálható nyálkákat - foszfolipideket, fehérjéket, szénhidrátokat, nitrogénvegyületeket, kloridokat (a 3-MCPD elővegyületei), fémeket és oldhatatlan szennyeződéseket - minden típusú zsírból és olajból. Az Alfa Laval olaj előkezeléssel: speciális, savas, enzimes és vizes nyálkátlanítással könnyedén elválaszthatja a a nyálkát az étolajokból.

degumming for edible oil 640x360

Optimalizálja a nyálkátlanítási folyamatokat

  • Maximalizálja az étolaj minőségét, eltarthatóságát és hozamát.
  • Minimalizálja a nyálkatartalmat és a további üzemeltetési költségeket az olajfinomítóban.
  • Csökkentse a semleges olaj veszteségét és a segédenergia költségeket.
  • Növelje a működési megbízhatóságot és hatékonyságot; növelje az üzemidőt és az élettartamot.
  • Minimalizálja a 3-MCPD elővegyületeket.
Az Alfa Laval nem csak beszállító, hanem partner, útmutató és barát is számunkra" - Valeriy Fedorenkov, műszaki igazgató, Odessa Maslozhircombinat
Ennek az innovatív lépésnek köszönhetően jelentősen nőtt az olajhozam és a feldolgozás haszonkulcsa, így a létesítményünk még jobban ki tudja aknázni a benne rejlő lehetőségeket" - Luis Palacios, Molinos’ a Molinos Río de la Plata ipari igazgatója.

Kérjen árajánlatot

.

Sokoldalú nyálkátlanító rendszerek étolaj finomításhoz

Szerezze meg az étolajok rendkívül megbízható és költséghatékony finomításához szükséges rugalmasságot. Válasszon az Alfa Laval nyálkátlanító rendszereinek kínálatából, például nagy hatékonyságú tárcsasoros szeparátorokból, lemezes hőcserélőkből és keverőkből. Emellett mindegyikük integrálható a meglévő előkezelési folyamatokba önálló egységként, vagy tervezhetők és optimalizálhatók komplett rendszerként.

Víztisztítás

A hidratálható nyálka eltávolítása Alfa Laval mkeverőkkel és tárcsasoros szeparátorok használatával. A szárított nyálkák felhasználhatók lecitin - egy értékes élelmiszer-adalékanyag - előállítására.

Bővebben a víz nyálkátlanításról

Enzimes nyálkátlanítás

Hidratálható és nem hidratálható nyálkák, kloridok (a 3-MCPD elővegyületei downstream finomítási folyamatokban) eltávolítása Alfa Laval tárcsasoros szeparátorok és hőcserélők segítségével.

További információ az enzimes nyálkátlanításról

Savas nyálkátlanítás

A nyálkaszerű szennyeződések és fémek eltávolítása állati zsírokból az Alfa Laval tárcsasoros szeparátoraival.

Bővebben a speciális nyálkátlanításról

Savas nyálkátlanítás

A nyálkaszerű szennyeződések és fémek eltávolítása állati zsírokból az Alfa Laval tárcsasoros szeparátoraival.

Bővebben a savas nyálkátlanításról

Hogyan működik

.

Vizes nyálkátlanítás

Ez a viszonylag egyszerű, költséghatékony eljárás az előkezelési szakaszban távolítja el a lehető legtöbb nyálkát. Az itt eltávolított nyálkát általában szárítják, hogy lecitint - ami értékes melléktermék - készítsenek belőlük; emellett lehetőség van arra, hogy a nyálka visszakerüljön az őrleménybe az extrakciós üzemben.

A hatékony nyálkátlanításnak köszönhetően kevesebb anyagot kell eltávolítani a semlegesítés során. Emellett kevesebb olyan szappananyag keletkezik, amely további kezelést vagy ártalmatlanítást igényel.

Water degumming process

Enzimes vizes nyálkátlanítás

Magas és nagyon magas foszfolipidtartalmú olajok nyálkátlanításához az Alfa Laval az enzimes vizes nyálkátlanítást ajánlja. Itt a foszfolipáz C enzim (PLC) a foszfolipideket diaszilglicerinre (DAG) és egy vízben oldódó, foszfátot tartalmazó észterfragmentumra bontja, ami csökkenti a nyálka tartalmat, minimalizálja az olajveszteséget és növeli a semleges olajhozamot.

Enzymatic degumming process

Enzimes nyálkátlanítás

A vetőmagolajok előkezelése kis mennyiségű savval hatékonyan lecsökkenti a nyálka tartalmat olyan alacsony szintre, amely lehetővé teszi a további feldolgozást. Hígított lúg hozzáadásával beállítható a pH-érték a megfelelő enzim adagolása előtt. A foszfolipáz A enzim (PLA) mind a hidratálható, mind a nem hidratálható nyálkát lizo-nyálkává és szabad zsírsavakká alakítja át. A lizo-nyálka hidrofilebb, így könnyebben eltávolítható az olajból a szeparálás során. Az enzimes nyálkátlanítás jelentősen csökkenti a klórozott vegyületek jelenlétét is, amelyek hozzájárulnak a 3-MCPD képződéséhez, ha nem távolítják el.

Enzymatic deep degumming process

Savas nyálkátlanítás

Szabályozott hőmérsékleten, kis mennyiségű citromsav és víz intenzív keverésével ebben a finomítási folyamatban lehetővé válik a nyálka, a nyálkaszerű szennyeződések és a fémek kiválasztása állati zsírokból.

