2020-09-07 Hírek

Az Alfa Laval az AlfaNovaTW® bevezetésével új biztonsági szabványt állít fel a használati melegvíz-ellátás terén

Az ivóvíz nehézfém-szennyezettségének csökkentése közegészségügyi szempontból kritikus fontosságú, és ezt egyre több törvényi előírás is szabályozza. Sajnos az ivó- és melegvíz-alkalmazásokban még mindig használnak olyan hőcserélő technológiákat, amelyekből idővel nyomokban nikkel és réz szivárog a vízellátást biztosító hálózatba. Ennek a problémának a megoldására az Alfa Laval kifejlesztette az új Alfa Laval AlfaNovaTW modellt, amely az első, valóban 100%-ban rozsdamentes acélból készült hőcserélő az használativíz-ellátást biztosító alkalmazásokhoz.

 

„Az Egyesült Nemzetek Szervezete a tiszta vizet alapvető emberi jogként határozza meg, és a különböző szervezetek - az Európai Uniótól kezdve az Egészségügyi Világszervezetig - számos iránymutatást és rendeletet dolgoznak ki annak érdekében, hogy ez megvalósuljon” - magyarázta Fredrik Ekstrom, az Alfa Laval Energiadivízió forrasztott- és fúziós eljárással hegesztett hőcserélő-üzletágának elnöke. „Az AlfaNovaTW berendezést azzal a céllal fejlesztettük ki, hogy hatékonyabb megoldást kínáljunk vevőink számára a vonatkozó szabványoknak való megfelelés érdekében, valamint biztosítsuk a lehető legbiztonságosabb ivóvizet a végfelhasználók számára.”

 

Bizonyított teljesítmény, igazolt biztonság

„A réz- vagy nikkelszennyeződés kockázatának elkerülésére az Alfa Laval mostantól alternatívát tud ajánlani” - folytatta Fredrik Ekström. „Meggyőződésünk, hogy a megoldásunk sokkal biztonságosabb, mint a bevonatokkal kezelt hagyományos forrasztott hőcserélők, illetve az olyan úgynevezett „rozsdamentes acél” termékek, ahol a forrasztó anyaghoz nikkelt adnak a korróziós tulajdonságok javítása érdekében.”

Az Alfa Laval az AlfaNova portfóliót olyan szabadalmazott fúziós hegesztési eljárással gyártja, amely 100%-ban rozsdamentes acél szerkezetet biztosít. Az eredmény egy kompakt hőcserélő, amely a forrasztott hőcserélők robusztusságát és magas hőhatékonyságát nyújtja - hozzáadott réz és nikkel nélkül. Ennek az egyedülálló kialakításnak köszönhetően az AlfaNova modelleket régóta használják az olyan alkalmazásokban, ahol a nehézfémek vagy a réz okozta szennyeződés vagy kémiai reakciók problémát jelentenek.

„A kiindulópont ez a jól bevált technológia volt, és ennek alapján kifejlesztettük a korszerűsített kialakítással rendelkező új AlfaNovaTW modellt, kifejezetten a közüzemi hideg- és melegvíz fűtési és hűtési feladataira” - mondta Fredrik Ekström. A számos egyéb módosítás között például az ipari szabványnak megfelelő csatlakozásokat és konfigurációkat alakítottunk ki, valamint a használati melegvíz-felhasználáshoz optimalizáltuk a berendezés helyigényét.

Az Alfa Laval emellett modernizálta az AlfaNovaTW gyártását is annak érdekében, hogy rövid átfutási idővel rendelhető, költséghatékony megoldást biztosítson a vevők számára. „A berendezések jelenleg két méretben állnak rendelkezésre, szabványos csatlakozással a használati melegvízhez” - magyarázta Fredrik Ekström. „Ezzel a modellel azt a célt tűztük ki magunk elé, hogy gyors szállítási határidővel rendelhető, kiváló minőségű, megfizethető terméket biztosítsunk vevőink számára. Büszke vagyok arra, hogy elmondhatjuk: raktáron lévő berendezéseink szállítását egy munkanapon belül, akár aznapi szállítással is tudjuk vállalni.”

 

Fenntartható opció

A biztonság fokozása mellett az AlfaNovaTW teljesen rozsdamentes acél kialakítása új lehetőséget biztosít az Alfa Laval vevőinek a fenntarthatósági célok elérésére és a környezetvédelmi profil javítására. A fémkibocsátás kockázatának minimalizálásával a berendezés hozzájárul a környezet rézszennyeződésének csökkentéséhez, ami jelentős problémát jelent például a Stockholmhoz hasonló városokban, ahol évente hat tonna réz kerül a szennyvízbe. Ezenkívül az optimalizált lemezkivitel növeli a hőcserélő hőhatékonyságát, valamint csökkenti mind az energiaigényt, mind az egyes berendezések gyártásához szükséges anyagmennyiséget.

„És természetesen, mivel 100%-ban rozsdamentes acéllal dolgozunk, így 100%-ban újrahasznosítható kivitelt állítunk elő” - tette hozzá Fredrik Ekström. „A vevők biztosak lehetnek abban, hogy a berendezésük nem kerül a hulladéklerakóba, amikor a hőcserélő eléri a hosszú életciklusának végét. Ez egyben azt is jelenti, hogy az Alfa Laval-nál a gyártás során kihasználhatjuk az újrahasznosított fémek előnyeit, és napjainkban már minden AlfaNova berendezést - akár 90%-ban - újrahasznosított anyagból készítünk!”

 

Ha többet szeretne tudni az AlfaNovaTW berendezésről, látogasson el az alfalaval.com weboldalra.

 

Kapcsolódó tartalom: