Zsírmódosító folyamatrendszerek

A finomított olajokról váltana különleges zsírokra? Vagy meglévő létesítményeit bővítené, hogy alkalmasak legyenek speciális zsírok kezelésére? Az Alfa Laval zsírmódosító rendszerei alkalmasak például zsírkeményítésre, átészterezésre (kémiai vagy enzimes), száraz frakcionálásra és félig folyamatos dezodorálásra. Ezek integrálhatók egy upstream finomítóba, működhetnek önálló folyamatként, vagy alapanyagot szolgáltathatnak a downstream létesítményeknek.

Continuous dry fractionation process system

A zsírmódosító berendezéseink által kínált előnyök

  • Rugalmas kialakítás különböző speciális zsírok termelésének napi kezelésére
  • A berendezés több célra is tervezhető
  • Minimális víz- és energiafelhasználás
Az Alfa Laval leegyszerűsítette a száraz frakcionálást egy könnyen kezelhető folyamattá és ezzel átalakította a technológiát" - az IOI Edible Oils Sdn Bhd malajziai üzemvezető-helyettese.
Az Alfa Laval rendkívül hatékony üzemet szállított nekünk, amely a legalacsonyabb termelési költségekkel rendelkezik az energia-, hidrogén- és katalizátorfogyasztás tekintetében. Korlátlan rugalmasságot biztosít számunkra, hogy bármilyen típusú zsírt előállíthassunk” - a CALSA - Cia Argentina de Levaduras S.A.I.C. - Argentína üzemvezetője.

Kérjen árajánlatot

Folyamattervezés bármilyen különleges zsiradékhoz

Attól függően, hogy milyen termékek iránt van kereslet, illetve milyen nyersanyagok állnak rendelkezésére, többféle Alfa Laval megoldás vagy ezek kombinációja közül választhat.

Frakcionálási folyamat

fractionation process flow diagram.jpgAz olajok és zsírok módosításának természetes módja

Ha Ön pálmaolajat vagy állati zsírokat dolgoz fel, közvetlen, természetes eljárással tudja módosítani, hogy értékesebbé váljon. Az alapanyagot szétválasztva folyékony és szilárd frakciókra, vagy a különböző frakciók kombinálásával olyan termékeket hozhat létre, amelyek pontosan megfelelnek ügyfelei elvárásainak. A frakcionálás során az olajokat vagy zsírokat kíméletes módon lehűtik egy pontosan szabályozott folyamat során, ami lehetővé teszi a kemény zsírtartalom kikristályosítását. A száraz frakcionálás során a zsírt olyan hőmérsékleten tartják, amelyen részben folyékony formában van. A kristályokat ezután membránszűréssel választják el a folyékony frakciótól. Az eredmény két különböző fizikai tulajdonságokkal és olvadáspontokkal rendelkező termék. A termék vegyszeres módosítás nélkül készíthető el, így ez a kemény zsírok előállításának "természetes" módja.

Hidrogénezési eljárás

Hydrogenation process flow diagram.jpgA zsírok módosításának sokoldalú módja

Gyakorlatilag bármilyen nyersanyagból és összetevőből származó olajok és zsírok kemény zsírokká alakíthatók a molekulaszerkezetük megváltoztatásával. Hidrogénezésnek nevezik azt a folyamatot, amelynek során a hidrogén kémiailag összekapcsolódik a telítetlen olajokkal és zsírokkal azáltal, hogy a telítetlen zsírsavláncok kettős kötéseihez kapcsolódik. Ez lényegében abból áll, hogy hidrogéngázt buborékolnak át az olajokon, általában 150-200 °C hőmérsékleten, nyomás alatt és katalizátor jelenlétében. Ezáltal hidrogénatomokat adnak hozzá a telítetlen zsírsavak kettős kötéseihez, ami vagy csökkenti azokat, vagy teljesen telített zsírokká alakítja. A hidrogénezés megemeli az olajok és zsírok olvadáspontját, és számos más tulajdonságukat javítja, például az ízüket és eltarthatóságukat. A jobb oldali és az alábbi ábra két olyan szűrésen és folyamatos centrifugális szeparáláson alapuló rendszert mutat, amelyek szerepelnek az Alfa Laval kínálatában katalizátor eltávolítására.

Átészterezési folyamat

interesterification process flow diagram.jpg

Szeretné ha a hatékony, rugalmas termelési eljárások mellett ki tudná elégíteni a folyamatosan változó vevői igényeket? Az átészterezés segíthet.

A különböző olajok és zsírok kombinálásával az átészterezés lehetővé teszi, hogy számos nyersanyagból lehessen kemény zsírokat előállítani - méghozzá a modern piaci elvárásoknak megfelelően.

A hagyományos átészterezés kémiai katalizátor (általában nátrium-metilát) alkalmazásával történik, amely átcsoportosítja a zsírsavak elhelyezkedését az alap glicerin molekulán.

Az olajok és zsírok keverékét a keverőtartályból gőzfűtőbe szivattyúzzák, majd vákuum alatti reaktorba kerül szárításra. A szárítás hatékonyságának javítása érdekében az olajat recirkulációs körön keresztül szivattyúzzák.

Az olaj szárítása után az olaj visszakeringetett áramába katalizátort juttatnak be egy speciális adagoló berendezéssel. Amikor a katalizátor reakció befejeződött, az olajat az utókezelő reaktorba engedik. Itt a katalizátort savval inaktiválják, és az olajat derítőfölddel kezelik.

Alternatív megoldásként a katalizátor vízzel is hatástalanítható a mosótartályban. A folyamat során keletkező szappant tárcsasoros szeparátorral távolítják el. Az olajat ezután szárítják, és az utókezelési szakaszba küldik.

Az átészterezés nem befolyásolja a zsír telítettségi fokát, sem a cisz-transz kémiai kötések helyét. Nagyrészt azért végzik, hogy szabályozzák az olaj vagy a zsír állagát különböző hőmérsékleten, amely kulcsfontosságú az élelmiszeripar ügyfelei számára.

.

Ügyfeleink mondták

IOI Étolajok

Az Alfa Laval száraz frakcionáló üzemében, ami az IOI Edible Oils által üzemeltetett pálmaolaj finomítóban található, hat kristályosító és egy szűrőprés található. Itt a száraz frakcionálás több, mint az étolaj előállításának egyszerű módja. A hatékony vezérlés és a kiváló minőségű eredmények érdekében modern PLC-rendszerek kerültek beépítésre.

Az Alfa Laval leegyszerűsítette a száraz frakcionálást egy könnyen kezelhető folyamattá, és ezzel átalakította a technológiát." 

- Kenny Liew, üzemvezető-helyettes

CALSA - Cia Argentina de Levaduras S.A.I.C.

A CALSA-nak szállított Alfa Laval hidrogénező üzem egy adagolótartályból, egy csepptartályból és egy zárt reaktorból áll. A hővisszanyerést egy nagy hatékonyságú lemezes hőcserélő biztosítja. A katalizátor eltávolítása két lépésben történik, közvetlen szűréssel, majd egy utókezelő rendszerrel. Az üzem teljesen automatikus, PLC vezérlésű.

Az Alfa Laval egy rendkívül hatékony üzemet szállított nekünk, amely a legalacsonyabb termelési költségekkel rendelkezik az energia-, hidrogén- és katalizátorfogyasztás tekintetében. Ez korlátlan rugalmasságot biztosít számunkra, hogy bármilyen típusú zsírt előállíthassunk." - mondta el az igazgató. 

- Alejandro Murillo, az argentin CALSA üzemvezetője.

.

Hadd segítsünk

Optimalizálja zsírmódosító folyamatrendszerét a rendelkezésre álló olajok és a piaci lehetőségek alapján. Forduljon hozzánk bármikor bátran - akár már a kezdeti fázisban is -, és támaszkodjon széleskörű tapasztalatainkra Szívesen dolgozunk Önnel együtt.

A következők érdekelnek
Szeretne bármikor megtekinthető webináriumokra, vagy rendezvényekre szóló meghívókat, valamint termék- és szolgáltatási híreket kapni? 

Az Ön adatait az adatvédelmi politikánkkal összhangban tároljuk és kezeljük.

Étolaj iparhoz kapcsolódó webinárium

Szakértőink megosztják az étolaj finomítási folyamatok optimalizálásához, a szennyeződések és illékony összetevők eltávolításához, a jobb termékminőséghez, biztonsághoz és hozamhoz kapcsolódó ismereteiket.

Webinar 640x360