Speciális nyálkátlanítás

Ebben a fizikai finomítási folyamatban egy kis mennyiségű megfelelő sav és hígított lúg hozzáadásával, gondosan ellenőrzött hőmérsékleten lehetőség van a hidratálható és nem hidratálható nyálka kiválasztására magolajokból. Az eltávolított nyálka nagy viszkozitású; azonban az Alfa Laval speciális CentrizoomTM hámozótárcsás, öntisztító szeparátorai könnyedén megbirkóznak a feladattal. Az így kapott olajminőség lehetővé teszi a további feldolgozást, kivéve a gyenge minőségű magolajok esetében. A végtermék minőségének megőrzése érdekében ezeknél az olajoknál szükség lehet a szabad zsírsavak és a maradék nyálka eltávolítására szolgáló teljes lúgos semlegesítésre vagy a Combi Mix eljárásra (lásd alább).

Special degumming process

Combi Mix eljárás

Ez a kétlépcsős eljárás biztosítja a szükséges rugalmasságot a jó minőségű, fizikai finomítást igénylő vetőmagolajok, valamint minden olyan gyengébb minőségű olaj feldolgozásához, amelyek esetében a szennyeződések eltávolításának egyetlen járható útja a nátrium-hidroxidos semlegesítés.

Válasszon az Alfa Laval nyálkátlanító rendszer kínálatából, speciális-, savas-, enzimes- és vizes nyálkátlanító folyamatokhoz. Emellett szaktanácsadást is biztosítunk az Ön igényeinek legjobban megfelelő rendszer kiválasztásához.

Mi lehetne jobb módszer a termékveszteség minimalizálásához és az étolajok minőségének és hozamának maximalizálásához? Legyen szó foszfolipidekről, fehérjékről, szénhidrátokról, nitrogénvegyületekről, kloridokról (a 3-MCPD elővegyületei), fémekről és oldhatatlan szennyeződésekről, biztos lehet benne, hogy az Alfa Laval által kiválasztott nyálkátlanítási eljárás megoldja a feladatot.

.

Ügyfeleink mondták

Aïcha

Az Aïcha Marokkó vezető lekvár-, olívaolaj- és paradicsompürégyártója. A vállalat olyan finomítót üzemeltet, amely teljes mértékben Alfa Laval berendezésekkel dolgozik. Megtalálható náluk például SoftColumn dezodoráló üzemünk, tárcsasoros szeparátoraink és hőcserélő berendezéseink.

Nem túlzás azt állítani, hogy ez az ország legfejlettebb étolaj finomítója. Legalább 10 évvel megelőzzük marokkói versenytársainkat".

- David Devico, ügyvezető igazgató.  

Odesszai Maszlozhircombinát

Az odesszai Maslozhircombinat (zsír- és olajfeldolgozó üzem Odesszában) az egyik vezető margarin-, majonéz- és palackozott napraforgóolaj-gyártó Ukrajnában, amelyben egy napraforgóolaj finomító is megtalálható.

Amikor a vállalat a meglévő nyálkátlanítási folyamatával kapcsolatban minőségi problémákba ütközött, az Alfa Lavalhoz fordult segítségért. A megoldást egy Alfa Laval speciális nyálkátlanító vonal telepítése jelentette, amely segített az üzemnek jobb minőségű olajat előállítani, miközben lehetővé tette a veszteségek csökkentését is.

Az Alfa Laval nem csak beszállító, hanem partner, iránymutató és barát is a számunkra". 

- Valeriy Fedorenkov, műszaki igazgató.

Molinos Río de la Plata

A Molinos Río de la Plata, Argentína vezető szója- és napraforgómag feldolgozója az Alfa Lavalt választotta a San Lorenzo-i üzemének átállításához Purifine PLC nyálkátlanítási eljárásra.

Ennek az innovatív lépésnek köszönhetően jelentősen nőtt az olajhozam és a feldolgozási árrés, így a létesítményünk még jobban ki tudja aknázni a benne rejlő lehetőségeket.

- Luis Palacios, a Molinos’ ipari igazgatója.

Étolaj iparhoz kapcsolódó webinárium

Szakértőink megosztják az étolaj finomítási folyamatok optimalizálásához, a szennyeződések és illékony összetevők eltávolításához, a jobb termékminőséghez, biztonsághoz és hozamhoz kapcsolódó ismereteiket.

Webinar 640x360

Az étolaj-feldolgozó rendszer teljesítményének optimalizálása

Több mint 130 év tapasztalata. Szakértők a világ minden tájáról. Szervizközpontok közel 100 országban. Használja ki az Alfa Laval globális szervizhálózatának előnyeit, helyi szervizközpontokkal és partnerekkel világszerte. Nincs még egy olyan technológiai rendszer szállító, amely ilyen széleskörű, részletesen átgondolt kínálattal rendelkezne a komponensek, rendszerek és szervizszolgáltatások terén. Biztosítjuk Önnek a legmegfelelőbb nyálkátlanító rendszert, hogy Ön a legtöbbet hozhassa ki belőle.

Fedezze fel, hogyan növelheti étolaj üzeme termékenységét és jövedelmezőségét a nyálkátlanító rendszerek finomhangolásával. Töltse le az Alfa Laval nyálkátlanító és semlegesítő megoldásokról szóló ismertetőjét, vagy lépjen velünk kapcsolatba. 

 

.
.

Lépjen kapcsolatba velünk

A következők érdekelnek
Szeretne bármikor megtekinthető webináriumokra, vagy rendezvényekre szóló meghívókat, valamint termék- és szolgáltatási híreket kapni? 

Az Ön adatait az adatvédelmi politikánkkal összhangban tároljuk és kezeljük.

.

A rendszereinkben használt legfontosabb étolaj feldolgozó berendezések