2019-11-27 Hírek

Öt ok arra, hogy centrifugát telepítsen a sörfőzdéjébe

A centrifugák, vagy magas fordulatszámú szeparátorok használata évtizedekig a nagyobb sörgyárak kiváltságának számított, míg a kisebb sörfőzdék többségének kizárólag a természetes ülepedésre és a különböző megfizethető szűrőkre kellett támaszkodniuk. Azonban a dolgok most megváltoznak, mivel egyre több kézműves sörfőzde figyelme fordul a szeparációs technológia felé. Megkérdeztük szakértőinket, akik elmagyarázták ennek okait.

Nagyobb hozam

man_with beer_bottles_640x360.jpg

A sörszűrők számos előnyt biztosítanak a kézműves sörfőzdék számára, és az áruk is viszonylag megfizethető. Azonban lassúak, és jelentős termékveszteséggel járnak, mivel az erjesztőtartály alján lévő folyadék szűrésére nem alkalmasak, mert eltömődnek. Egy centrifugával minden egyes tartályból több sört lehet kinyerni.

„A szeparátor a valaha használt legjobb eszköz a hozam növelésére” - magyarázta Fernando Jimenez, az Alfa Laval söripari szegmensének globális értékesítési vezetője. - Azonos számú tartály mellett 15-20%-kal növelhető a termelési kapacitás. Minden egyes eladott pint növeli a napi bevételt. Ez segítséget nyújt ahhoz, hogy megtérüljön a berendezés beruházására fordított összeg.”

„Ha kis sörfőzdét üzemeltet, minden megtakarítás számít, és a sör folyékony arany az Ön számára. Minden plusz gallon vagy hordó hozzájárul ahhoz, hogy több sört tudjon biztosítani a vevői számára - tette hozzá Fernando Jimenez.

Jobb tartálykihasználtság

A centrifuga néhány órán belül lehetővé teszi a kívánt termékkonzisztencia elérését, míg ugyanehhez a feladathoz ülepítéssel és szűréssel több napra van szükség. Hogy működik ez a folyamat? A szeparátoron belül az alábbi folyamat megy végbe: a frissen erjesztett sör bekerül a centrifugába, ahol számos, gyorsan forgó (több ezer fordulat/perc) lemezzel találkozik. A szilárd anyagok (pl. az élesztő, a komlóból származó szilárd részecskék és sörfőzési fehérjék) kipréselődnek a dob falára, és kilökődnek; a tisztított sör középen marad, majd felül távozik a berendezésből, és mindez oxigénnel való érintkezés nélkül történik. Sőt mi több, azt sem kell megvárni, amíg a szilárd anyagok teljesen leülepednek, a szűretlen sör rögtön bevezethető a centrifugába.

„Ez azt jelenti, hogy a szeparátorral nő a tartályok kihasználtsága, azaz sokkal rövidebb időn belül válnak újra használhatóvá, mivel a sörnek nem kell olyan sokáig az erjesztőedényekben pihennie, mint korábban - mondta Joakim Gustafsson, az Alfa Laval kézműves sörfőzdékért felelős globális értékesítési vezetője. 

Hosszabb eltarthatósági idő

Az oxigénfelvétel jelenti az egyik fő problémát az összes sörfőzde, de különösen a komlóból készült, oxigénérzékeny IPA sört előállító kézműves sörfőzdék számára, mivel negatívan befolyásolja a termék eltarthatósági stabilitását. Azonban emiatt nem kell aggódni akkor, ha a sört egy légmentesen zárt, hermetikus centrifugán vezetik keresztül. Ilyen például az Alfa Laval kézműves sörfőzdék számára kifejlesztett legkisebb sörcentrifugája, a Brew 20.

„Egy új berendezés hozzáadása a folyamathoz mindig aggodalomra ad okot az oldottoxigén-felvétel tekintetében. Az Alfa Laval az innovatív technológiáiról ismert, és tisztában vagyunk azzal, hogy mennyire fontos az alacsony oldottoxigén-szint - mondta Vince Polino, az Alfa Laval amerikai szervezeti egységének értékesítési vezetője. - Az Alfa Laval kifejlesztette a hermetikus axiális tömítést, amely a hidro-hermetikus tömítések továbbfejlesztett változata. A Brew 20 és Brew 80 modelleket már ilyen tömítéssel láttuk el, így nincs szükség széndioxidra vagy kilevegőztetett vízre ahhoz, hogy az oldottoxigén-felvétel szintje közel zéró ppb legyen - tette hozzá.

Az Alfa Laval további újításokat vezetett be a sörgyárak számára készült nagyobb méretű Brew 250 modellek esetében, amelyek teljesen hermetikus, közép-közép áramlású, alsó töltésű centrifugák. Ez a megoldás a felső töltésű centrifugákhoz képest kíméletesebb kezelést, zéró oldottoxigén-felvételt, alacsonyabb nyírófeszültséget és alacsonyabb hőfelvételt biztosít. Mindez nagyon fontos a kézműves sörök előállítása során, és jelentősen megnöveli a sör eltarthatósági idejét.

Jobb illat és íz

beer-glasses_craftbrewing_640x360_.jpg

A kiváló sör előállításához kiváló összetevőkre van szükség. Sajnos sok olyan szűrési és derítési eljárás létezik, melynek során eltűnnek azok az illékony illatanyagok és ízek, amelyeket meg kellene őrizni a sörben. A szeparátorok alkalmazása a legjobb módszer arra, hogy eltávolítsuk a sörből a nem kívánt szilárd anyagokat, ugyanakkor megőrizzük az értékes összetevőket.

„A szeparátorok vagy centrifugák használatával a többi szűrési technológiához képest jobban megőrizhető a sör illata és íze. Ez a megoldás csak a nagyobb részecskéket távolítja el, míg a lefelé áramoltatott szűrési technológiákkal a finomabb anyagokat is kivonják - állította Vince Polino.  

„A szeparátorral gondoskodhat a gabonából származó szilárd anyagok eltávolításáról, valamint az illóolajok és az aromák megőrzéséről még akkor is, ha Ön szűretlen vagy stout söröket gyárt. A már sötét színű stout esetében jobb minőségű lesz a sör, és javul az eltarthatósági stabilitás - magyarázta Joakim Gustafsson.

Jövedelmezőbb adagméret

A szeparátorba való befektetés a legokosabb módja annak, hogy növelje az azonos erjesztési idő alatt elérhető hozamot anélkül, hogy további tartályokat vásárolna. Nagymértékben növelheti a hozamot, a lefőzött sörből többet nyerhet ki, és a tartályok jobb kihasználtságával növelheti a kapacitását. A nap végén a vevők számára ez több pint sört jelent - Önnek pedig több nyereséget.

„Ha a szeparátor beszerzésével kapcsolatos pénzügyi előnyökről esik szó, a jelenlegi folyamatoktól és az előállított sör típusától függően számos vevőnk úgy véli, hogy két vagy három éven belül megtérül a befektetése, néhányan pedig úgy látják, hogy kevesebb mint egy év kell a megtérüléshez. Ez valóban attól függ, hogy üzletileg Ön milyen helyzetben van, azonban a folyamat részeként ebben is segítséget nyújthatunk - ajánlotta Vince Polino.

Tehát egy centrifuga telepítése a sörfőzdéjébe tényleg egy hosszú távú jövedelmezőségbe való befektetést jelent. A szeparátor beszerzésével amellett, hogy növelheti a hozamot és olyan prémium minőségű sört állíthat elő, amelyet a vevői is kedvelnek, biztos lehet abban, hogy gyorsan megtérül a befektetése, és az elkövetkező években már nyereséget is termel.

 

man with beer bottles 640x360

Szakértőnk nyilatkozta

Fernando Jimenez_640x360.png

“A szeparátor a valaha használt legjobb eszköz a hozam növelésére” - magyarázta Fernando Jimenez, az Alfa Laval söripari szegmensének globális értékesítési vezetője. - Azonos számú tartály mellett 15-20%-kal növelhető a termelési kapacitás. Minden egyes eladott pint növeli a napi bevételt. Ez segítséget nyújt ahhoz, hogy megtérüljön a berendezés beruházására fordított összeg.”

Joakim Gustavsson quotation 640x360_.png

“A szeparátorral gondoskodhat a gabonából származó szilárd anyagok eltávolításáról, valamint az illóolajok és az aromák megőrzéséről még akkor is, ha Ön szűretlen vagy stout söröket gyárt. A már sötét színű stout esetében jobb minőségű lesz a sör, és javul az eltarthatósági stabilitás" - magyarázta Joakim Gustafsson, az Alfa Laval kézműves sörfőzdékért felelős globális értékesítési vezetője.

Vince Polino comments_640x360.png

Számos vevőnk úgy véli, hogy két vagy három éven belül megtérül a befektetése, néhányan pedig úgy látják, hogy kevesebb mint egy év kell a megtérüléshez - mondta Vince Polino, az Alfa Laval amerikai szervezeti egységének értékesítési vezetője.

Nézze meg sörszeparátor kínálatunkat

man_with_a_beer_glass_craftbrewing_640x360.jpg

Az Alfa Laval számos megoldást kínál a söripar számára. Szakértőink a megfelelő technológiát és segítséget tudják biztosítani a sörfőzdéje növekedése során. 

Kapcsolódó tartalom: