2023-03-28 Hírek

Az Alfa Laval bemutatja az AlfaNova GL50-et, az első, kifejezetten üzemanyagcellás rendszerekhez tervezett hőcserélőt

Az üzemanyagcellák fontos szerepet fognak játszani a zöld energiára való globális átállás során. A hidrogénben és származékokban - mint például az ammónia, a metanol és a metán - tárolt energia felszabadításával az üzemanyagcellák felgyorsíthatják a nagyobb kihívást jelentő ágazatok, például a hajózás és a nehézipar szén-dioxid-mentesítését. A létjogosultság kulcsa a rendszer maximális hatékonysága és az energiaveszteségek minimalizálása. Az Alfa Laval Net-zero bevezető rendezvényén bemutatott AlfaNova GL50 az első olyan hőcserélő, amelyet kifejezetten üzemanyagcellás rendszerekhez fejlesztettek ki.

Nagy hatékonyság a zöld energia értéklánc számára

Egyre több szén-dioxid-semleges üzemanyagot állítanak elő power-to-X folyamatok révén. Az üzemanyagcellák égetés nélkül biztosítják az X-to-power átalakítást - mondta Malgorzata Moczynska, a forrasztott és fúziós eljárással hegesztett hőcserélők üzletágának elnöke. "Ahhoz, hogy a legtöbbet hozzuk ki ezekből az üzemanyagokból, minden lépésnél minimalizálni kell az energiaveszteségeket. Itt jut szerephez az AlfaNova GL50 hőcserélő, amely segít az üzemanyagcellák gyártóinak elérni a rendszer maximális teljesítményét. Mindez része a dekarbonizáció felgyorsítására irányuló erőfeszítéseinknek."

Egy új fókuszterület

Az Alfa Laval elkötelezett a szén-dioxid-semleges energiarendszerek növekedésének és kereskedelmi forgalomba hozatalának támogatása mellett. Számos olyan technológiát kínálunk, amelyek fontosak az üzemanyagcella-gyártók és a hidrogén-értéklánc egyéb alkalmazásai számára. Az AlfaNova GL50 bevezetésével az üzemanyagcellák követelményeire összpontosítunk. "Itt az idő" - mondta Tue Johannessen, az üzemanyagcellák és energiatárolás ágazat üzletfejlesztési alelnöke. "Egyre nagyobb az igény a net-zero megoldások iránt. Tudjuk, hogy az üzemanyagcellák költségesebbek, mint a hagyományos motorok, de az üzemanyagcellás rendszerek magas hatásfoka nagyon vonzó. A rendszer összköltségének csökkentésével még életképesebb megoldássá tehetjük azt. Élvonalbeli innovációink, nagy volumenű gyártás kapacitásunk és globális infrastruktúránk ideális partnerekké tesz bennünket az üzemanyagcella-ipar számára. A megfelelő megoldásokat a megfelelő költségszinten kínáljuk. Az AlfaNova GL50 egy a sok lépés közül ebbe az irányba. Számos más innováción dolgozunk - kövessenek bennünket figyelemmel."

Kivételes teljesítmény extrém hőmérsékleten

Az AlfaNova GL50-et először az Alfa Laval Net-zero rendezvényén mutattuk be 2023. február közepén. A szabadalmaztatott AlfaFusion technológiával ellátott AlfaNova hőcserélők világszerte ismertek ellenállóságukról és arról, hogy a legkeményebb követelményű alkalmazásokban is helytállnak. Az új AlfaNova GL50 egy aszimmetrikus gáz-folyadék lemezes hőcserélő, amely 100%-ban rozsdamentes acélból készül. Kivételes teljesítménnyel akár 250 m3/h gázáramot és 750°C-os belépő gáz hőmérsékletet is tud kezelni. Ezáltal optimális választás üzemanyagcellás rendszerekhez, valamint olyan alkalmazásokhoz, mint a hulladékhő-visszanyerés, a biogáz utókezelése és az elektrolízisből származó hidrogén hűtése.

Kompakt erőmű

Egy kézben elfér, de az AlfaNova GL50 képes elvégezni a feladatot nagyon alacsony nyomásesés mellett - mondja Tue Johannessen. "A vízgőz kondenzálási képességének köszönhetően ideális olyan rendszerekhez, ahol az üzemanyagok, mint az ammónia vagy a metanol reformálást igényelnek."

Ez egy fontos lépés az Alfa Laval azon hosszú távú törekvésében, hogy nagy hatékonyságú, ipari méretű megoldásokkal támogassa az üzemanyagcella ágazatot.

További információért látogasson el az alfalaval.com/AlfaNovaGL weboldalra.

 

Kapcsolódó tartalom: