2021-11-11 Hírek

Az Alfa Laval fehér könyve a fenntartható hűtőközegekről

A fűtési és hűtési technológiák terén hatalmas változás zajlik. A környezeti változások és az új szabályozások is ösztönzik az áttérést a hagyományos F-gáz hűtőközegekről a kisebb globális felmelegedési potenciállal rendelkező alternatívákra. Az Alfa Laval, a hőátadási technológiák fejlesztése terén vezető szerepet tölt be és évek óta együttműködik ügyfeleivel, hogy a szintetikus és természetes, alacsony GWP értékkel rendelkező hűtőközegek egyedi igényei szerinti megoldásokat találjon. Mindezt a tudást most egy újonnan átdolgozott fehér könyvben tettük elérhetővé, amelyet az iparági szakemberek ingyenesen letölthetnek.

Az Alfa Laval legújabb fehér könyve a "Navigálás a változó hűtőközegek piacán" címet viseli, és útmutatóként szolgál az olvasóknak a különféle fűtési és hűtési alkalmazásokhoz szükséges hűtőközegek kiválasztásához és alkalmazásához. A dokumentumot azért dolgoztuk ki, mert ügyfeleink egyre több információt kértek az új hűtőközegekkel, különösen a természetes hűtőközegekkel kapcsolatban.

A mai hűtőközeg-piaci váltás sokkal bonyolultabb, mint amit a múltban láttunk - mondja Matteo Munari, az Alfa Laval forrasztott lemezes hőcserélők alkalmazás- és termékfejlesztési vezetője, az új fehér könyv egyik szakértője. "Nem egy az egyben átállás lesz. A legtöbb esetben a "megfelelő" hűtőközeg kiválasztása nagyban függni fog az adott alkalmazástól és a működési helytől".

Ennek eredményeképpen rendszeresen hallunk ügyfelektől olyan kérdéseket, hogy az új jogszabályok mit jelentenek számukra" - teszi hozzá Tommy Ångbäck, az Alfa Laval energetikai részlegének értékesítési igazgatója, a fehér könyv másik szerzője. "Ebben a fehér könyvben összegyűjtöttük mindazt, amit a különböző hűtőközegekhez való hőcserélők fejlesztése során évtizedek alatt megtanultunk. Reméljük, ügyfeleink egyszerűbben jutnak a keresett információhoz azáltal, hogy az információt közvetlenül az ő kezükbe adjuk."

Az alacsony GWP-értékű hűtőközegek mélyreható vizsgálata

Az új fehér könyv bevezetést ad a témába, és részletes áttekintést nyújt a világ különböző részein ma uralkodó szabályozási helyzetről. Ezután áttekinti a jelenleg rendelkezésre álló különböző hűtőközegeket és a legfrissebb piaci trendeket. Végül pedig bemutatja az alacsony GWP-értékű hűtőközegek igényeinek megfelelően kialakított különböző típusú új hőcserélő fejlesztéseket.

Az volt a célunk, hogy érthetően bemutassuk melyik piacon mi szükséges, illetve rámutassunk a legfontosabb különbségekre a szintetikus megoldások és a természetes hűtőközegek, például a propán, az ammónia és a CO2 között" - mondja Munari. "Minden egyes hűtőközeg különböző előnyökkel és potenciális hátrányokkal jár. A fehér könyv olvasói remélhetőleg sokkal jobban megértik majd, hogy mely megoldások bizonyulnak a legjobb választásnak adott követelmények mellett és hogy milyen típusú hőcserélő felel meg legjobban az adott hűtőközegekre."

A legfrissebb információkat osztjuk meg ügyfeleinkkel

Amint azt Ångbäck megjegyzi, a fehér könyv egy korábbi kiadása eredetileg 2018-ban jelent meg. "Azóta sok minden történt a piacon" - mondja. "Ezért úgy éreztük, hogy elérkezett az idő a fehér könyv frissítésére, hogy ügyfeleink naprakész információkhoz férhessenek hozzá. A dokumentumot a jövőben is szeretnénk frissíteni, például az Európai Unió fontos F-gázrendeletének 2022-ben esedékes felülvizsgálata kapcsán."

A "Navigálás a változó hűtőközegek piacán" című kiadvány átdolgozott kiadása az Alfa Laval hűtés- és fűtéstechnikai webportál újraindításával összefüggésben jelent meg. Ez a portál egy olyan online tudásbázis, amely eszközöket és információkat tartalmaz az épületgépészek számára. A kiadvány ingyenesen letölthető, regisztráció nélkül.

A fehér könyv letöltéséhez és további információkért az Alfa Laval hűtőközegekkel kapcsolatos ismereteiről többet megtudhat a www.alfalaval.com/heating-and-cooling-hub oldalon.

 

Natural refrigerants white paper

heating_cooling-hub-vignette-2021.jpg

További eszközöket és szakértelmet keres?

Szeretne még többet megismerni abból a tudásból, amelyet az Alfa Laval a hőcsere területén több mint 8 évtizedes tapasztalata során szerzett? Vállalkozásának szüksége van BIM-fájlokra, 3D-rajzokra vagy más tanácsadói eszközökre? Nézze meg az Alfa Laval fűtés- és hűtéstechnikai portálját, ahol megtalálja a legújabb iparági híreket és eszközöket.

Látogasson el a Fűtés- és hűtéstechnikai portálra

Kapcsolódó tartalom: