2024-07-03 Hírek

Az energiamegtakarításnak köszöhetően egy etanolgyártó 2000 euróval növeli az eredményét naponta

Egy nagy belgiumi etanolgyártónál a hővisszanyerés és a víz újrafelhasználása kiemelt helyen szerepelt a vállalat fenntarthatósági céljai között. Emellett a vállalat a jövedelmezőségét és versenyképességét is javítani kívánta.

Ügyfelünk egy amerikai rendszerintegrátorral dolgozott együtt, aki a WideGap szerelt lemezes hőcserélők kapcsán vonta be az Alfa Lavalt. Ezek a hőcserélők kulcsfontosságúvá váltak a fenntarthatósági célok eléréséhez.

A hőcserélők 4000 kW-tal növelték az üzem cefrehűtő vonalának energiahatékonyságát, az így visszanyert energia pedig 2000 EUR/nap megtakarításnak felelt meg.

A megoldás részeként két új WG350X széles csatornájú szerelt lemezes hőcserélőt építettek be a cefrehűtő vonalba - egyet üzemben, egyet készenléti állapotban -, amelyek a soron következő desztillációs folyamatból származó vizet használják fel.

Az ebből a folyamatból származó vízzel lehűtik a cefrét 90ºC-ról 60ºC-ra, amely eljárás során forró víz keletkezik. Ezt az energia megtakarítása érdekében újra fel lehet használni az ezt megelőző folyamatban.

Energy-hunters-ethanol-illustration..jpg

"A hasonló alkalmazásokban szerzett tapasztalataink lehetővé tették számunkra, hogy a berendezésekeket az ügyfél számára optimális módon tervezzük meg" - magyarázza Eser Aydin technológiai folyamatmérnök. "Ebben a kukoricaalapú etanol-folyamatban a közeg egy lebegő részecskéket és kukoricarostokat tartalmazó iszap. WideGap hőcserélőnk hatékonyabban tud dolgozni ezzel az iszappal, szorosabb hőmérséklet-megközelítéssel és hosszabb tisztítási időközökkel. "Az általunk ajánlott karbantartási programnak köszönhetően az üzem maximalizálni tudta nyereségét."

A beruházás megtérülését hat hónapra becsültük és a fenntarthatóság és alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátás hozzáadott értéke, valamint a berendezés élettartama során elérhető Opex-megtakarítás vonzó ajánlatot jelentett ügyfelünk számára, különösen az etanolpiac kiélezett versenyében.

"Másfajta megoldást kínáltunk, és az ügyfélnek tetszett ez a megközelítés" - zárja Eser. "A jövőben már tudjuk bizonyítani, hogy az ügyfelek számára megéri befektetni a berendezéseik auditálásába és esetleges áttervezésébe, felújításába. Így nem csak a szükséges teljesítmény szerrint tervezünk, hanem a megbeszéléseink során az energiahatékonyságra is összpontosítunk. A folyamat optimalizálásával ügyfeleink energiát és végső soron költségeket tudnak megtakarítani a működésük során."

 

Címkék

Továbbiak

Kapcsolódó tartalom: