2022-06-14 Hírek

Használt étolajból bioüzemanyag

Az új, környezetbarát üzemanyagok iránti kereslet rohamosan növekszik. A spanyol Bionor vállalatnak sikerült egy potenciálisan veszélyes hulladékot biodízellé alakítania.

 

Miközben a világon egyre növekvő igény van az áruk és az emberek szállítására, a kutatók azon dolgoznak, hogy új típusú, a környezetre ártalmatlan üzemanyagokat találjanak. Az alternatív üzemanyagok, például a különböző bioüzemanyagok kutatása és fejlesztése már javában folyik, és bár a bioüzemanyagok fejlesztése számos akadályba ütközött, az iparág mostanra megtisztulni látszik. Új, innovatív és fenntartható megoldások születnek.

Ilyen például a melléktermékekből és hulladékokból előállított biodízel. A spanyol Bionor Transformación SA cég jó példával jár elöl. A cég potenciálisan veszélyes használt étolajból állít elő biodízelt.

"A használt olaj problémát jelent" - mondja Alfonso Ausin, a Bionor elnök-vezérigazgatója. "Egy olyan hulladék, amelyet össze kell gyűjteni."

Ha nem gyűjtik össze, a használt olaj általában a csatornában végzi, mondja Ausin. "Táplálékforrást biztosít az élősködők számára, majd végül eljut a szennyvíztisztító telepekre, ahol az olaj az egyik legnehezebben kezelhető és eltávolítható komponens. A biodízel előállítása használt olajból tehát rendkívül környezetbarát".

A Bionor üzemében a használt étolaj éves fogyasztása körülbelül 80 000 tonna olajnak felel meg - mondja Ausin.

A 2000-ben alapított Bionor 25 százalékban az állam, 75 százalékban pedig magáncégek tulajdonában van. A vállalat biodízelgyártó üzeme 2003. májusában nyílt meg az észak-spanyolországi Álava régióban található Berantevillában. Az üzem jelenleg évente 30 000 tonna biodízelt állít elő és 20 embert foglalkoztat. A vállalatnak négy kizárólagos disztribútora és több mint 70 értékesítési pontja van különböző töltőállomásokon. Termékük márkaneve a Bionor MX 15-Via Oil.

A Bionor egyike azon kevés vállalatnak, amelyek használt olajból állítanak elő biodízelt.

Ennek két oka van - mondja Ausin. "Először is, a használt olaj források korlátozottak és nem minden használt olajat gyűjtenek össze. A második ok az, hogy sokkal több technológia és befektetés szükséges ahhoz, hogy elfogadható biodízelt lehessen előállítani használt olajból, mint tiszta olajból."

A használtolaj-gyűjtés két fő területre összpontosít: az éttermekre és a háztartásokra. Majdnem minden spanyol étterem rendelkezik gyűjtőrendszerrel, de a háztartásokból történő gyűjtés még gyerekcipőben jár. Az olajat főként kis cégek gyűjtik, amelyek közvetlenül az éttermekkel, bárokkal, iskolákkal, üzemi étkezdékkel, stb. kötnek megállapodást. Bár a Bionor biodízel-feldolgozóként indult, úgy döntött, hogy az egész területet átfogóan fog működni.

"Nem elég, ha csak gyártók vagyunk" - mondja Ausin. "Ahogyan a Bionor disztribútori hálózatot épített ki az értékesítésre, most ugyanúgy elindult a feldolgozást megelőző folyamat, azaz a gyűjtés irányába. Belevágunk az olajgyűjtő üzletágba, így nem csak más gyűjtőktől vásárolunk, hanem most már több gyűjtőcég felvásárlásával is foglalkozunk."

A BIONOR-t inkább környezetvédelmi, mint energetikai cégként alapították. Eredeti célja az volt, hogy gondoskodjon a begyűjtött használt étolajról. "El kellett döntenünk, hogy mit kezdjünk vele" - mondja Ausin. "A válasz a biodízel volt, erre alapítottuk a vállalatot."

Ezzel egybevágóan a vállalat környezeti hatása nagyon érzékeny kérdés.

"Ez egy olyan iparág, amely környezetvédelmi szempontból fontos, ezért azzal kell kezdenünk, hogy mi magunk is példát mutatunk." - mondja Ausin.

"Környezeti hatások szempontjából az egyik fő elem például a folyamataink során felhasznált víz. Ennek a víznek a kémiai oxigénigénye 15 000 ppm, és mielőtt a folyóba engednénk, 100-ra kell csökkenteni, ami komoly kihívást jelent. Egy másik fő pont a vízfogyasztás csökkentése a víz újrahasznosításával a friss víz igény minimalizálása érdekében. Harmadik célunk, hogy csökkentsük folyamataink során a katalizátorok és a metanol felhasználásnka mértékét, amelyek drágák és erősen szennyezőek".

Az Alfa Laval a kezdetektől fogva részt vesz a munkában és nem csak a berendezések beszállítójaként, de technológiai szakértőként is.

"Nem titok, hogy az olajipari és vegyipari gépek területén az Alfa Laval világvezető szerepet tölt be" - mondja Ausin. Ezt az üzemünkben használt berendezések is bizonyítják. Emellett nagyon szívesen dolgoztunk együtt az Alfa Laval szakembereivel - akár kereskedelmi, akár műszaki, tervezői oldalon.

A bioüzemanyagok, különösképpen a biodízel jövőjéről kérdezve Ausin nem szívesen bocsátkozik jóslatokba.

"Az előrejelzéshez kristálygömbre lenne szükség" - mondja. "Ez egy feltörekvő iparág, és a játékszabályok még nem alakultak ki és nem igazán tudjuk, hogy kik a szereplők. Még mindig bizonytalan, hogy a felhasznált nyersanyagok milyen környezeti hátrányokkal járhatnak. Zavaros időket élünk, de ez akár pozitív is lehet, mert kiszűri a szereplők egy részét, és csak a legjobbak maradnak. Ha megkérdezik tőlem, hogy lesz-e bioüzemanyag-ipar a jövőben, akkor azt válaszolom, hogy "igen, biztosan". Rengeteg hullámvölgy lesz az út során, és csak a megfelelő logisztikával és kellő pénzügyi alappal rendelkező, jó helyen lévő, megfelelően méretezett, megbízható projektek maradnak majd életben".

Szembenéztünk a kihívásokkal

Az Alfa Laval 2003 óta a spanyol Bionor cég kiemelt beszállítója. "Eredetileg csak hőcserélőket szállítottunk" - mondja Isaías Vinaroz, az Alfa Laval Iberia biodízel, olaj és fehérje szegmensének vezetője. "De az együttműködés során szerzett ismereteink alapján meg tudtunk oldani néhány folyamatbeli nehézséget, és azóta együtt dolgozunk a Bionorral mind a hőcsere, mind a szeparáció terén.

A Bionor biodízelgyártó üzemében a fő kihívás kétségkívül az volt, hogy elfogadható biodízel-minőséget érjenek el a használt étolajból - egy olyan nyersanyagból, amelynek tulajdonságai napról napra változnak.

"A legnagyobb kihívást az jelenti, hogy ezt az állandó heterogenitást finom végtermékké alakítsuk át" - mondja Alfonso Ausin, a Bionor elnök-vezérigazgatója. "Ez rengeteg munkát igényel. Rengeteg előkezelésre és szeparálásra van szükség. Ennek a kihívásnak a leküzdésében segítenek minket az Alfa Laval berendezései."

Az Alfa Laval eddig 10 szeparátort, számos hőcserélőt, dekantereket és keverőket szállított a Bionornak. A berendezések nagyobb megbízhatóságot és hosszabb üzemidőt, valamint jobb hozamot és kevesebb hulladékot eredményeztek.

"Berendezéseinkkel a Bionor többféle módon is költséget takaríthat meg" - mondja Vinaroz. "Spirál kondenzátorainkat a metanolfogyasztás csökkentésére használják. Üzemük hozamát a glicerin leválasztásához használt szeparátoraink segítségével tudják növelni. Keverőink használatával pedig csökkenteni tudják a biodízel mosásához felhasznált víz mennyiségét."

"Az Alfa Lavallal való együttműködés egyik előnye, hogy gördülékeny a közös munka" - mondja Ausin. "Ez a különbség egy gép beszállító és egy megoldás szállító között."

Címkék

Továbbiak

Kapcsolódó tartalom: