Viasztalanító rendszerek

A viasz eltávolítása az olajokból javítja az étolaj átlátszóságát alacsony hőmérsékleten, ami lehetővé teszi az olaj hatékony csomagolását átlátszó palackokba. Az Alfa Laval viasztalanító rendszerei a viaszok szeparálását és a viaszt tartalmazó szennyeződések biztonságos, megbízható és hatékony eltávolítását végzik. Az Alfa Laval átfogó viasztalanítási megoldásai segítenek csökkenteni a finomítási költségeket, az olaj visszanyerése révén pedig növelni a bevételeket.

Dewaxing and other modifications

Növelje az olaj tisztaságát és hozamát a viasztalanítási folyamatok optimalizálásával.

  • Fokozott üzemeltetési megbízhatóság és hatékonyság
  • Optimalizált viasztalanítási és szűrési folyamatok
  • Maximális hozam minimális veszteséggel
  • Egyszerű működés teljes automatizálással és vezérléssel
  • Jobb olajminőség és stabilitás

A viasztalanítás kritikus fontosságú az étolaj stabilitásának fokozásában, valamint az alacsony hőmérsékleten történő kristályképződés és zavarosság megelőzésében. A nyers napraforgó-, kukorica- és gyapotmagolajokból csak megfelelő, a folyamat követelményeihez optimalizált rendszerrel lehet kihozni a legtöbbet. Vegyen figyelembe olyan tényezőket, mint a betáplált olaj minősége, a kapacitás, az effluens feltételek és a kívánt finomított olajminőség. A hideg teszteken átmenő stabil finomított olajok esetében megbízhat az Alfa Laval időtálló, már bizonyított nedves, száraz és kombinált viasztalanító rendszereiben. Bármilyen kihívást is jelentsen a viasztalanítás, az Alfa Laval átfogó és megbízható megoldásokat, globális szervizszolgáltatást, helyi támogatást és nyugalmat kínál.

 

Kérjen árajánlatot

.

Rendszerek étolaj viasztalanítási eljárásához

Az Alfa Laval viasztalanítási rendszerei hatékonyan távolítják el a viaszokat a nyersolajokból fizikai finomítási eljárásokkal, hideg enzimes nyálkátlanítással vagy hideg kémiai finomítási eljárásokkal, amelyek kombinálják a nedves viasztalanítást, például a multi-wax és combi-wax rendszereket egy száraz viasztalanítási rendszerrel.

Alfa Laval hideg enzimes nyálkátlanító rendszer

Ez a fizikai finomítási eljárás két egysorban lévő centrifugális szeparátort használ, és enzimes nyálkátlanítással gyűjti össze a nyálkát, majd alacsony hőmérsékleten viaszkristályosítással (viasztalanítás/téliesítés) távolítja el a viaszokat és az olajból kicsapódott foszfatidokat egy szeparátorral. A foszfatidok csökkentése érdekében egy második szeparátort használnak az olaj mosására.

Alfa Laval Multi Wax rendszer

Ez a kémiai finomítási eljárás egyesíti az Alfa Laval Multi Mix nagy hatékonyságú semlegesítő finomítási technikáit az ezt követő olajhűtéssel, viaszkristályosítással, hidegmosással és a viasz vizes eltávolításával. Ezek a technikák hasonlóak az Alfa Laval által kifejlesztett pálmaolaj frakcionálási technikákhoz. Három szeparátor használatával ez az eljárás jól finomított olajat eredményez, magas szabad zsírsavtartalmú olajok esetében ésszerű veszteségekkel.

Alfa Laval Combi Wax rendszer

Ez a kémiai finomítási eljárás két szeparátorral végzett nedves viasztalanítást kombinál hideg semlegesítéssel és egyidejű viaszkristályosítással, majd viasz- és szappan eltávolítással.

.
.

Hogyan működik

Nedves viasztalanítás és száraz viasztalanítás

Fontos megjegyezni, hogy a legtöbb esetben a nedves viasztalanítás önmagában elegendő mennyiségű viaszt távolít el ahhoz, hogy az olaj elérje a 24 órás hidegpróbán való megfeleléshez szükséges stabilitást; átlagos minőségű, 600 ppm viasztartalmú napraforgóolajat alapul véve. Ugyanakkor a nedves viasztalanítással akár 2000 ppm viasztartalmú olaj is feldolgozható; ez azonban befolyásolja a hidegvizsgálat eredményeit. A száraz viasztalanításnak is megvannak a maga korlátai, például legfeljebb 900 ppm lehet a viasztartalom az alapanyagban, hogy átmenjen a 24 órás hidegteszten. A hatékony viaszeltávolítás elérése érdekében sok étolajgyártó ma már a nedves és a száraz viaszeltávolítási folyamatokat kombinálja finomító üzemében. Ez a kombináció lehetővé teszi az olajgyártók számára, hogy átmenjenek a 72 órás hidegpróbán.

A száraz viasztalanítás során az olajat szűrőporral keverik össze, majd hűtik és érlelik. A lassú hűtés biztosítja, hogy a képződő kristályok ne tömítsék el a szűrőt. A szűrőpor adagolása a kristályok növekedésének ellenőrzésére szolgál. Mivel a foszfatidok elősegítik a kristályok növekedését, a száraz viasztalanítás előtt derítésre kerül sor e vegyületek eltávolítására.

A szűrőpor egy fogyóeszköz, amely nem használható fel újra, és a szűrőpor mennyisége a betáplált olajban lévő viasz mennyiségétől függ. Az adagolási arány változik, és a szükséges szűrőpor mennyisége a viasz mennyiségének akár 10-szerese is lehet. Az elhazsnált szűrőpor akár 60% olajat is tartalmazhat, így a szűrőpor megfelelő adagolása kulcsfontosságú a folyamat optimalizálásához. 

A viaszt és a szűrőport nyomás alatti lapszűrőkkel távolítják el, amelyek automatizáltak és minimális kezelői figyelmet igényelnek. A PLC által felügyelt szűrőüzemmel kombinálva egy speciális olajhűtési technika lehetővé teszi a szűrő teljes kihasználását, ami növeli a feldolgozott olaj hozamát.

A globális szerviz és támogatás fokozza az étolaj feldolgozási folyamatok teljesítményét

Több mint 130 év tapasztalata. Szakértők a világ minden tájáról. Szervizközpontok közel 100 országban. Használja ki az Alfa Laval globális szervizhálózatának előnyeit, helyi szervizközpontokkal és partnerekkel világszerte.

Nincs még egy olyan technológiai rendszer szállító, amely ilyen széleskörű, részletesen átgondolt kínálattal rendelkezne a komponensek, rendszerek és szervizszolgáltatások terén. Mindig a közelben vagyunk, gondoskodunk rendszereiről és optimalizáljuk folyamatait az étolaj finomító üzem teljes életciklusa alatt.

service 640x360
.
.

Fedezze fel, hogyan növelheti étolaj üzeme termékenységét és jövedelmezőségét a viasztalanító rendszerek finomhangolásával. 

Lépjen kapcsolatba velünk, vagy töltse le az Alfa Laval nyálkátlanító és semlegesítő megoldásokról szóló ismertetőjét.

A következők érdekelnek
Szeretne bármikor megtekinthető webináriumokra, vagy rendezvényekre szóló meghívókat, valamint termék- és szolgáltatási híreket kapni? 

Az Ön adatait az adatvédelmi politikánkkal összhangban tároljuk és kezeljük.

.

A rendszereinkben használt legfontosabb étolaj feldolgozó berendezések 

Étolaj iparhoz kapcsolódó webinárium

Szakértőink megosztják az étolaj finomítási folyamatok optimalizálásához, a szennyeződések és illékony összetevők eltávolításához, a jobb termékminőséghez, biztonsághoz és hozamhoz kapcsolódó ismereteiket.

Webinar 640x360