2024-06-19 Hírek

Alfa Laval WideGap: szoros együttműködés vezetett sikerhez

Az energiatakarékosság kiemelt szerepet kapott, amikor egy kis európai etanolgyártó megkereste az Alfa Lavalt új szerbiai üzemének folyamatátalakítási ötletével.

A nyugat-szerbiai Sabacban található Etanol Lab egy innovatív módosítást tervezett: a söroszlopot integrálni szerették volna egy rektifikáló oszlopba úgy, hogy az Alfa Laval lemezes hőcserélő technológiáját a söroszlopban újraforralóként alkalmazzák.

Az Alfa Laval WideGap hőcserélőjét választották erre a feladatra, mivel ez az egyetlen olyan hőcserélő, amely képes az egyik oldalon teljes, akár 6 mm-es szemcséket tartalmazó desztillátumot kezelni és a berendezésben forralni.

A tervezet papíron ígéretesnek tűnt, de a sikeres végeredmény szempontjából kulcsfontosságú volt a két vállalat együttműködése az optimális teljesítményű, testre szabott megoldás kifejlesztésében.

Az ügyfél akkor keresett meg minket, amikor az üzemet építették - magyarázza Dimitrije Djordjevic, alkalmazás-folyamatmérnök. "A retifikáló oszloppal energiát akartak megtakarítani és tudták, hogy ha bizonyos módon csatlakoztatják a söroszlophoz, akkor az csökkentheti az energiafogyasztást. Ez elméletileg működhetett, de a gyakorlatban aggódtunk a szennyeződések miatt".

Az ügyféllel együttműködve Dimitrije egy tesztsorozatot indított és a tervezés apró módosításaival egy olyan alacsony elszennyeződésű megoldást dolgozott ki, amely alacsony hőmérséklet-különbséget eredményezett a hideg és a meleg oldal között. Ez pozitív hatást gyakorolt az üzem általános energiahatékonyságára, mivel az új energiaigényt akár 30%-kal is csökkentette.

Energy-hunters-WideGap-Beer-illustration..jpg

 

"Az ügyféllel együtt dolgoztuk ki a teljes rendszert" - mondja Dimitrije. "Az elméleti elképzelésünk alapján először laboratóriumi léptékű teszteket végeztünk, majd az eredményeket figyelembevéve megterveztünk egy ipari egységet. A hőcserélőt és a rendszert is többször módosítottuk a folyamat során, amíg az ügyfél elégedett nem lett."

A WideGap hőcserélő minimális elszennyeződése stabil teljesítményt és hosszabb tisztítási időközöket tesz lehetővé. Az Etanol Lab számára ez további előny volt: "Kisvállalkozás vagyunk, és a CIP-tisztítás költséges eljárás. Így az, hogy három hónapot ki tudunk hagyni a tisztítások között, nagy nyereség számunkra" - mondja Dejan Džagić, az Etanol Lab tulajdonosa. "A berendezés már másfél éve üzemel, és nem is lehetnénk elégedettebbek a teljesítményével."

Ez az együttműködés is mutatja, hogy az Alfa Laval megfelelő szakértelemmel is támogatja partnereit az elvárásaiknak megfelelő optimális megoldás kidolgozásában.

"Megszerzett tudásunkkal, és ezzel a kidolgozott megoldással más, hasonló problémával küzdő ügyfeleket is tudunk támogatni. Vállalatunk rendelkezik a megfelelő szaktudással, hogy az etanolgyártók egyedi igényei alapján testre szabott rendszereket építsen. Emellett fontosnak tartjuk, hogy meghallgatjuk ügyfeleinket, megértjük a problémáikat és addig dolgozunk közösen velük, amíg meg nem találjuk a megfelelő megoldást" - zárja Dimitrije.

Címkék

Továbbiak

Kapcsolódó tartalom: