2021-09-02 Hírek

Az Alfa Laval az új AXP82 lemezes hőcserélővel több lehetőséget teremt a transzkritikus CO2-feladatok ellátására

Az Alfa Laval a már bevált, nagynyomású teljesítménnyel működő AXP termékcsaládját egy új taggal bővíti, amelyet kifejezetten szén-dioxidos alkalmazásokra terveztünk. Az új Alfa Laval AXP82 lehetővé teszi, hogy ugyanazt a hőcserélő-konstrukciót a korábbi modellekhez képest szélesebb kW-tartományban használhassák transzkritikus feladatokra. Új hőcserélőnkben az a legjobb, hogy a piacon elérhető kiemelkedően alacsony nyomásesést és magas tervezési nyomást kiváló fáradási szilárdsággal kombinálja, hogy megfeleljen az ilyen alkalmazások egyedi követelményeinek.

 

A fűtési és hűtési feladatokra szolgáló transzkritikus CO2-rendszerek gyors növekedésére válaszul fejlesztettük ki az AXP82 lemezes hőcserélőt. Napjainkban a szén-dioxidot egyre több alkalmazásban és nagyobb rendszerekben használják, mint akár röviddel ezelőtt.

A szén-dioxid piaca gyorsan nőtt, mivel a változó környezetvédelmi jogszabályok miatt egyre több rendszerépítő és végfelhasználó tér át a természetes hűtőközegekre - magyarázza Fredrik Ekström, az Alfa Laval forrasztott lemezes hőcserélők üzletágának elnöke. "A kereskedelmi hűtésen kívül ma már egyre több iparágban látjuk, hogy ügyfeleink átállnak a szén-dioxidra - például a légkondicionálásban, az ipari alkalmazásokban és a hajózásban is"."

A szén-dioxid azonban rendkívüli követelményeket támaszt a hagyományos hőcserélőkkel szemben. "Az 'XP' az AXP-ben az extrém nyomás rövidítése, és pontosan ennek kezelésére fejlesztettük ki ezt a hőcserélőcsaládot" - folytatja Ekström. "Az AXP82 bevezetésével képesek leszünk megbízható hőteljesítményt biztosítani a különböző méretű rendszerek és a nagy kihívást jelentő szén-dioxiddal dolgozó alkalmazások szélesebb körében."

Az ellenálló és a hatékony teljesítmény egyensúlya

Az AXP82 fáradási szilárdsága még a korábbi modellek magas szintjét is meghaladja. Ezt olyan új fejlesztésekkel értük el, mint például az Alfa Laval egyedülálló PressureSecure technológiájával épített, teljesen új csatornalemez-kialakítása. Ennek eredményeképpen az AXP82 még nagyobb segítséget jelent a transzkritikus szén-dioxid rendszerek nyomás- és hőmérséklet értékei jelentette kihívás leküzdése során.

Ugyanakkor az AXP82-t úgy terveztük, hogy világszínvonalú hőátadási teljesítményt is nyújtson - mondja Ekström. "Az új modell számos olyan egyedi tulajdonsággal rendelkezik, amelyek minimális nyomásesés mellett növelik a termikus hatékonyságot."

Fontos elem volt a hőcserélő új, nagyobb portjainak kialakítása. A port méret és a mechanikai teljesítmény közötti egyensúly optimalizálásával az Alfa Laval képes volt biztosítani az alacsony nyomásesés és a magas tervezési nyomás kombinációját, miközben magas fáradási szilárdságot ért el.

Kompakt és költséghatékony megoldás

Az új csatornalemez- és portkialakítások mellett az AXP82 az első olyan hőcserélőmodell az AXP termékcsaládban, amely keret nélküli. Ennek köszönhetően kisebb a berendezés súlya és mérete.

A kompakt méret Ügyfeleink számára több előnyt is kínál - teszi hozzá Ekström. "A kisebb helyigény mellett a kevesebb felhasznált anyagmennyiség költséghatékonyabbá és fenntarthatóbbá teszi a hőcserélőt."

Ha szeretne többet megtudni az Alfa Laval AXP82 hőcserélőről és az Alfa Laval fűtési és hűtési feladatokhoz kapcsolódó megoldásairól, kérjük, látogasson el a www.alfalaval.com/heating-and-cooling-hub weboldalra.

AXP82 vignette

        

brazed_family_preview640x360.jpg

Az Alfa Laval rézzel forrasztott lemezes hőcserélők kompakt, hatékony és karbantartásmentes megoldást biztosítanak a fűtési, hűtési, elpárologtatási és kondenzációs feladatok ellátására, számos alkalmazásban.

Forrasztott lemezes hőcserélő megoldások

Kapcsolódó tartalom: