2021-12-08 Hírek

Bioetanol-előállítás optimalizálása szerelt lemezes hőcserélőkkel

Amikor a lepárló torony hőcserélőinek üzemeltetési és karbantartási költségei az egekbe szöktek, az Ethanol Energy bioetanolgyártó az Alfa Lavalhoz fordult. A berendezések ellenőrzése során kiderült, hogy a hőcserélők csatornái túl szűkek ahhoz, hogy rendeltetésszerűen kezelni tudják a magas szárított gabonatörköly tartalmú, rostos folyadékot. A régi berendezéseket lecserélték három Alfa Laval WideGap szélescsatornájú szerelt lemezes hőcserélőre. Ennek köszönhetően az Ethanol Energy maximalizálni tudta az üzemidőt, minimalizálta a tisztítási időközök számát és a költségeket, emellett növelte a termelékenységet, a termékminőséget és a hozamot.

 

Az Ethanol Energy, amely a cseh piacon az egyetlen szárított gabonatörköly (DDGS) gyártó, bioetanolt állít elő keményítőben gazdag kukoricaszemekből. A bioetanol-előállítás szeparálási folyamatának kulcs folyamataként a lepárló toronynak megbízható és költséghatékony teljesítményt kell nyújtania.

Nincs többé váratlan leállás

Mivel a lepárló torony egy másik gyártó által szállított hőcserélői gyakran eltömődtek, az Ethanol Energy az Alfa Laval segítségét kérte. A telepített hőcserélőkben lévő 4,5 mm-es csatornák nem voltak alkalmasak a magas rosttartalmú folyadékok kezelésére. Az Alfa Laval szakértői széleskörű tapasztalatokkal rendelkeznek a mezőgazdasági melléktermékek bioetanollá alakításában. Ismereteik alapján azt javasolták, hogy a hibásan működő berendezéseket cseréljék le három WideGap 200 szélescsatornájú lemezes hőcserélőre. Ezzel biztosítható a technológiai folyadékok könnyű szállítása a lepárló toronyhoz - és a teljesítményt illetően sem kell kompromisszumokat kötni.

Amióta a régi egységeket kiváltottuk az Alfa Laval WideGap szélescsatornájú lemezes hőcserélőkkel, kevesebb szervizelésre van szükség, alacsonyabb a nem tervezett leállások száma és nem kell annyit stresszelnünk - mondja az Ethanol Energy műszaki vezetője. "Ez lehetővé tette számunkra, hogy a termelékenység, a termékminőség és a hozam növelésére összpontosítsunk."

Több mint 80%-os karbantartási megtakarítás

Amióta az Ethanol Energy az Alfa Laval WideGap szélescsatornájú hőcserélőket alkalmazza a lepárló torony hőcsere folyamatában, azóta több mint 80%-kal csökkentette a karbantartási költségeit. A korábbi gyakorlat helyett, amely során a bioetanol gyártónak kéthetente három hőcserélőt kellett leállítania tisztítás céljából, a WideGap egységeket csak háromhavonta egyszer kell tisztítania. Ez 80%-kal kevesebb termelési leállást, megnövekedett üzemidőt és jelentős megtakarítást jelent. Ráadásul mivel a WideGap hőcserélők nem igényelnek gyakori nyitást, a tömítések kevésbé sérülnek, így hosszabb ideig tartanak.

Bízzon megalapozott mérnöki és technológiai szakértelmünkben

Több üzemidő és nagyobb hozam - ez az, amit az Ethanol Energy, együttműködve az Alfa Laval-lal, a bioetanol-gyártási folyamatai során elért. A nagyobb rugalmasság szintén nagy előny, figyelembe véve a bioetanol üzem tömegáramát - 12 260 kg/h (meleg oldal) és 488 200 (hideg oldal), 12 2600 kg/h (meleg oldal) és nulla kg/h (hideg oldal) kondenzált/elpárologtatott folyadékkal. A sokoldalú és nagy hatékonyságú Alfa Laval WideGap lemezes hőcserélők könnyen igazíthatók a változó technológiai követelményekhez, egyszerűen a kapacitás növeléséhez szükséges lemezek hozzáadásával. Az Alfa Laval elkötelezett híve a szoros együttműködésnek és innovatív megoldásokkal támogatja Ügyfeleit üzleti céljaik és fenntarthatósági célkitűzéseik elérésében.

Kapcsolódó tartalom: