2021-04-29 Hírek

Hogyan nyerhet ki több értékes növényi fehérjét

Ha növényi fehérje feldolgozót üzemeltet, vagy újat tervez építeni, akkor érdemes figyelmet fordítani arra, hogy értékes növényi fehérjéket nyerjen vissza a hulladékáramokból is. Ennek a lehetőségeknek a mérlegelése most különösen időszerű. Az iparági előrejelzések szerint a növényi alapú fehérje piac éves szinten körülbelül 6%-kal fog növekedni évente és 2025-re évi 13,4 milliárd eurós globális piaca lesz.

 

beans_plant-based_protein_640x360.jpg

A szójabab régóta népszerű, kiváló minőségű élelmi fehérje forrás. A népesség folyamatos növekedésének és az urbanizáció fokozódásának köszönhetően azonban a hangsúly áthelyeződött a szójáról más lehetséges növényi eredetű fehérjeforrásokra.

A növekvő növényi fehérjepiac lehetőségeinek kiaknázásához olvassa tovább, hogyan dolgozhatja fel jelenlegi vagy esetlegesen új olajos magvait és keményítőt tartalmazó terményeit. További lehetőségek nyílhatnak nagy értékű fehérje kinyerésére új nyersanyagokból vagy hulladékáramokból, amelyek jelenleg alacsony értékű melléktermékként, például lisztként vagy állati takarmányként kerülnek felhasználásra.

Egy nemrégiben készült tanulmány kimutatta, hogy például a napraforgómag-feldolgozása során keletkező melléktermék akár 32%-ban tartalmazhat olyan fehérjét, amely felhasználható emberi fogyasztásra alkalmas élelmiszerekben ahelyett, hogy alacsony értékű állati takarmány alapanyaga legyen. Emellett olyan új keményítő-források jelennek meg, mint a sárga borsó, amelynek fehérjetartalma körülbelül 25%. Ezeket nemcsak élelmiszeripari fehérjeként, de élelmiszeripari keményítőként és rostként is lehet hasznosítani.

A növényi fehérjével dolgozó üzemekben érdemes lehet megvizsgálni az egyéb fehérjealapú mellékáramokban, például a tejsavóban rejlő lehetőségeket is. Ez a folyékony melléktermék fehérjéket, cukrokat és rostokat tartalmaz, amelyek visszanyerhetők és újrafelhasználhatók. A tejsavó például nagyszerű laktóz-, peptid- és glükózforrás.

 

Vegetable_milk_types_in_cups_640x360.jpg

 

Szakértelemre van szükség ahhoz, hogy az olajos magvakból (például a szója, a repce és a napraforgómag), valamint a keményítőt tartalmazó növényekből (például a borsó, a csicseriborsó, a lóbab és a mungóbab) magas minőségű fehérjét lehessen előállítani az élelmiszer- és a takarmányipar számára.

Ismerje meg az Alfa Laval átfogó, energiatakarékos növényi fehérje feldolgozó rendszereit. Számos folyamathoz, mint például az olajos mag feldogozásához, a keményítőfehérje kinyeréséhez, az izolációs és tisztítási technológiai lépésekhez, valamint a technológiai víz visszanyeréséhez és a szennyvíz kezeléséhez kínálunk bevált és fenntartható megoldásokat, így segítve a húshelyettesítő termékek iránti növekvő globális kereslet kielégítését.

Az Alfa Laval rendszereit a higiénikus elvárásokat szem előtt tartva terveztük, így azok higiénikus berendezésekből és komponensekből állnak. Termékeink között megtalálhatóak szivattyúk, szelepek, csövek és fittingek, dekanter centrifugák, szeparátorok, bepárlók és membránmodulok. Emellett minden technológiai vonalunk személyre szabottan felszerelhető teljesen automatikus és rendkívül hatékony CIP rendszerrel. Tulajdonléppen azt mondhatjuk, hogy az Alfa Laval kínálatában gyakorlatilag mindent megtalál, amire szüksége van ahhoz, hogy a lehető legtöbbet hozza ki növényi fehérje alapanyagaiból.

Kattintson ide és ismerje meg, hogyan segíthet az Alfa Laval a növényi fehérje feldolgozó folyamatok eredményességének maximalizálásában és a keletkező hulladék mennyiségének minimalizálásában.

 

Edible oil Soy beans 640x360

Széleskörű termékkínálat az ehető fehérjék feldolgozásához

Az Alfa Laval a növényi fehérje feldolgozó rendszerek széles skáláját kínálja elsősorban a nedves frakcionálási folyamatra összpontosítva. Termékeink között megtalálhatóak egyedi berendezések, amelyek beilleszthetők meglévő folyamatokba, csak úgy, mint teljes, egyedi gyártósorok. Az Alfa Laval megbízható berendezéseket és rendszereket szállít olajos mag- és keményítőfehérje-kinyerésre, izolálásra és koncentrálásra, beleértve a:

  • zagy előkészítést
  • fehérje extrakciót, szeparálást és tisztítást
  • pasztörizáló rendszereket
  • rost és keményítő szeparálását és tisztítását
  • melléktermék visszanyerését
  • szennyvízkezelést és vízvisszanyerést

Szeretne többet megtudni?

Beans.jpg

Bevezetés a növényi fehérje feldolgozási folyamatába | Egy webinárium

Egyre nagyobb az érdeklődés a növényi eredetű fehérje termékek iránt, és ennek az igénynek a kielégítésére számos különféle nyersanyagot lehet felhasználni. Webináriumunkon növényi fehérje szakértőnk, Joosep Masik ad elő.

Link a webináriumhoz

 

vegetable protein processing_640x360.png

GYIK

Gyakran feltett kérdések a növényi eredetű fehérje és zöldség feldolgozó rendszerekről.

Link a gyakran feltett kérdésekhez

vegetable milk substitute_640x360.jpg

Növényi alapú italgyártás

Növényi alapú italokat feldolgozó berendezések mindenféle nyersanyaghoz, a szójától és a zabtól a manduláig, a rizsig és ezeken túl.

Növényi alapú italok gyártásához kapcsolódó oldalak megnyitása

Kapcsolódó tartalom: