Hegesztett spirál hőcserélők

Spirál hőcserélőinket a hőátadás során előforduló legnehezebb kihívások kezelésére tervezték. Legyen szó akár a szennyezett közeg okozta gyakori eltömődésről, akár a nyomásesésből fakadó vagy a helyszűke miatt fellépő problémákról, ezek a berendezések megoldják a folyadék-folyadék üzemű és a kétfázisú feladatok kihívásait. A robosztus, hatékony és kompakt kialakítás rendkívül alacsonyan tartja a telepítési és karbantartási költségeket, és ezek a berendezések szinte soha nem tömődnek el.

Welded spiral heat exchanger

A fenntarthatóság fokozása az Alfa Laval spirál hőcserélőkkel

 • Erősen szennyezett, nagyon viszkózus vagy szemcsés közegekkel üzemelő alkalmazások esetében rendelkezésre állás, minimális eltömődés kockázattal.
 • Az egyszerűen nyitható kialakítás lehetővé teszi a gyors és egyszerű tisztítást, és alacsony karbantartási költségeket biztosít
 • A kevesebb csővezeték és acélszerkezet csökkenti a telepítési költségeket
 • A hasonló csőköteges hőcserélőkhöz képest 2-3x magasabb hőhatékonyságnak köszönhetően nagyobb mértékű energiamegtakarítás.
 • Mindegyik berendezés testreszabható az adott feladathoz a leghatékonyabb hőteljesítmény érdekében.

Az Alfa Laval az egyetlen olyan beszállító a piacon, amely több mint fél évszázados tapasztalattal rendelkezik a spiráltechnológia területén. Napjainkban a spirál hőcserélőink világszerte megtalálhatók az üzemekben, és komoly problémákat oldanak meg többek között az alábbi iparágakban: petrokémia, finomítás, acélgyártás, cellulóz- és papírgyártás, ásványianyag-feldolgozás (fémek, érc), szennyvízkezelés (települési és ipari), gyógyszergyártás, növényiolaj-finomítás és földgázszállítás.

 efficiënte warmtewisselaar kiezen

HEXpert - hőcserélő kiválasztó program

- A legegyszerűbb módszer az Ön folyamataiba beilleszthető leghatékonyabb hőcserélő kiválasztására

Az Alfa Laval spirál hőcserélők szervizelése

Tekintse meg szervizszolgáltatásainkat, valamint hasznos tanácsainkat arra vonatkozóan, hogyan lehet a spirál hőcserélő megfelelő állapotát fenntartani.

engineer wearing hard hat and safety glasses holding laptop in front of pipes and blue sky

Modellek

SpiralPro a folyadék-folyadék feladatokhoz

Az Alfa Laval SelfClean™ konstrukciónak köszönhetően a SpiralPro típusú hőcserélők okos választást jelentenek a szennyezett folyadékokkal, iszappal, emulziókkal, zagyvízzel, illetve a rostos vagy szemcsés folyadékokkal végzett munkafolyamatokhoz. Mivel a folyadékok folyamatosan áramlanak egyetlen csatornában, a folyadékáram erőt fejt ki a lerakódásokra, „átnyomja” azokat a csatornán és „kinyomja” a csatorna másik végén.

A SpiralPro modell kompakt mérete gyakran lehetővé teszi több nagy méretű csőköteges hőcserélő egyetlen SpiralPro hőcserélőre történő cseréjét. Ez a karbantartási és tisztítási igények csökkenése mellett jelentős előnyöket biztosít az infrastruktúra szempontjából is. A berendezés tisztításakor a burkolatok egyszerűen eltávolíthatók a vízsugárral történő lemosáshoz.

Alkalmazások

 • Eltömődést okozó folyadékok, amelyek szilárd anyagokat, rostokat, oldatokat, zagyvizet és iszapot tartalmaznak
 • Folyadék-folyadék előmelegítés, fűtés, hűtés, hőcserélés és hővisszanyerés

SpiralPro a gőzfűtési feladatokhoz

Alfa Laval SpiralPro

A feladathoz - például az eltömődést okozó folyadékok gőzfűtéséhez - optimalizált SpiralPro típusú hőcserélők is rendelkezésre állnak. Mint minden SpiralPro berendezés, ezek a berendezések is gyorsan és egyszerűen tisztíthatók vízsugárral.

A maximális hőhatékonyság elérése érdekében az ellenáram nagyon szoros hőmérséklet-közelítést biztosít.

Alkalmazások

 • Eltömődést okozó folyadékok, amelyek szilárd anyagokat, rostokat, oldatokat, zagyvizet és iszapot, vagy egyéb, gőzfűtést igénylő, nehezen kezelhető közeget tartalmaznak.

SpiralCond a vákuumos kondenzációs és elpárologtatási feladatokhoz

Alfa Laval SpiralCond

A SpiralCond típusú hőcserélők rendkívül hatékony megoldást kínálnak a kihívást jelentő kétfázisú feladatokhoz, beleértve a kondenzációt és az elpárologtatást (újraforralást) is. A kompakt kialakításnak és a függőleges konfigurációnak köszönhetően a SpiralCond az egyenértékű csőköteges hőcserélőkhöz képest nagyon kis helyigénnyel rendelkezik, ugyanakkor csökkenti a tartószerkezetek és a csövek komplexitását is.

A SpiralCond hőcserélők inkább keresztáramú, mint ellenáramú berendezések. Mindegyik berendezést testreszabják a feladat követelményeinek megfelelően, és a csatornahézagot úgy állítják be, hogy a lehető legkisebb legyen a nyomásesés. Ezért a SpiralCond ideálisan használható a vákuumos kondenzáló alkalmazásokhoz.

Alkalmazások

 • Gázok: tiszta gőz és keverékek semleges gázokkal
 • Gőz/folyadék: felső kondenzátorok, visszafolyó hűtők, vákuumos kondenzátorok, párakondenzátorok, eltömődést okozó folyadékokkal üzemelő újraforralók, gázhűtők 

SpiralCond oszlopköteges konfigurációban

Alfa Laval SpiralCond

A több hűtőközeggel működő kondenzációs és elpárologtató alkalmazásokhoz az Alfa Laval oszlopba integrált SpiralCond hőcserélőket szállíthat. Hasonlóan a különálló SpiralCond-hoz, ez a modell is keresztáramú konfigurációval és nyitott csatornákkal rendelkezik a vákuum alatti rendkívül alacsony nyomásesés biztosítása érdekében.

A SpiralCond kimagasló hatékonysága lehetővé teszi az oszlop méreteinek csökkentését a hagyományos oszlopmegoldásokhoz képest mind a magasság, mind pedig az átmérő tekintetében. Ez jelentős megtakarítást jelent az infrastruktúra és a telepítési költségek szempontjából.

Alkalmazások

 • Gőz-folyadék: felső kondenzátorok, visszafolyó hűtők, vákuumos kondenzátorok és párakondenzátorok
.

Találkozzon szakértőinkkel

A fenntarthatóság fokozása hegesztett spirál hőcserélőkkel

Egyedülálló tervezési és gyártási szakértelem

A folyamatok fenntarthatóságának növelése

A végső problémamegoldó

A fenntarthatóság növelése az Alfa Laval hegesztett megoldásaival

Az Alfa Laval hegesztett hőcserélők az alkalmazások széles körében biztosítják a maximális energiahatékonyságot és hővisszanyerést a kimagasló hőteljesítményt és megbízhatóságot nyújtó innovációk révén. Azonban itt nem csupán a technológiáról van szó. Az emberekről is: a tapasztalt szakemberekről, akik mélyreható technológiai szakértelemmel és globális szervizszolgáltatással állnak rendelkezésre. Ez együttesen biztosítja az Ön számára a fenntarthatóság növelését.

.

Működési elv

Alfa Laval spiral heat exchangersAz Alfa Laval spirál hőcserélők olyan körkörös berendezések, amelyek két, azaz folyadékonként egy-egy koncentrikus spirál csatornával rendelkeznek. A különböző közegek ellenkező irányban áramlanak: az egyik folyadék a berendezés középpontjától a periféria felé, a másik pedig a perifériától a középpont felé. A csatornák ívben futnak és egyenletes keresztmetszetűek. Nem áll fenn a folyadékok összekeveredésének veszélye.

A termékcsatorna általában az egyik oldalán nyitott, a másik oldalán pedig zárt. A fűtő/hűtőközeg-csatorna a közeg tisztaságától függően néha mindkét oldalon zárt kialakítású. Az egyes csatornák egy-egy csatlakozással rendelkeznek a hőcserélő közepén és szélén.

Kivitel

A spirálgeometria - közegenként egy csatornával és folyamatosan kanyarogva - ideálisan használható az olyan folyadékokhoz, amelyek hajlamosak eltömődést okozni. Ez a kialakítás nagy áramlási turbulenciát és nagy nyírófeszültséget eredményez, ezáltal drasztikusan csökkenti az eltömődés kockázatát.

Az egycsatornás geometria súrolóhatást is létre hoz, ezért nevezzük SelfClean™ kivitelnek. Ahol lerakódás keletkezik a hőátadó csatornán, ott a csatorna keresztmetszete csökken. Mivel azonban a folyadékáramnak továbbra is át kell haladnia a csatornán, a sebessége növekszik, és az ebből fakadó erő elmossa a lerakódásokat már a kialakulás pillanatában.

Hasonlítsa össze ezt a kialakítást a csőköteges hőcserélőkkel, ahol a folyadékáram különböző csövekben párhuzamosan halad. Amikor a csöveken lerakódás keletkezik, a nyomásesés miatt a folyadék alternatív áramlási útvonalakat keres. Ennek eredményeként a csövek gyakran nagyon gyorsan elszennyeződnek és eltömődnek. Az Alfa Laval spirálokkal viszont gyakorlatilag kiküszöbölhető a lerakódás és az eltömődés kockázata.

SpiralPro

SpiralCond

.

A gyakori tisztítás már a múlté

A műanyag csővezeték-rendszerek és a vegyipar/petrolkémiai iparág piacvezetőjének, a Mexichem vállalatnak a piaci igények kielégítése érdekében növelnie kellett a termelési kapacitását.

Happy customers at Mexichem in front of an installed Alfa Laval spiral heat exchanger

A végső megoldás a lerakódások kiküszöbölésére

A Total S.A. tulajdonában lévő, németországi Leuna MIDER finomító eredetileg két csöves hőcserélőt telepített a fenéktermék hűtésére a folyékony katalitikus krakkoló berendezésébe.

Installed Alfa Laval welded spiral heat exchanger at Mider refinery.

A világ egyik legnagyobb cinkgyártója

„Azért használjuk ezeket a berendezéseket, mert nagyon erősek és nagyon könnyen tisztíthatók, és természetesen azért is, mert a hőhatékonyságuk igen magas.” - Francisco Tarmago, az Asturiana de Zinc vállalat technológiai igazgatója

Asturiana zinc production in Spain
.

Egyedülálló jellemzők

A hasonló alkalmazásokban használt többi hőcserélőhöz képest az Alfa Laval spirál kivitelei kompaktabbak, és alacsonyabb helyigény mellett megnövelt hőhatékonyságot biztosítanak.

Egyedülálló tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek a legmegbízhatóbb teljesítményt nyújtják:

Alfa Laval welded spirals with SelfClean
SelfClean™

Kiváló tisztítás és fokozott teljesítmény

A folyadékonként egy-egy csatornás kialakítás biztosítja az egység megbízható öntisztítását.

Bővebben 

Alfa Laval welded spirals with RollWeld
RollWeld™

Automatizált, megbízható csatornazárás

Az egyes csatornák lezárására szolgáló automatizált hajlítási és hegesztési eljárás biztosítja a következetes minőséget és megbízhatóságot.

Bővebben 

Alfa Laval welded spirals with HighP
HighP™

Egyedi megoldás magas nyomású feladatokhoz

A körkörös köpenyes kialakítás és az önhordó belső tekercs növeli a mechanikai szilárdságot nagy nyomás alatt.

Bővebben 

ALOnsite
ALOnsite™

Minőségi támogatás az Ön telephelyén

Szakképzett mérnökök által nyújtott valódi helyszíni szervizszolgáltatás - a világ bármely pontján.

Bővebben