Margarinüzem rendszerek

Downstream beruházási lehetőséget keres az étolaj ágazatban? Teremtsen új bevételi forrásokat az étolaj tovább finomításával, amivel előállíthat például alacsony zsírtartalmú kenhető- vagy táblás-, folyékony-, torta- és krém-, valamint leveles tészta alapjául szolgáló margarinokat. A legmagasabb sárga zsír termékminőség és hozam érdekében optimalizálja étolaj feldolgozási folyamatait az Alfa Laval higiénikus, automatizált, moduláris margarinüzem rendszereivel.

margarine 640x360

Rugalmas, nagy hatékonyságú gyártóvonal kiváló minőségű margarinokhoz és kenhető krémekhez

  • Moduláris üzem, amely könnyen alakítható az aktuális kapacitásigényhez
  • Teljesen automatikus, költséghatékony, állványra szerelt feldolgozórendszerek
  • Bevált, higiénikus termék
  • Kiváló termékminőség, optimális hozam
  • Egyetlen beszállító az összes margaringyártási folyamathoz

A margaringyártás kihívásainak megoldása holisztikus megközelítést igényel - a zsírok beszerzésétől és a zsírok és olajok trigliceridjeinek szeparálásától kezdve az olajok, a víz és az emulgeálószerek előkészítésén át az olvadáspont kezeléséig, a pasztőrözésig és a kristályosításig. A megfelelő szilárd-folyékony állagú, sima és stabil sárga zsíros termékek estében széleskörű ismeretek szükségesek ahhoz, hogy kiváló késztermék minőséget, ízt, zamatot és tápértéket érjünk el. Az Alfa Laval segíthet. 

 

Kérjen árajánlatot

Dokumentumok

.

A margarin gyártási folyamatának leírása

A margaringyártási folyamat öt szakaszból áll: olajfázis emulgeálószer előkészítéssel, vízfázis, emulzió előkészítés, pasztőrözés és kristályosítás. Az esetleges többlettermelés egy folyamatos újrafeldolgozó egységen keresztül visszakerül az emulziós tartályba.

Alfa Laval margarine processing plants and equipment for oil phase and emulsifier area

Olajfázis és emulgeálószer előkészítés a margaringyártásban

Egy szivattyú az olajat, zsírt vagy kevert olajat a tárolótartályokból egy szűrőn keresztül egy súlyozórendszerbe szállítja. A megfelelő olajtömeg elérése érdekében a tartály alatt nyomásmérő szelencék vannak. A kevert olajat recept alapján keverik.

Az emulgeálószer előkészítés az olaj és az emulgeálószer összekeverésével történik. Miután az olaj eléri a körülbelül 70 °C-os hőmérsékletet, az emulgeálószereket, mint például a lecitint, a monoglicerideket és a diglicerideket, általában por alakban, manuálisan adagolják az emulgeáló tartályba. Egyéb olajban oldódó összetevőket, például színezéket és aromát is hozzá lehet adni.   

Alfa Laval margarine processing plants and equipment for Water phase area

Vízfázis a margaringyártásban

A vízfázis előállításához szigetelt tartályokat szállítunk. Egy áramlásmérő adagolja a vizet a tartályba, ahol 45ºC feletti hőmérsékletre melegítik. Száraz összetevők, mint például só, citromsav, hidrokolloidok vagy sovány tejpor adható a tartályba speciális berendezések, például porkeverő tölcsér segítségével.

 

Alfa Laval margarine processing plants and equipment for Emulsion phase area

Emulziókészítés a margaringyártásban

Az emulziót úgy állítják elő, hogy az olajokat és zsírokat az emulgeálószer keverékkel és a vízfázissal az említett sorrendben adagolják. Az olajfázis és a vízfázis keverése az emulziós tartályban történik. Itt egyéb összetevőket, például íz-, aroma- és színező anyagokat manuálisan is hozzá lehet adagolni. Az így kapott emulziót egy szivattyú továbbítja az adagolótartályba.

A folyamatnak ebben a szakaszában speciális berendezések, például nagy nyíróerejű keverő alkalmazható, hogy az emulzió nagyon finom és tömör legyen, és hogy az olajfázis és a vízfázis megfelelően érintkezzen egymással. Az így kapott finom emulzió egy jó minőségű margarin, amely plasztikus, jó állagú és szerkezetű.

Ezután egy szivattyú továbbítja az emulziót a pasztőrözési folyamatra.

Alfa Laval margarine processing plants and equipment for pasteurization

Pasztőrözés a margaringyártásban

Egy keretre szerelt pasztőr egység kezeli az in-line pasztőrözést. Egy szivattyú az emulziót egy hálós szűrőn keresztül egy lemezes hőcserélőbe szállítja, ahol pasztőrözik. Egy másik szivattyú segíti a forró víz keringtetését a lemezes hőcserélőben. A pasztőrözés 80°C és 85°C közötti hőmérsékleten történik; a folyamat néhány másodpercet vesz igénybe. Az emulzió melegítése gátolja a baktériumok és más mikroorganizmusok szaporodását, és javítja az emulzió stabilitását. Az emulzió jellemzően 45°C és 50ºC közötti hőmérsékleten hagyja el a pasztőrt.

Alfa Laval margerine processing plants and equipment for crystallization section

Kristályosítás a margaringyártásban

Egy magasnyomású szivattyú továbbítja az emulziót egy nagynyomású, kapartfalú hőcserélőbe (SSHE), amelyet a térfogatáram és a receptúra szerint állítanak be. Különböző méretű hűtőcsövek és különböző hűtőfelületek lehetnek. Minden egyes henger független hűtőrendszerrel rendelkezik, amelybe a hűtőközeget (jellemzően ammónia R717) közvetlenül fecskendezik be. Az egyes hengereket termékcsövek kötik össze egymással. Az egyes kimeneteknél hőmérsékletérzékelők biztosítják a megfelelő hűtést. A maximális névleges nyomás 120 bar.  

A receptúrától és az alkalmazástól függően az emulziónak a csomagolás előtt egy vagy több hengeres, tüskékkel ellátott egységen kell áthaladnia. Ezek az egységek biztosítják a termék megfelelő plasztikusságát, állagát és szerkezetét. Szükség esetén az Alfa Laval tud szállítani pihentető csövet; a legtöbb csomagológép-szállító azonban biztosítja azt.

Folyamatos újrafeldolgozó egység

A folyamatos újrafeldolgozó egységet arra tervezték, hogy újraolvassza az összes fölös terméket, amely visszamaradt a csomagológépből. Ezzel egyidejűleg a csomagológépet is mentesíti a nemkívánatos ellennyomástól. A komplett rendszer lemezes hőcserélőből, temperált keringtető vízszivattyúból és vízmelegítőből áll.

.
.

Egyedülálló partnerség

Az Alfa Laval összefogott a RONO-val, az élelmiszeripari technológiai megoldások specialistájával, hogy olyan átfogó, testre szabott margarin feldolgozó rendszereket tudjon szállítani, amelyek teljes mértékben integrálhatók az üzemekbe. Megoldásaink kiegészítik egymást. Engedje meg, hogy mi tervezzük és szállítsuk az upstream finomítási és zsírmódosítási szakaszokat vagy más rendkívül rugalmas, többfunkciós megoldásokat. Berendezéseink megfelelnek az Ön specifikációinak és a kívánt végtermék szerint testreszabhatóak. A globálisan jelenlevő Alfa Laval és a RONO együttesen erősebbek, így a legjobbat nyújtjuk Önnek a margarinüzemek rendszertervezése, kialakítása, szervizelése és támogatása terén.

Az étolaj feldolgozás optimalizálása

A nyersolaj étolajjá történő finomítása mélyreható technológiai ismereteket igényel - a nyálkátlanítástól, a semlegesítéstől, a viaszmentesítéstől a derítésig és a szagtalanításig, valamint a GE és 3-MCPD csökkentéséig.

degumming-for-edible-oil 640x360

Szervizszolgáltatások

.
360 Service 256px

Globális szervizszolgáltatások és támogatás

A margarin feldolgozó vonalak zavartalan üzemének biztosítása a legfőbb célunk. Hozza ki a legtöbbet üzeméből az Alfa Laval szakértőinek támogatásával. Számíthat ránk a szervizszolgáltatások terén is - a munkavállalók képzésétől és ismereteink megosztásától kezdve a helyszíni vagy kísérleti üzemben végzett tesztek elvégzéséig. A RONO-val együttműködve az Alfa Laval több mint 100 országra kiterjedő globális szervizhálózattal rendelkezik, amely helyi jelenlétet biztosít az Ön közelében is. Segítségünkkel optimalizálhatja folyamatait, maximalizálhatja a minőséget, a hatékonyságot és a hozamot.

.

Minden, amire a kiváló margarinokhoz és kenhető krémekhez szüksége van

Új feldolgozóüzemet szeretne építeni vagy növelné a termelést? Optimalizálja margarinüzemét az Alfa Laval segítségével. Az Alfa Laval elmélyült szaktudással és átfogó megoldásokkal és berendezések kínálatával rendelkezik, amelyet globális háttér és helyi jelenlét támogat, hogy megfeleljen az Ön igényeinek.

A következők érdekelnek
Szeretne bármikor megtekinthető webináriumokra, vagy rendezvényekre szóló meghívókat, valamint termék- és szolgáltatási híreket kapni? 

Az Ön adatait az adatvédelmi politikánkkal összhangban tároljuk és kezeljük.

Étolaj iparhoz kapcsolódó webinárium

Szakértőink megosztják az étolaj finomítási folyamatok optimalizálásához, a szennyeződések és illékony összetevők eltávolításához, a jobb termékminőséghez, biztonsághoz és hozamhoz kapcsolódó ismereteiket.

Webinar 640x360