2022-02-22 Hírek

Íme egy győztes! Az Alfa Laval segített a pekingi fő tornacsarnok, a Capital Gymnasium tiszta, zöld átalakításában

A 2022-es téli olimpiai játékokra a világ minden tájáról érkező sportolók Pekingben gyűltek össze, hogy "az aranyért küzdjenek". A Pekingi Olimpiai Szervezőbizottság azt az ambiciózus célt tűzte ki maga elé, hogy a történelem legzöldebb, legalacsonyabb szénlábnyomú téli olimpiáját rendezze meg. Az Alfa Laval segített ebben.

Az eredetileg 1968-ban épült pekingi történelmi fő tornacsarnok, a Capital Gymnasium ma az egyik legzöldebb ékkő Kína alacsony szén-dioxid-kibocsátást szimbolizáló koronáján. A meglévő létesítményeket teljes mértékben kihasználva, a stadiont egy többfunkciós jégpályává alakították át, amely szén-dioxidos transzkritikus közvetlen hűtést használ, ami a világon jelenleg elérhető leginkább környezetbarát jégkészítési technológia. Ez a fajta hűtőrendszer kivételes hőcsere-hatékonyságot biztosít, amely megfelel a kínai olimpiai szervezőbizottság által támasztott szigorú követelményeknek.

Az Alfa Laval több mint 50 darab AXP extrém nyomáskörülményekre tervezett forrasztott lemezes hőcserélőt szállított a fő Tornacsarnok jégkészítő rendszeréhez. Ezek a forrasztott lemezes hőcserélők CO2 hűtőközegre optimalizáltak, kompakt szerkezetet, egyszerű telepítést és a lehető legmagasabb biztonsági szabványokat kínálják. Ráadásul karbantartásmentesek.

Az AXP forrasztott lemezes hőcserélők lehetővé teszik a jégfelületek közötti hőmérséklet-különbség 0,5 fokon belüli szabályozását. További előnyük, hogy a hűtési folyamat során nagy mennyiségű, kiváló minőségű hulladékhő keletkezik, amelyet egy többlépcsős visszanyerő rendszer újrahasznosít, és a helyszínen a beltéri hőmérséklet és HMV előállítására használ fel, így még több energiát takarítva meg. Ez a rendszer ráadásul kiegészíthető például megfelelő regenerátorokkal stb. a hatékonyság további növelése érdekében.

A pekingi olimpiai játékokon a történelemben először használnak nagy mennyiségben szén-dioxid-hűtőanyagokat. A versenyhelyszínek 15 jégfelülete közül hétnél alkalmazták ezt a legmodernebb jégkészítési technológiát, ebből 5 a Capital Gymnasium-ban található.

A 2022-es téli olimpia során a pekingi Capital Gymnasium 17 napon át adott otthont a rövidpályás gyorskorcsolya és műkorcsolya versenyeknek, ahol a sportolók 14 aranyéremért küzdöttek.

További információ az Alfa Laval AXP termékcsaládjáról


Alfa Laval - AXP

 

It’s a winner! Alfa Laval helps create a clean, green makeover for Beijing’s Capital Gymnasium
.
AXP82 vignette

Kapcsolódó tartalom: