2020-07-08 Hírek

Az Alfa Laval duplafalú hőcserélőinek új generációja minimálisra csökkentett kockázat mellett maximális hőteljesítményt biztosít

Amikor a biztonság ugyanolyan fontos szerepet játszik, mint a hőteljesítmény, az emberek világszerte duplafalú hőcserélőket használnak a fűtési és hűtési alkalmazások követelményeinek teljesítése érdekében. Az Alfa Laval az új duplafalú forrasztott lemezes hőcserélők bevezetésével magasabb szintre emelte ezt a technológiát. Az egyedi kialakítással rendelkező új modellek a piacon elérhető legmagasabb védelmet biztosítják a folyadékok keveredése ellen, valamint a hőcsere hatékonyságát is növelik.

 

Egyes piacokon a duplafalú hőcserélőket régóta megbízható megoldásnak tekintik a használati melegvízhez és az egyéb olyan feladatok ellátásához, ahol a közegek keresztszennyeződése kritikus problémaforrás. Valójában számos európai országban és Egyesült Államokbeli településen már követelmény a duplafalú technológiák használata az ilyen típusú higiénikus alkalmazásokhoz. Hagyományosan erre a célra duplafalú szerelt lemezes hőcserélőket alkalmaznak. Azonban napjainkban a piacon egyre nagyobb a kereslet a forrasztott duplafalú kivitelek iránt, amelyek azonos szintű biztonságot nyújtanak kisebb helyigény mellett.

„A nagyobb méretű higiénikus rendszerekben érdemes duplafalú szerelt lemezes hőcserélőket használni” - magyarázta Fredrik Ekstrom, az Alfa Laval Forrasztott- és Fúziós eljárással hegesztett hőcserélő-üzletágának elnöke. „Manapság azonban egyre több vevő tér át a forrasztott lemezes hőcserélők használatára - különösen a lakóépületekben működő rendszerek esetében - a csökkentett CAPEX (befektetés során elért tőkemegtakarítás) és a sokkal kompaktabb kialakítás miatt. Az Alfa Laval kifejlesztette a duplafalú forrasztott technológiák új generációját annak érdekében, hogy a fokozott biztonság és hőhatékonyság biztosításával elősegítse a vevői igények teljesítését.”

Háromszoros biztonság

Az Alfa Laval „hármas akadály” technológiának nevezte el az új forrasztott hőcserélők egyik legfontosabb jellemzőjét. Ez a technológia ötvözi a hagyományos duplalemezes párosítást egy hozzáadott „akadállyal”, amelyet a két csatornalemez közötti légrés alkot. Azokban a rendkívül ritka esetekben, amikor szivárgás keletkezik, ez a kialakítás lehetővé teszi a rendellenesség azonnali észlelését a berendezésen kívülről, ezáltal minimálisra csökkenti a közegek keveredésének kockázatát.

„A duplafalú hőcserélők számos gyártója úgynevezett „szivárgásmentes” technológiát ígér, kizárólag arra alapozva, hogy a két lemez összeforrasztásával a falvastagság megduplázódik.” - magyarázta Enrico Dall'Armellina, az Alfa Laval Forrasztott- és Fúziós eljárással hegesztett hőcserélő-üzletágának marketing és termékgazdálkodási vezetője. „Egyes helyeken - például az Egyesült Államok néhány államában - még a törvényi előírások teljesítéséhez is elegendő az, ha ezeket a hőcserélőket ellátják a duplafalú kivitelt jelző matricákkal. Azonban ha ezeknél a berendezéseknél repedés keletkezik a lemezeken, az semmilyen módon nem észlelhető, és ez végül a közeg keresztszennyeződéséhez vezethet. Az általunk kifejlesztett kivitel kiküszöböli ezt a kockázatot.”

Az új technológia kevésbé befolyásolja a hatékonyságot - és a méretet

Egészen mostanáig a duplafalú lemezek közötti légrés azt eredményezte, hogy a hőcserélő hatékonysága jelentősen csökkent. Néhány beszállító ezt úgy kompenzálta, hogy mintegy 30%-kal megnövelte a csatornalemezek hőátadási felületét. Ennek következtében viszont nőtt a berendezés mérete és helyigénye.

„Az emberek elsősorban azért választják a forrasztott lemezes technológiát, mert ez kompakt és rendkívül hatékony megoldást biztosít a hőcserére” - jegyezte meg Paul Kellet, az Alfa Laval OEM üzletágának igazgatója. „Az Alfa Laval hőcserélőkkel kapcsolatos több mint 80 éves tapasztalatára támaszkodva elhatároztuk, hogy ezt a kihívást egy olyan duplafalú megoldással teljesítjük, amely tökéletes biztonságot nyújt anélkül, hogy negatívan befolyásolná a hőteljesítményt.”

Az egyedülálló lemezkialakítás lehetőséget biztosított arra, hogy az Alfa Laval bevezesse a hármas akadály technológiát, amely csupán minimális veszteséget jelent a berendezés általános hatékonysága szempontjából. A duplafalú forrasztott hőcserélők új generációja tehát a hasonló méretű szimplafalú modellekkel közel azonos hőteljesítményt biztosít, alacsony nyomásesés és a közegkeveredés zéró kockázata mellett.

„Ez azt jelenti, hogy például a duplafalú CB18 modellünk mérete és helyigénye azonos a szimplafalú CB18 berendezésével, és a csatlakozónyílások konfigurációja is megegyezik” - folytatta Paul Kellet. „Ennek köszönhetően a rendszerfejlesztők nagyobb rugalmassággal teljesíthetik a különböző vevői alkalmazások követelményeit - a környező rendszer konfigurációjának módosítása nélkül.”

 

Bőbenne az Alfa Laval Forrasztott lemezes hőcserélőkről

 

 

CB90DW-640x360

Minimum kockázat - maximális hőteljesítmény

Kapcsolódó tartalom: