2022-01-05 Hírek

Az Alfa Laval és a Stena Recycling úttörő fenntarthatósági kezdeményezése elindult az északi országokban

2021. áprilisában az Alfa Laval és a Stena Recycling, partner vállalatokként jelentették be, hogy úttörő üzleti modellt vezetnek be a hőcserélő szállítási láncban a körforgás elősegítése érdekében. Az együttműködést a Stena Recycling által vezetett Circular Initiative inspirálta. A Circular initiative egy a körkörös gazdasághoz kapcsolódó üzlet vezérelt kezdeményezés. A partneri együttműködés a "Re-Made to matter" nevet kapta. Ennek lényege, hogy lehetővé teszi, hogy aki energiahatékonyabb hőcserélőre vált, annak a régi hőcserélőjét beszámítják, aztán újrahasznosítják. A csereprogram Svédországban indult és hamarosan más országokban is elérhető lesz.

Ez a program egyaránt előnyös Ügyfeleink, a társadalom és a környezet számára - mondta Fredrik Ekström, az Alfa Laval forrasztott lemezes hőcserélők üzletágának elnöke. "A visszatérítéssel arra ösztönözzük Ügyfeleinket, hogy korszerűbb, hatékonyabb lemezes hőcserélőkre váltsanak, ezzel pedig a vállalkozások jelentősen csökkenthetik energiafogyasztásukat. Egy nemrégiben bemutatott példában kiszámítottuk, hogy egy 20 éves hőcserélő kiváltása akár 83 000 kWh teljes éves energiamegtakarítást eredményezhet. A hosszú távú költségcsökkentésen felül ez a CO2-kibocsátás jelentős csökkenését is eredményezi."

És ez csupán a fenntarthatósági folyamat kezdete" - folytatja Fredrik Pettersson, a Stena Recycling Sweden ügyvezető igazgatója. "Amikor megkapjuk a visszaküldött hőcserélőt az ügyféltől, megkezdjük az újrahasznosítási folyamatot. Ennek során visszanyerjük a fémeket és újrahasznosítjuk őket a nyersanyag-ellátási láncban. A természeti nyersanyagok iránti igény csökkentésével a környezetet is kíméljük. Együttműködve így egy valóban hatékony körforgásos megközelítést teremthetünk ebben az iparágban."

GreenOne-PR-img-HEX-big.jpg

Egyedülálló ipari modell

Ahhoz, hogy ezek a fenntarthatósági előnyök megvalósulhassanak, az Alfa Laval és a Stena Recycling egy teljesen új típusú üzleti modellt dolgozott ki az épületgépészeti ágazat számára. Azon felül, hogy a program az energiahatékonyság növelése mellett segíti a szén-dioxid-mentesítést, célul tűzte ki azt is, hogy a lineáris ellátási láncról a fenntartható, körkörös ellátási láncra való áttérést felgyorsítsa.

A hagyományos, lineáris ellátási láncban a hőcserélő életciklusának vége egyet jelent a berendezés gyártásakor felhasznált értékes természeti erőforrások életének végével - magyarázza Fredrik Ekström. "Ennek a programnak a során a Stena Recycling akár a fémek 100%-át is vissza tudja nyerni a régi hőcserélőiből, ezáltal minimalizálva az új hőcserélőink gyártásához szükséges új anyagok felhasználását."

A folyamat a következőképpen működik:

  • Az érdeklődő ügyfelek ellátogatnak az Alfa Laval weboldalára, ahol egy új online eszköz a jelenlegi modell adatai alapján, javaslatot tesz egy kiváltó hőcserélőre.
  • Az ügyfél a régi hőcserélő újrahasznosítási értékének megfelelő összegű visszatérítést kap.
  • A régi hőcserélőt elküldik a Stena Recyclingnek, ahol a fémeket visszanyerik belőle.
  • Az újrahasznosított anyagot újra feldolgozzák és ismét bekerül az ellátási láncba, hogy új, energiahatékony hőcserélő lehessen belőle.

A "Re-Made to matter" kezdeményezés már otthon kezdődik

A csereprogram számos előnyét kiemelendő az Alfa Laval és a Stena Recycling "Re-Made to matter" néven indította el a kezdeményezést. Az első ország, ahol az ügyfelek részt vehetnek a programban, Svédország, ahol mindkét partner székhelye található.

Az Alfa Laval és a Stena Recycling két vezető, újító szemléletű vállalat a saját szakterületén és mindkettő mély gyökerekkel rendelkezik Svédországban" - tette hozzá Fredrik Ekström. "Nagyon izgatottak vagyunk, hogy itthon indíthatjuk el a 'Re-Made to matter'-t. Alig várjuk, hogy megmutathassuk elsőként itteni ügyfeleinknek, később pedig a világ minden táján, hogy milyen erőt képvisel együttes szakértelmünk és a fenntarthatóság iránti szenvedélyünk. Azon túl, hogy ez az első nagy lépés a fűtés- és hűtéstechnika körforgása felé, ez jelentős lépés az iparágunkban az éghajlatváltozás elleni küzdelemben is, amely támogatja az Alfa Laval azon célját, hogy 2030-ra szén-dioxid-semlegessé váljon."

A tervek szerint a jövőben a skandináv országokat követően más piacokon is bevezetik a programot.
Ha többet szeretne megtudni a partnerségről és a "Re-Made to matter" programról, látogasson el a www.alfalaval.com/remade weboldalra.

 

 

Re-Made to matter
Upgrade to a new plate heat exchanger and get a refund for your old equipment

További információk

A partnerségről és a Re-Made to matter programról bővebben a www.alfalaval.com/remade oldalon olvashat.

Kapcsolódó tartalom: