Hogyan működik egy tárcsasoros szeparátor

Többnyire közismert, hogy többféle típusú szeparációs technológia létezik. A tárcsasoros szeparátorral különböző szilárd és folyékony fázisokat a sűrűségkülönbség alapján választhatunk szét egymástól.

Az ülepítő tartályhoz hasonlóan a tárcsasoros szeparátorok a gravitációs erőt használják arra, hogy egy bizonyos sűrűségű folyadékot válasszanak el más folyadékoktól és szilárd anyagoktól. Ellentétben az ülepítő tartályokkal, amelyek esetében a tartózkodási idő a fő paraméter a különböző sűrűségű folyadékok rétegekre osztásához és a szilárd anyagok kicsapódásához, a centrifugális szeparátorok mechanikai erő segítségével válasszák szét a különböző sűrűségű folyadékokat és szilárd anyagokat egymástól.

A gravitációs erő felhasználása

A tárcsasoros szeparátor lényegében egy ülepítő tartály, amelynek alja a dob középvonala körül helyezkedik el. A szeparátordob gyors forgásának köszönhetően a gravitáció hatás helyett egy szabályozható centrifugális erő lép fel, egy G-erő néven ismert gravitációs erő és akár 10 000-szer nagyobb hatást fejthet ki, mint a gravitációs erő.

 

A G-erőt ezután arra használják fel, hogy a folyadékokat hatékonyan, nagy pontossággal és sebességgel, valamint könnyen ellenőrizhető módon válassza el más folyadékoktól és szilárd anyagoktól. A dobon belüli tárcsasor hatékonyabb elválasztást tesz lehetővé azáltal, hogy jelentősen megnöveli a szeparátordobban lévő szeparálási felületet. Ez azt jelenti, hogy a centrifugális szeparátorral végzett szétválasztási folyamat nemcsak lényegesen gyorsabban történik, hanem magasabb minőséget és nagyobb hozamot is eredményez.

A dob külső szélén koncentrálódó szilárd anyagokat eltávolítják - akár folyamatosan, akár szakaszosan, akár manuálisan, az adott folyamatban lévő szilárd anyag mennyiségtől függően.

A szeparálás hatékonyságának növelése érdekében kúpos tárcsákat helyeznek egymásra a dob belsejében és így nagyobb szeparálási felület jön létre. Ezek a tárcsasorok drámaian felgyorsítják a szilárd anyagok elválasztását a folyadékokból.

disc stack centrifuge illustration

disc stack centrifuge illustration02v2
disc stack centrifuge illustration03v2

HSS portfolio banner HU.png


Szilárd anyag elválasztására szolgáló szeparátor kialakítások

A tárcsasoros szeparátor a szilárd anyagokat és egy vagy két folyékony fázist rendkívül nagy centrifugális erővel választ szét egymástól. A forgó dob által keltett centripetális erő a szilárd anyagokat a dob külső széléhez tereli, míg a kevésbé sűrű folyékony fázisok koncentrikus belső rétegeket alkotnak. A szeparálási folyamat a leválasztott szilárd anyagok mennyiségétől függően lehet szakaszos vagy folyamatos.

A tárcsasoros szeparátorok különböző mechanizmussal kezelik a szilárd anyagokat, az adott szeparálási feladattól függően. Háromféle szeparátor kialakítás létezik a szilárd anyagok kezelésének típusától függően:

 • Tömörfalú szeparátor, ahol a működést le kell állítani a dob kinyitásához, hogy az összegyűjtött szilárd anyagokat manuálisan lehessen eltávolítani.
 • A szakaszos szilárd anyag ürítő szeparátor esetében a dob külső szélén lévő portok szabályozott időközönként automatikusan kinyílnak az összegyűjtött szilárd anyag eltávolítása érdekében.
 • A szilárd anyagot folyamatosan ürítő szeparátor esetében a dob külső falán lévő fúvókák lehetővé teszik, hogy a szilárd anyagok és folyadékok működés közben folyamatosan távozzanak a szeparátorból.
how it works design for solid handling chart

A szeparálási feladatok típusai

A tárcsasoros szeparátorokat általában kereskedelmi és ipari szeparálásra használják, amelyek során folyadék-folyadék, vagy folyadék-szilárd anyag elválasztás történik.

 • A folyadék-folyadék elválasztáskor két, különböző sűrűségű, egymással nem keveredő folyadék vesz részt.
 • A szilárd anyag-folyadék elválasztás a következőket foglalja magában:
  - Szilárdanyagok eltávolítása a folyadékból az értékes melléktermékek visszanyerése érdekében. Ebben az esetben a folyadékot szennyvízként vezetik el további kezelésre.
  - Értékes folyadék szétválasztás a szilárd anyagoktól. Ebben az esetben a szilárd anyagokat vezetik el, hogy hulladékként kezeljék;
  - Mind a szilárd fázis, mind a folyadékok értékes termékként történő visszanyerése.
  - Szilárd anyagok eltávolítása a folyadékból, mielőtt azt a környezet megóvása érdekében megtisztítanák a kihelyezés előtt.
 • A folyadék-folyadék-szilárd anyag szeparálás három különböző fázis szétválasztását jelenti, ami a legnagyobb kihívást jelentő szeparálási feladat. Itt semmilyen más technológia nem veheti fel a versenyt a tárcsasoros szeparátor technológiával.

Különböző elválasztási feladatokra tervezett konstrukciók

Általánosságban háromféle szeparátor létezik az elválasztási feladat típusától függően: klarifikátor purifikátor, koncentrátor.

separation_duties_illustration_final.jpg


 

how_it_works_clarifier.jpg

A Clara 450 például egy klarifikátor szeparátor rendszer élelmiszer-, ital- és gyógyszeripari felhasználásra.

Klarifikátor

A klarifikátor egy centrifugális szeparátor szilárd anyag folyadéktól történő elválasztására, amely eltávolítja a szilárd anyagokat, például részecskéket, üledékeket, olajat, természetes szerves anyagokat és színt a technológiai folyadékokból. Ezáltal a technológiai folyadék tisztává válik.

Alkalmazások

Az Alfa Laval klarifikátor berendezéseit az élelmiszeripar, az italgyártás, a hajózás és az ipari fermentációs ágazatok különböző alkalmazásaihoz terveztük. Az italgyártásban például a gyümölcslevek, a bor, a tea és a kávé feldolgozásához használnak klarifikátorokat. Az ipari fermentációban a klarifikátorok a mikroalgák, baktériumok és élesztők fermentációs folyamatainak kulcsfontosságú összetevői. A hajózásban a klarifikátorokat a kipufogógázok tisztítására szolgáló rendszerben a mosóvíz tisztítására alkalmazzák.


Purifikátor

A purifikátor egy folyadék - folyadék - szilárd anyag elválasztására szolgáló centrifugális szeparátor, amely két különböző sűrűségű folyadékot és egy szilárd anyagot, például vizet, olajat és finom szemcséket választ el egymástól. A purifikátor használatakor jellemzően a könnyű folyadékfázis a nagyobb frakció, amelyet tisztítani szándékoznak.

Alkalmazások

Az Alfa Laval purifikátorait számos iparágban, például az élelmiszeriparban, az italgyártásban, a hajózásban és az energetikában használják. Ezek a prémium minőségű centrifugális szeparátorok bármilyen méretű feldolgozóüzem számára alkalmasak. Az élelmiszeriparban jellemzően a zsírok és étolajok, például növényi olajok, sertészsír, faggyú és halolaj feldolgozásánál használják őket. A hajózásban elsősorban motorolajok tisztítására alkalmazzák a berendezést. 

 

how_it_works_purifier.jpg

A Flex modul jellemzően egy purifikátort tartalmaz a víz szeparálására dízelolajból vagy kenőolajokból.


 

how_it_works_concentrator.jpg

Az AFPX rendszer koncentrátorként konfigurálható és hal- és hús extrakcióra használható.

Koncentrátor

Az Alfa Laval koncentrátor egy centrifugális szeparátor, amelyet három különböző fázis - egy szilárd és két különböző sűrűségű folyékony fázis - szétválasztására és a nagyobb sűrűségű folyékony fázis tisztítására terveztek.

Alkalmazások

Az Alfa Laval koncentrátorokat széles körben használják különböző iparágakban, például az élelmiszeriparban, az italgyártásban és a hajózásban.  A növényi olajok és állati zsírok finomításával foglalkozó iparágakban a koncentrátorokat a folytonos nyálkátlanításra, semlegesítésre, paraffinmentesítésre és mosásra használják. Az italgyártásban olajmentesítésre és olajvisszanyerésre, például citruslé olajmentesítésre és hidegen sajtolt héjolaj koncentrálására és polírozására használják őket. A hajózási iparban az Alfa Laval koncentrátorokat a fenékvíz tisztítására használják. 


HSS portfolio banner HU.png


Szeparátor komponensek

Egy Alfa Laval szeparátor számos bevált funkciót és kiváló minőségű alkatrészeket kínál. Kattintson a pontokra, ha többet szeretne megtudni róluk.

HiW hotspot separator