Szeparáció

A szeparátor technológia számos iparágban - az élelmiszer-, és gyógyszeriparban, az italgyártásban, a hajózásban, az energia ágazatban, valamint a víz- és hulladékkezelésben is - nélkülözhetetlen. Ezek az ágazatok különböző technológiák segítségével folyadékot folyadéktól, vagy szilárd anyagokat és folyadékot választanak el egymástól annak érdekében, hogy tisztább anyagokat és értékes melléktermékeket nyerjenek és hogy kevesebb ártalmatlanításra váró hulladékot termeljenek. Az élelmiszeriparban például az olívaolajat választják el az olívapasztától. A gyógyszeriparban szeparátorokat használnak a sejtek elválasztásához A hajózásban az üzemanyagkezelés és az üzemanyagtisztítás szennyeződéseket távolít el az olajból, hogy megóvja a hajómotorokat és biztosítsa azok hatékonyabb működését. Az energiaipar számára a biodízel és a bioüzemanyagok megújuló növényi forrásokból nyerhetők ki.

Különböző szeparálási technológiák:

Különböző módon lehet folyadékfázisokat szétválasztani egymástól és szilárd anyagokat szeparálni folyadékokból. A két leggyakoribb technológia a centrifugális szeparálás és a szűrés. A dekanter centrifugák és a tárcsasoros szeparátorok is centrifugális szeparátorok. Számos folyamatban dekanter centrifugákat, tárcsasoros szeparátorokat és szűrőket is alkalmaznak a folyamat különböző szakaszaiban - vagy akár egy vonalban is - a kívánt szeparálási eredmény elérése érdekében.

how_it_works_decanter_centrifuges.jpgDekanter centrifugák

A dekanter centrifugák nagy részecskéket távolítanak el nagy szilárdanyag-koncentrációjú iszapokból vagy folyadékokból, valamint két különböző sűrűségű folyadékfázist szeparálnak centrifugális erő segítségével.

 

Bővebben

 

how_it_works_discstack_centrifuges.jpg

Tárcsasoros szeparátorok

A tárcsasoros szeparátorok centrifugális erő segítségével szeparálnak alacsonyabb szilárdanyag-koncentrációjú és viszonylag kis szemcseméretű folyadékokat. Kiválóan alkalmasak két folyadékfázis, valamint egy szilárd fázis szétválasztására.

 

Bővebben

how_it_works_membrane_filters.jpg

Membránszűrők

A membránszűrők jellemzően alacsony szilárdanyag-koncentrációjú fázisokat kezelnek és a legkisebb részecskéket is felfogják. A membránszűrők általában az 1 mikronnál kisebb méretű részecskéket szűrik ki olyan folyadékokból, amelyek szilárdanyag-tartalma legfeljebb 5%.

Bővebben

Az egyes technológiák tartományai

  • Dekanter centrifugák (olyan folyadékok szeparálására, amelyek szilárdanyag-tartalma min. 15% + a részecskék mérete nagyobb, mint 10 mikron).
  • Tárcsasoros szeparátorok (olyan folyadékok szeparálására, amelyek szilárdanyag-tartalma max. 25% + a részecskék mérete 0,1 és 150 mikron közötti).
  • Membránszűrők (olyan folyadékok szűrésére, amelyek szilárdanyag-tartalma max. 5% + a részecskék mérete max. 1 mikron).
separation technologies illustration

Hogyan működik a tárcsasoros szeparátor

Ahogy az előbb is írtuk, különböző szeparálási technológiák állnak rendelkezésre. A tárcsasoros szeparátorok különböző szilárd és folyékony fázisokat szeparálnak sűrűségkülönbség alapján.

how it works how disc stack works

Hogyan működik egy dekanter centrifuga

Az Alfa Laval dekanter centrifugák egyetlen folyamatban szeparálnak szilárd anyagokat és folyadékokat. Tűnjön ki a versenytársak közül a nagy teljesítményű szétválasztással, amely kiváló minőségű és magasabb kereskedelmi értékű extrahált / tisztított termékeket eredményez. Érjen el változást ipari dekanter centrifugáinkkal úgy, hogy közben értékes nyersanyagokat nyer vissza, csökkenti az energiafogyasztást, valamint csökkenti az ökológiai lábnyomot és a hulladékkezelési költségeket.

The inside of a decanter

Hogyan működik a membránszűrés

Az alapleírás szerint a membránszűrés során egy betáp áramot vezetünk át egy membránrendszeren, amely azt két különálló áramra, úgynevezett permeátumra és retentátumra választja szét. A membrán, amely elválasztja őket, egy fizikai akadály, amely nagyon speciális tulajdonságokkal rendelkezik - egy olyan akadály, amelyen csak a tápáram bizonyos kiválasztott összetevői tudnak áthaladni. Az ilyen membránanyag pórusai olyan kicsik, hogy azokat Angströmben (10-10 m) mérik és nyomás szükséges ahhoz, hogy a folyadék átjusson rajtuk. A nanoszűréshez és a fordított ozmózishoz használt membránok pórusai valójában olyan kicsik, hogy még letapogató elektronmikroszkóppal sem láthatók.

spiral membrane close-up 640x360