Fenntartható megoldások - Legyen energiavadász és csökkentse energiaszámláját

Az energiaköltségek hatékony csökkentése és a fenntarthatóság érdekében elengedhetetlen, hogy megfelelően méretezett és nagy hatékonyságú hőcserélőt vásároljon. Ajánlott csak olyan egységeket számításba venni, amelyek teljesítményét egy harmadik fél tanúsítja. Ez a tanúsítás nem csak, hogy nem jár többletköltséggel, de előnyös a kiadásokat és a környezetet nézve is.

Az Alfa Lavalnál széleskörű tapasztalatunkra támaszkodva az Ön egyedi igényeinek megfelelő, személyre szabott megoldásokat tudunk kínálni. Arra bátorítjuk, hogy lépjen kapcsolatba szakértő Kollégáinkkal a magyar Alfa Laval irodában, vagy keresse meg valamelyik Partnerünket, hogy többet tudjon meg arról, hogyan segíthetünk Önnek energiatakarékossági céljai elérésében.


Beszéljen szakértőnkkel

Be an energy hunter to reduce your energy bill final
.

1. AHRI tanúsítással rendelkező lemezes hőcserélők fenntartható épületekhez - Takarítson meg energiát és pénzt, valamint csökkentse a szén-dioxid-kibocsátást.

Az optimális teljesítmény biztosítása érdekében fontos, hogy amennyiben a lemezes hőcserélőt nyomásmegszakítóként alkalmazza, gondosan mérlegelje a megadott hőmérséklet megközelítést. Általában ennek a hőmérsékletnek meglehetősen alacsonynak kell lennie, körülbelül 1 vagy 2 °C körül. Ha azonban a lemezes hőcserélőt olyan tűréshatárokkal választják ki, amelyek a hőmérséklet megközelítés vagy a nyomásesés ingadozását eredményezik, a készülék alul fog teljesíteni. Ez magasabb szivattyúzási költségekhez vagy alacsonyabb hűtési működési hőmérséklethez vezethet - mindkettő növeli az üzemeltetési költségeket.

Szerencsére van megoldás, amely segíthet elkerülni ezeket a problémákat és ezáltal pénzt is megtakaríthat. AHRI tanúsítással rendelkező szerelt lemezes hőcserélők alkalmazásával meghatározhatja a pontos követelményeket és biztos lehet abban, hogy a megfelelő teljesítményt kapja. Ezzel minimalizálhatja a folyadékhűtők üzemeltetési költségeire gyakorolt negatív hatásokat és biztosíthatja az optimális energiahatékonyságot.

certified-plate-heat-exchangers-for-sustainable-buildings-save-energy-and-money-03.jpg

Ügyeljen arra, hogy a beszerzési dokumentumokban specifikálja az AHRI-t:

Kiírási példa:
"A lemezes hőcserélőknek az AHRI folyadék-folyadék hőcserélő program (LLHE) szerinti tanúsítással kell rendelkezniük."

További igazolás

"A kiválasztott lemezes hőcserélő specifikációkat a vásárlás előtt az AHRI-nek ellenőriznie és regisztrálnia kell."

Példa

3 000 kW-os COP5 hűtő berendezés, amely az év felében üzemel, 0,2 €/kWh villamosenergia-költséggel.
(A hűtő üzemeltetésének költsége 525 600 €/év, a kapcsolódó szén-dioxid-kibocsátás 1,0 kg CO2/kWh).

Tipikusan

 • 14°C->7°C
 • 13°C<-6°C

Elérhető megtakarítás, ha a szerelt lemezes hőcserélő nem teljesít alul:

Változó áramlású rendszerek

 • Kerülje el a magasabb szivattyúüzemeltetési költségeket (szivattyúnként 42 kW, akár 5 265 €/év és 26 200 kg CO2/év megtakarítás).

Fix áramlású rendszerek

 • Kerülje el az alacsonyabb elpárologtatási hőmérsékletet a folyadékhűtő berendezésben (3,5%-os megtakarítás, akár 18 290 EUR/év és 91 980 kg CO2/év megtakarítás).

.

2. A hűtő-kondenzátor védelme

A folyadékhűtő berendezések fogyasztják a legtöbb áramot az épületgépészeti rendszerekben, különösen a melegebb éghajlatú országokban. A villamosenergia-költségek növekedéséhez az egyik legnagyobb mértékben hozzájáruló tényező a vízhűtéses kondenzátorokban felhalmozódó vízkő. A rendszeres tisztítás ezért elengedhetetlen az optimális hűtőteljesítmény fenntartásához és az üzemeltetési költségek csökkentéséhez. Emellett a folyadékhűtő berendezés elszigetelése a nyitott hűtőtoronytól a rendszer élettartama alatt akár 20%-os energiamegtakarítást is eredményezhet.

Az Alfa Laval megoldást kínál a hűtő-kondenzátorok tisztán tartására, így segít minimalizálni a karbantartási és tisztítási igényt. Egy AHRI teljesítménytanúsítvánnyal rendelkező hőcserélő beépítésével biztosíthatja, hogy rendszere maximális hatékonysággal működjön, ezzel pénzt takaríthat meg és csökkentheti a környezetre gyakorolt hatást.

condenser-protection-and-savings-with-ahri-performance-certification2.jpg

Példa

3 000 kW-os COP5 hűtő berendezés, amely az év felében üzemel, 0,2 €/kWh villamosenergia-költséggel.
(A hűtőgép üzemeltetésének költsége 525 600 €/év, a kapcsolódó szén-dioxid-kibocsátás 1,0 kg CO2/kWh)

Tipikusan

 • 36°C->30°C
 • 35°C<-29°C

Megtakarítás egy kondenzátorvédő hőcserélővel

 • Kerülje el a magasabb hűtőkondenzációs hőmérsékletet és nyomást (10%-os megtakarítás, akár 52 500 €/év és 262 800 kg CO2/év megtakarítás).
 • Kerülje el a kondenzátor tisztításával és a csövek sérüléseivel járó éves karbantartási költségeket.

.

3. A folyadékhűtő berendezés kikapcsolásával pénzt és energiát takaríthat meg és csökkentheti a szén-dioxid-kibocsátást.

Ha egy Alfa Laval szerelt lemezes hőcserélőt épít be a hűtőtorony és a hűtőgép kondenzátora közé, akkor a téli hónapokban teljesen kikapcsolhatja a hűtő berendezést. Helyette a fan-coil-okat olyan hideg vízzel lehet ellátni, amely csak 1°C-kal haladja meg a hűtőtorony hőmérsékletét. Ez jelentős energiamegtakarítást és alacsonyabb üzemeltetési költségeket eredményezhet.

Ezen előnyök eléréséhez javasoljuk, hogy telepítsen AHRI teljesítménytanúsítvánnyal rendelkező hőcserélőt. Ez biztosítja, hogy a rendszer a legnagyobb hatékonysággal működjön és hogy olyan energiamegtakarítást érjen el, amivel csökken a környezetterhelés és a költség.

save-money-and-energy-with-a-chiller-bypass2.jpg

Példa

3 000 kW-os COP5 hűtő berendezés, amely az év felében üzemel, 0,2 €/kWh villamosenergia-költséggel (a hűtőkészülék üzemeltetésének költsége 525.600 €/év, a kapcsolódó szén-dioxid-kibocsátás 1,0 kg CO2/kWh).

Tipikusan

 • 14°C->7°C
 • 13°C<-6°C

Elérhető megtakarítás, ha a hűtő berendezést 30 napra kikapcsoljuk évente (360 óra)

 • A nyitott hűtőtoronyból elérhető hűvös környezeti hőmérséklet kihasználása (8%-os megtakarítás, 360/4,380; 42 048 €/év és 210 240 kg CO2/év megtakarítás).

4. A költségek és a CO2-lábnyom csökkentése hővisszanyeréssel a nyitott hűtőtoronnyal rendelkező épületekben.

A kórházak, szállodák és egyetemek jelentősen csökkenthetik a tüzelőanyagköltségeket a hűtőtorony-rendszerek hulladékhőjének visszanyerésével. Ez a hő újrahasznosítható a kazánok tápvizének előmelegítésére, helyiségek fűtésére vagy melegvíz előállítására. A legújabb technológiával a hűtőtorony vízvisszavezetéséből akár 1°C-os hőmérsékletkülönbséggel is vissza lehet nyerni a hőt. Ez az alkalmazás nemcsak a tüzelőanyagköltségeket csökkenti, hanem a hűtőtorony terhelését is.

Az energiatakarékossági lehetőségek kihasználása érdekében javasoljuk, hogy térképezze fel a hővisszanyerés lehetőségeit a hűtőtoronyrendszerében.

reduce-cost-and-co2-footprint-with-heat-recovery-in-buildings-with-open-cooling-tower-03.jpg

Példa

3 000 kW-os COP5 hűtőtorony, amely az év felében üzemel, a földgáz ára 0,2 €/kWh (a hűtőtorony üzemeltetésének költsége 525 600 €/év, a kapcsolódó szén-dioxid-kibocsátás 1,0 kg CO2/kWh).

Tipikusan

 • 36°C->16°C
 • 35°C<-15°C

Megtakarítás a hűtőtorony hulladékhőjének hasznosításával

 • A hűtőtoronyból elvezetett hulladékhő hasznosítása a kazán tápvizének előmelegítésére.
 • Megtakarítás a szállodákban, kórházakban, egyetemeken és más nyilvános helyiségekben a használati melegvíz fűtéséhez szükséges földgáz költségeiben.
 • Feltételezve, hogy 36°C-os hűtőtorony-visszatérő hőmérséklet csak az év 30 napján érhető el, nyáron 360 óra/év (25 m3/h vagy 600 kW víz előmelegítéssel kapcsolatos megtakarítás, 21 600 €/év és 216 000 kg CO2/év).

.

5. Távfűtési nyomásmegszakító - csökkentse a költségeket és a szén-dioxid-kibocsátást az alacsony visszatérő hőmérsékletre összpontosítva.

A hatékonyság és a költségcsökkentés kulcsfontosságú kihívás minden távfűtési hálózatban. E célok elérésének egyik hatékony módja az olyan épületek tervezése és üzemeltetése, amelyek a fűtési rendszerből a lehető legalacsonyabb visszatérési hőmérsékletet biztosítják. Ha a visszatérő hőmérséklet alacsony, a távfűtési hálózaton magasabb delta T érték érhető el, ami alacsonyabb térfogatáramot eredményez. Ez alacsonyabb szivattyúzási költségeket és kisebb hőveszteséget jelent a hálózatban, ami nagyobb hatékonyságot tesz lehetővé a hőtermelésben.

Ezen előnyök elérése érdekében javasoljuk, hogy AHRI tanúsítvánnyal rendelkező hőcserélőket specifikáljon. Ezek a hőcserélők az elvárásoknak megfelelően üzemelnek és segíthetnek optimális energiahatékonyságot elérni a fűtési rendszerében.

District-heating-pressure-breaker2.jpg

Példa

Távfűtési hálózat 3,000 kW fűtési kapacitással, a delta T 30°C és a térfogatáram 86 m3/hr, az év felében üzemelve, 0.2 €/kWh villamosenergia-költséggel.

Tipikusan

 • delta T=30 °C
  Távfűtő kör 80°C->50°C
  Városfűtés kör 75°C<-45°C

Az akár 2 °C-kal magasabb delta T-nek köszönhető megtakarítással csökkenthető a rendszerben a térfogatáram

 • delta T=32 °C
  80°C->48°C
  78°C<-45°C
 • Új térfogatáram 80m3/h, alacsonyabb visszatérő hőmérséklettel
  Alacsonyabb szivattyúzási költségek, 10%-kal kevesebb áramlás
  4kW-tal kevesebb szivattyú energiaszükséglet
 • Energia megtakarítás 4kW x 4,380 h x 0.2 (akár 3,504 €/év és 17,520 kg CO2/év)

AHRI-tanúsítvánnyal rendelkező hőcserélők a megbízható teljesítmény érdekében

Az AHRI-tanúsítvány az egyetlen globális, harmadik féltől származó igazolás a hőteljesítményre vonatkozóan. Az AHRI független félként garantálja, hogy lemezes hőcserélője a gyártó által közzétett minősítéseknek megfelelően fog működni. Az Alfa Laval kínálatában megtalálhatók AHRI-tanúsítvánnyal rendelkező szerelt, forrasztott és fúziós eljárással hegesztett lemezes hőcserélők is.

HVAC-sustainable-city-AHRI

Energiahatékonyabb épületek világszerte

Fedezze fel élvonalbeli hőcserélő technológiánk előnyeit, és maradjon naprakész a legújabb iparági trendek és a hőhatékonysággal kapcsolatos kihívások terén.

ALF0739 sustainable-cities hero 640x3.
.

Kapcsolatfelvétel

Az Ön adatait az adatvédelmi politikánkkal összhangban tároljuk és kezeljük.