AHRI teljesítmény tanúsítás

Amikor a hőcserélők gyártói nagy méretezési tűréseket alkalmaznak, az bizonytalanságot okoz a hőcserélő teljesítményével kapcsolatban. Van azonban egy megoldás, amely megszüntetheti ezt a bizonytalanságot - az AHRI teljesítménytanúsítás - az egyetlen globális, harmadik fél által kiadott teljesítménytanúsítás a lemezes hőcserélőkre.

Hogyan lehet elkerülni a lemezes hőcserélők hőteljesítményével kapcsolatos bizonytalanságot

Hosszú évek óta bevett gyakorlat a lemezes hőcserélő iparban a hőteljesítmény-számítások „kiigazítása” vagy módosítása. A gyártók manipulálják a számításokat, hogy minimalizálják a komponens költségeket és vonzóbb áron kínálhassanak egy kisebb méretű lemezes hőcserélőt. Ennek eredménye azonban az, hogy a végfelhasználók alulméretezett hőcserélőket kapnak, ami az egész rendszerre kiterjedő nagyobb energiafelhasználást, magasabb üzemeltetési költségeket és rosszabb környezeti teljesítményt eredményez.

Ezek az "újraszámítások" megnehezítik a kívánt teljesítményt biztosító hőcserélő kiválasztását, és növelik annak kockázatát, hogy az alulteljesít. Ez bizonytalanságot okoz mindazok számára, akik részt vesznek a hőcserélők ajánlásában, kiválasztásában és használatában - tanácsadók, tervezők és végfelhasználók -, és aláássa az iparág egészébe vetett bizalmat. Az alulméretezés mértéke évről évre növekszik, és a lemezes hőcserélőipar legnagyobb problémájává vált.  

A tanúsítás bizonyosságot nyújt a teljesítményről

Van egy biztos módja annak, hogy már a kezdetektől fogva nyugodt lehessen: az AHRI teljesítménytanúsítás.

Az AHRI (Légkondicionálási, Fűtési és Hűtési Intézet) az egyetlen független szervezet, amely világszerte tanúsítja a folyadék-folyadék hőcserélők teljesítményét. Az AHRI egy non-profit szervezet.

Az AHRI tanúsítási program harmadik fél általi ellenőrzést biztosít a hőteljesítményre vonatkozóan - független biztosítékot ad arra, hogy a lemezes hőcserélő a gyártó által közzétett minősítéseknek megfelelően fog teljesíteni.

 A teljesítménytanúsítás előnyei

Az AHRI teljesítménytanúsítás szélesebb körű bevezetése minden érintett számára előnyös:

 • Csökkenti az energiafogyasztást és jelentősen csökkenti a berendezés teljes élettartama alatt az üzemeltetési költségeket azáltal, hogy energiahatékonyabb rendszert biztosít.

 • Biztosítja a beruházás teljes értékének megtérülését a helyszíni tesztek költségeinek csökkentésével és az alkatrészek további teljesítménykülönbözetével.

 • Lehetővé teszi a hőteljesítmény és az ár/teljesítmény arány valós összehasonlítását, mivel a számításokat ellenőrizték.

 • Biztosítja, hogy a hőcserélő kapacitásának megfelelő méretezésével az energiafogyasztásra és a klímaszabályozásra vonatkozó célkitűzések teljesíthetők legyenek.

 • Nyugalmat biztosít azok számára, akik a rendszer teljesítményére támaszkodnak - beszállítók, tanácsadók, vállalkozók és végfelhasználók.

 • Az energiahatékonyságra helyezi a hangsúlyt, ami elősegíti az innovációt és hatékonyabb termékek kifejlesztésére ösztönzi a gyártókat.

 • Megszünteti a hőteljesítményhez kapcsolódó csúsztatásokat, ami növeli az iparágba vetett bizalmat.

Az Alfa Laval úgy döntött, hogy aktív szerepet vállal az AHRI-tanúsítás népszerűsítésében.

Az AHRI teljesítménytanúsítás minden szempontból jobb mindenkinek, aki részt vesz a lemezes hőcserélők tervezésének, gyártásának, kiválasztásának és üzemeltetésének folyamatában.

Úgy véljük, hogy a teljesítménytanúsítás fontos lépés a stabil lemezes hőcserélő piac megteremtésére és az iparág egészének előnyére válik.

 

Az AHRI-tanúsítási programról bővebben olvashat az AHRI hivatalos weboldalán.

AHRI-tanúsítvány programok:

AHRI folyadék-folyadék lemezes hőcserélők

AHRI folyadék-folyadék forrasztott és fúziós eljárással hegesztett lemezes hőcserélők

AHRI logo 400px

Mi az az AHRI?

 • Az AHRI (Légkondicionálási, Fűtési és Hűtési Intézet) székhelye Arlington-ban, az Amerikai Egyesült Államokban van.
 • Ellenőrzi, hogy a különböző típusú fűtő, szellőző, légkondicionáló, hűtő és HMV berendezések a gyártó állításainak megfelelően teljesítenek-e.
 • Értékelési kritériumokat és eljárásokat vezetett be a lemezes hőcserélők teljesítményének mérésére és igazolására.
 • Tanúsító program és szabványok révén az AHRI arra törekszik, hogy segítse a vevőket az energia-megtakarításban, a termelékenység növelésében és a jobb környezet biztosításában.

Az AHRI hivatalos oldalának megnyitása

AHRI Standard 400

 • Globálisan érvényes szabvány a folyadék-folyadék lemezes hőcserélőkre.
 • Biztosítja a lemezes hőcserélők számítási és működési paramétereinek független, harmadik fél általi ellenőrzését.
 • Garantálja, hogy a hőcserélő a gyártói műszaki leírásában megadott teljesítményparaméterekkel működik.
 • Megkönnyíti a különböző gyártók lemezes hőcserélőinek műszaki összehasonlítását

AHRI tanúsítvány az Alfa Lavalnál

Az Alfa Laval több mint tíz éve vesz részt az AHRI tanúsítási programban, és ez idő alatt 100%-os sikerarányt ért el.

gphe_ahri.jpg