Dezodoráló rendszerek

A dezodoráló rendszerek alacsonyabb hőmérsékleten és kevesebb gőzzel szagtalanítják vagy savtalanítják az étolajokat, biztonságosan és megbízhatóan eltávolítva belőlük a nem kívánt szagokat, ízeket, színeket és egyéb illékony anyagokat. Akár pálma-, szója-, repce- vagy más étolaj szagtalanításáról van szó, ez az alapvető folyamat jelentősen csökkenti a nem kívánatos illékony anyagok mennyiségét, valamint a glicidil-észterek (GE) és a transzzsírsavak (TFA) izomerjeinek képződését.

deodorization edible oil 640x360

Telepítse az Alfa Laval dezodoráló rendszereit és szabaduljon meg az olaj minőségét rontó szagoktól és illékony anyagoktól

  • Megbízható, sokoldalú, könnyen kezelhető dezodoráló rendszerek étolaj finomításhoz.
  • Szerteágazó tapasztalat a dezodoráló rendszerek optimalizálásában a folyamat követelményeknek megfelelően.
  • Maximális termékminőség és hozam.
  • Minimális termékveszteség és segédenergia fogyasztás.
  • Hatékony GE eltávolítás 0,5 ppm alatti szintre.

Szerezze be a leghatékonyabb dezodoráló rendszert az étolaj hozam maximalizálásához. A moduláris, könnyen alakítható Alfa Laval dezodoráló rendszerek az Ön pontos feldolgozási követelményeinek megfelelően optimalizálják a sztrippelési és ülepítési szakaszokat - a magolajok szagtalanításától és a trópusi olajok savtalanításától az alacsony GE-szintű és toxikus nyomelemeket tartalmazó olajokig.

A szagtalanítás a legalacsonyabb hőmérsékleten történik, és hatékonyan távolítja el a GE-ket, a poliaromás szénhidrogéneket, a növényvédő szereket és más nem kívánatos illékony anyagokat. Ráadásul a szabályozás az intelligens műszereknek és a vezérlőrendszernek köszönhetően könnyedén elvégezhető.

Akár új létesítményt épít, akár a meglévőt bővíti vagy korszerűsíti, bízzon az Alfa Laval szabadalmaztatott vékonyfilmes-technológiával ellátott dezodoráló rendszereiben, hogy növelje szagtalanító és savtalanító folyamatainak hatékonyságát. 

 

Kérjen árajánlatot

.
.

Hogyan működik 

Hogyan működik az olaj dezodorálása

A dezodorálás egy gőzzel történő desztillációs folyamat, amelynek célja a nyers étolajban jelen lévő szabad zsírsavak és illékony összetevők eltávolítása a feldolgozás ezen szakaszában. Ezek a nem kívánt anyagok negatívan befolyásolják a végtermék szagát, ízét, színét és stabilitását. Ezen anyagok eltávolításához gőzt vezetnek át az olajon nagyon alacsony nyomáson, viszonylag magas hőmérsékleten és nagy vákuum mellett.

Alfa Laval deodorization process chart.jpg

Kilevegőztetés

Az olaj felmelegítése előtt vákuum alatt el kell távolítani a levegőt (kilevegőztetni) az oxidáció megakadályozása és a termék minőségének védelme érdekében. A kilevegőztetés után az olajat egy speciális előmelegítő hőcserélőben regeneratív módon melegítik fel a dezodoráló oszlopból kilépő forró olajjal. Ez biztosítja, hogy a forró olajból a lehető legtöbb hőt lehessen visszanyerni. Az olaj ezután utolsó lépésként egy fűtőberendezésbe kerül, ahol a szagtalanításhoz szükséges pontos hőmérsékletre melegítik, általában nagynyomású gőzzel.

Elősztrippelés és ülepítés

Amikor az olaj elérte a kijelölt hőmérsékletet, amely a feldolgozott olajtól függően 220-260 °C között mozog, bekerül a dezodoráló oszlopba, amely az étkezési zsírok és olajok szagtalanításához használt fő komponens.

Az oszlop állhat egy sztrippelő és egy ülepítő szakaszból. Amikor az olaj áthalad a sztrippelő szakaszon, vákuummal és gőzzel távolítják el belőle az illékony anyagokat - beleértve a szabad zsírsavakat (FFA) -, amelyek gőznyomása magasabb, mint magáé az olajé. Az illékony szennyeződések jelenléte negatívan befolyásolja az étolajok ízét, szagát és stabilitását.

Ezután az olajat egy bizonyos ideig egy adott hőfokon tartják, amely eltávolítja a nem kívánatos pigmenteket és biztosítja a végtermék stabilitását. Az, hogy mennyi ideig tartják az olajat ebben a szakaszban, a kívánt termék specifikációitól függ.

Utó-sztrippelés és GE-sztrippelés

Az olajat vákuum alatt vezetik be az utó-sztrippelési szakaszba, ahol vékony-filmként vákuum és gőz alá helyezik, amely eltávolítja belőle az illékony anyagokat, beleértve a magas hőmérsékleten történő tartás során keletkező vegyületeket is. A kezelt olajat ezután lehűtik.  

200 °C alatti hőmérsékleten a glicidil-észterek (GE-k) képződése korlátozott, ezért GE képződés nélkül sztrippelhető a lehűtött oltóolajból. Egy speciálisan kialakított, strukturált töltetű oszlop, vagy GE-sztripper, hatékonyan távolítja el a GE-ket 0,5 ppm alatti koncentrációig azáltal, hogy elősegíti a gőz és az olaj vákuum alatti érintkezését. Ahhoz azonban, hogy ez a módszer hatékony legyen, a GE eltávolítása után azonnal hűteni kell.  

Az eltávolított szennyeződések kondenzálása

Az olajból eltávolított illékony szennyeződéseket egy mosóegységben kondenzálják, visszakeringtetett és lehűtött desztillátummal. A mosót vagy a sztripper tetején helyezik el, vagy különálló edényként építik be.

Hűtés

Végül az olaj hűtése két szakaszban történik: (1) az előhűtőben a meghatározott véghőmérsékletre, és (2) a végső szűrés során, mielőtt a következő szakaszban tárolásra vagy csomagolásra kerülne.

Alkalmazások és termékválaszték

Az Alfa Laval dezodoráló rendszereit elsősorban az étolaj- és az állati zsír feldolgozó ágazatban használják, de alkalmazhatók nem étkezési célokra is, például biodízel és hidrogénezett növényi olaj (HVO) előkezeléséhez. Az Alfa Laval dezodoráló/savtalanítási megoldásairól itt olvashat bővebben:

Szervizszolgáltatások

.

Globális szolgáltatások

Több mint 130 év tapasztalata. Szakértők a világ minden tájáról. Szervizközpontok közel 100 országban. Használja ki az Alfa Laval globális szervizhálózatának előnyeit, helyi szervizközpontokkal és partnerekkel világszerte. Nincs még egy olyan technológiai rendszer szállító, amely ilyen széleskörű, részletesen átgondolt kínálattal rendelkezne a komponensek, rendszerek és szervizszolgáltatások terén. Mindig a közelben vagyunk, gondoskodunk rendszereiről és optimalizáljuk folyamatait az étolaj finomító üzem teljes életciklusa alatt.

.

Ügyfeleink

A Bunge csoport

A Bunge csoport egy globális agrár- és élelmiszeripari vállalat. A csoport élelmiszeripari termékekkel foglalkozó részlege Latin-Amerika legnagyobb olajosmag-feldolgozója és a kiskereskedelmi piac legnagyobb palackozott olaj értékesítője. Ennek a pozíciónak a megerősítése érdekében a Bunge befektetett Latin-Amerika legnagyobb növényi olajfinomítójába. A Brazíliában található nagyüzem kapacitása napi 1200 tonna.

Az Alfa Laval felel a teljes finomítóért, amelynek része a semlegesítő szakasz két PX 110 szeparátorral, a derítés és egy komplett SoftColumn dezodoráló.

PT Grahadura Leidongprima

A PT Grahadura Leidongprima egy családi vállalkozás az indonéziai Szumátra szigetén. A vállalat nagyon sikeres a pálmaolaj-feldolgozó iparban. Hogy ezt a pozíciót megszilárdítsa, a vállalat megrendelte az első SoftColumn dezodoráló üzemet Indonéziában, amelyhez száraz frakcionáló üzemek is társulnak.

Ez az Alfa Laval SoftColumn dezodoráló berendezés napi 1000 tonna pálmaolaj feldolgozási kapacitást biztosít a vállalat számára.

Az Imcopa szójaolaj-finomító üzem

A brazíliai Imcopa szójaolaj-finomító a nagyon magas gőzköltségek, valamint a vállalat meglévő üzemének gyenge hővisszanyerési kapacitása miatt döntött a korszerűsítés mellett.

Az Alfa Laval retrofit szolgáltatását kihasználva az Imcopa korszerűsített egy meglévő dezodorálót, valamint új semlegesítő és derítő vonalat, lemezes hőcserélőket, keverőket és egy PX 95 szeparátort telepített. Ez lehetővé tette a vállalat számára, hogy a finomító kapacitását napi 400 tonnáról 600 tonnára növelje. Ez a korszerűsítés és az Alfa Laval hőcserélői lehetővé tették az Imcopa számára, hogy a teljes termelési költséget több mint 3 USD/tonna olaj mértékkel csökkentse és így a beruházás kevesebb mint 2 év alatt megtérült.

.
.

Lépjen kapcsolatba velünk

A legjobb technológiát keresi, hogy fokozza teljesítményét? Az Alfa Laval biztosítani tudja. Töltse le brosúránkat bővebb információért. Vagy lépjen kapcsolatba velünk. 

A következők érdekelnek
Szeretne bármikor megtekinthető webináriumokra, vagy rendezvényekre szóló meghívókat, valamint termék- és szolgáltatási híreket kapni? 

Az Ön adatait az adatvédelmi politikánkkal összhangban tároljuk és kezeljük.

.

A rendszereinkben használt legfontosabb étolaj feldolgozó berendezések 

Étolaj iparhoz kapcsolódó webinárium

Szakértőink megosztják az étolaj finomítási folyamatok optimalizálásához, a szennyeződések és illékony összetevők eltávolításához, a jobb termékminőséghez, biztonsághoz és hozamhoz kapcsolódó ismereteiket.

Webinar 640x360