Alfa Laval - Diabon

Diabon

Az Alfa Laval Diabon® lemezes hőcserélők durva, korrodáló közegekhez használatosak. A hőcserélők e csoportja az Alfa Laval hőátadási ismereteit a németországi SGL Carbon grafit berendezések terén szerzett tapasztalatával egyesíti. Az Alfa Laval Diabon® szerelt lemezes hőcserélők a nagy hatékonyságú hőátadási előnyöket egyesítik a grafitanyag kivételes korrózió-állóságával.

Diabon 640x360

Az Alfa Laval és a németországi SGL Carbon együttműködéssel fejlesztette ki a DIABON® lemezes hőcserélőket. Ez az együttműködés az Alfa Laval lemezes hőcserélők terén szerzett ismereteit egyesíti az SGL Carbon grafit berendezések terén szerzett tapasztalatával. Az így kapott termék a hagyományos lemezes hőcserélők nagyhatékonyságú hőátadási előnyeit ötvözi a grafitanyag kivételes korrózióállóságával.

A DIABON® lemezes hőcserélők ezért ideálisak az olyan erősen korrodáló folyadékok kezelésére, mint:

  • sósav és gáz valamennyi koncentrációban
  • kénsav 90%-ig
  • fluorsav 60%-ig
  • foszforsav valamennyi koncentrációja
  • pácoldatok felületkezelő üzemekben
  • bányászatban használatos elektrolitok
  • vegyes savak
  • klórozott szénhidrogének
  • katalizátorok, például alumínium-klorid

 

Hogyan működik

Az Alfa Laval DIABON® lemezes hőcserélők ugyanolyan elven működnek, mint a hagyományos lemezes hőcserélők, azzal a kivétellel, hogy a közegeket elválasztó lemezek speciális grafitanyagból készülnek.

A grafitlemezek három különböző anyagminőségben állnak rendelkezésre: DIABON® F100, NS1 vagy NS2. A grafitlemezek lemezkötegbe való beszerelésekor kialakuló csatornákat PTFE tömítések zárják le.

Emellett a vázon a meghúzó csavarok rugókkal vannak ellátva, hogy ellensúlyozzák a lemezköteg hőtágulását, és így minimálisra csökkentsék a lemezek repedésének kockázatát.

PTFE kötéltömítés

Valamennyi Alfa Laval DIABON® lemezes hőcserélő PTFE kötéltömítéssel van ellátva. A hőcserélő beszerelésekor ez a tömítőkötél nagyon vékony, kb. 0,2 mm vastag filmmé laposodik.

A tömítés vékonysága azt jelenti, hogy a vegyszerrel érintkező terület nagyon korlátozott, ami rendkívül hosszú üzemi élettartamot eredményez. Eddig a tömítés ellenállónak bizonyult valamennyi ismert vegyszer maró hatásával, valamint a nagyon magas hőmérsékletekkel (>180°C) szemben.

Emellett a tömítés gyakorlatilag korlátlan ideig tárolható.

Diabon HIW