2021-07-08 Hírek

A folyamatosan változó söripar támogatása

A sörfőzők azzal a kihívással néznek szembe, hogy folyamataikat a helyi ízléshez kell igazítaniuk, és lépést kell tartaniuk a változó fogyasztói trendekkel. Bármi legyen is az igény, az Alfa Laval rendelkezik a támogatáshoz szükséges berendezéssel.

Mivel a sörök értékesítése terén hosszú távú visszaesés tapasztalható Európában és Japánban, Észak-Amerikában pedig épp csak stagnál az eladás, a sörfőzők két irányba indultak el: a növekedő piacokra, például Ázsiába, Dél-Amerikába és a Szaharától délre fekvő Afrikába, valamint a piac egészségtudatosabb részei felé, például a kézműves vagy az alkoholmentes sörök irányába.

A New York-i Brooklyn Sörfőzde a további növekedés érdekében mindkét megközelítést alkalmazza.
Sok éven át a kézműves sörök forradalmának élvonalában jártak az Egyesült Államokban, most pedig a közepes méretű kézműves sörfőzdék többségéhez hasonlóan a termelésük nagyobb részét exportálják.
Kyle Wilson, a Brooklyn sörfőzde fejlesztési és projektigazgatója elmagyarázta, miért fordítják a figyelmüket mind az innovatív termékek, mind a tengerentúli piacok irányába.

„Az Egyesült Államokban elérkeztünk ahhoz a ponthoz, ahol már számos sörgyár kimerítette a múlt klasszikus stílusú kézműves söreinek tárházát, ezért kevesebb sörfőzde összpontosít a stílusirányelvekre, és több kísérletezésre van szükség.”

Kyle Wilson kiemelte a keserű és a szűretlen IPA kategóriákat, valamint a nyers Brettanomyces élesztőtörzsekkel és a Lactobacillus baktériumokkal végzett kísérleteket, amelyeknek a belga lambic sör a keserű ízét köszönheti már régóta.

Az Amerikai Sörgyártók Szövetsége szerint az amerikai kézműves sörök elmúlt évtizedben tapasztalható kétszámjegyű növekedése kiegyenlítődni látszik, mivel a fogyasztás 2017-ben csak öt százalékkal nőtt.

Ennek tükrében érthető, hogy a Brooklyn sörfőzde - miközben a hazai piac számára is folytatja a sörök fejlesztését - vállalja a külföldi piacok felé nyitás kihívásait, ahol a preferenciák gyökeresen eltérőek lehetnek.
„Melegebb éghajlaton általában nincs nagy kereslet az erős, hordós érlelésű árpaborokra” - mutatott rá Kyle Wilson.„A Brazíliához hasonló helyeken egyszerűen nem isznak annyi barna sört, mint egy hideg, téli éghajlatú helyen.” Különbséget jelenthet az is, hogy az adott ország milyen messzire jutott azon az úton, amelyet Kyle Wilson „a kézműves sör röppályájának” nevez. „Néhány piacon a kézműves sörök éppen most élik a reneszánszukat, míg az Egyesült Államokban már messzire jutottunk ezen az úton, tehát bizonyos stílusok ideje lejárt, és olyan progresszív dolgokra törekszünk, mint például a savanyú sörök, vagy a valóban keserű IPA-k.

 

A tíz legkedveltebb világos sör

A világos sör továbbra is uralkodói szerepet tölt be. A kézműves sörök, az ale és a búzasör iránti növekvő érdeklődés ellenére a világos sör továbbra is a pub-ok királya. A világ mind a 10 legkeresettebb sörmárkája világos, pilsner típusú sör.

top ten lager beer bottles 640x360(1)

Az alternatív sörök vonzereje Japánban

Japánban a kézműves sörök és a sörfőzdék az 1990-es évek ipari liberalizációja óta léteznek.
Yuichi Nakamura, a japán Asahi sörgyártó óriás gyártástechnikai központjának vezetője szerint azonban a hazai piac már elérte a felvevőképessége határát.

„Úgy gondolom, hogy a kézműves sörök terén tapasztalható fellendülés eredményeként a piac most telített.
A kézműves sörök teljes piaci részesedése kevesebb, mint egy százalék Japánban, és nem hiszem, hogy valaha is meghaladja az egy százalékot.” - mondta.

Az Asahi az ízesített sörök és az alkoholmentes italok előállításával próbálja folytatni a hazai pályán elért sikereit. „Cseresznyés ízű sört állítunk elő, amelyet úgy hirdetünk, hogy a borhoz hasonlóan fogyasztható a húsokhoz” - mondta Nakamura. „Régebben készítettünk egy csokoládés sört, amelyet úgy hirdettünk, hogy tökéletesen társítható csokoládéhoz.”

Az alkoholmentes „sörízű italok” iránti kereslet több mint egy évtizeddel ezelőtt kezdett felfelé ívelni Japánban, és az Asahi - amely 2012-ben vezette be a piacra az Asahi Dry Zero-t - továbbra is vezető szerepet tölt be Japánban az alkoholmentes sörízű italok gyártói között.
Japánban az alkoholmentes sörízű italokat nem úgy gyártják, hogy a sörfőzési folyamat során eltávolítják az alkoholt a sörből, hanem üdítőitalokat állítanak elő, speciális ízesítéssel, hogy sörszerű ízt kapjanak.

Múltidézés Olaszországban

Az újdonságok utáni kutatás során néhány sörgyártó a múltban találta meg a megoldást.
A Heineken az észak-olaszországi Bergamo közelében található Nuovo sörfőzdéjéből Birra Moretti márkanév alatt piacra bocsátott egy „különleges sörök” kategóriát, amely magában foglalja az IPA Moretti néven forgalmazott, és a következőképpen hirdetett sört: „a sör, amely visszahozza az IPA múltbeli hagyományait”.

Kidolgozták a Le Regionali elnevezésű sorozatot is, amelyben az ötféle változat az ország öt régióját tükrözi. Ezzel az ötlettel az olaszok régiókhoz kötődő lojalitását célozták meg.
Mindezt megkoronázza a Baffo D’Oro, amelyet az olaszok környezetvédő hozzáállásához igazodva a sörgyár tetején elhelyezett napelemek által megtermelt áram felhasználásával állítanak elő.

Giuseppe Mele, a sörgyár igazgatója büszke ezekre a fejlesztésekre, és nyilatkozatában elmondta: „annak ellenére, hogy a Comun Nuovo Olaszország legnagyobb sörgyára, ismét bebizonyította, hogy képes rugalmasan és sokoldalúan reagálni a piaci változásokra, és központi szerepet tölt be az innováció területén még a niche termékek esetében is.”

beer - man and machine 640x360

TUDTA ÖN, HOGY...

Beer bottles 300x163.jpg

  • A sör a harmadik legnépszerűbb ital a földön a víz és tea után.
  • A zythológia a sörrel és a sörfőzéssel foglalkozó tudományág, amely magában foglalja annak tanulmányozását is, hogy az egyes összetevők hogyan befolyásolják a sörgyártási folyamatot.
  • Miután Niels Bohr dán tudós 1922-ben elnyerte a Nobel-díjat, a Carlsberg sörfőzde közvetlenül a házába vezetett csővezetéken keresztül folyamatos sörellátást biztosított számára.
  • A 13. századi Norvégiában az emberek gyakran sörrel keresztelték meg a gyermekeiket.
  • Japánban a sörösdobozokon Braille-írás található, így a látássérült emberek nem keverik össze a sört az alkoholmentes italokkal.
  • A világ legrégebbi folyamatosan működő sörfőzdéje Németországban, a bajorországi Weihenstephan apátságban található, ahol a szerzetesek Kr.u. 1040-ban kezdtek sört főzni.

TERMÉK - Brew sorozat

Brew 750e_300x169 2.png

  • A szeparálás lehetővé teszi a sörfőzdék számára a sör gyors megtisztítását, aromavesztés nélkül.
  • Megnövelt tisztítási kapacitás: az előtisztításnak köszönhetően csökken a szűrők eltömődésének. kockázata
  • A nagy hatékonyságú sörszeparáció lehetővé teszi az erjesztőtartályok kihasználtságának növelését.
  • Csökken a termékveszteség: a sör centrifugálása koncentráltabb szilárd anyagot eredményez, mint a gravitációs ülepítés.
  • A szabadalmazott sörfőző berendezés és a hermetikus kialakítás lehetővé teszi az alacsony vagy zéró oxigénfelvételt.

Különböző típusú sörök - és a preferált söröspoharaik.

Bár természetesen a söröspohár kiválasztásakor a látvány is fontos szempont, azonban befolyásolhatja a sörivás nyújtotta élvezetet is. Az alábbiakban bemutatunk néhány különböző sörfajtát - és a preferált söröspoharaikat. 1. Double stout 2.Búzasör 3. English bitter 4. Tripel 5. Pilsner 6. Belga dark ale 7. Biére brut, biére de Champange 8. Gueuze 9. Barna ale 10. Saison

glass for beer 640x360(3)

Kapcsolódó tartalom: