2021-03-02 Hírek

Hogyan válasszunk minőségi csöveket és szerelvényeket a gyógyszeripari folyamatokhoz: Anyagösszetétel

A gyógyszergyártásban nem minden rozsdamentes acélcső egyforma - nézzük meg, miért...

A gyógyszeripari vagy biotechnológiai üzemeket a rozsdamentes acélból készült szivattyúk, szelepek, tartályok és tárolóedények bonyolult hálózata alkotja, és könnyű figyelmen kívül hagyni a folyamat csendes hőseit: a csöveket és a szerelvényeket.

Méterről méterre egységesen jó minőségű rozsdamentes acél csövekre van szükség a közművezeték-csövekhez, a CIP-folyamat csöveihez, a termékeket szállító csövekhez, a hulladékok elvezetéséhez stb., és a gyártók gyakran megfeledkeznek ennek a termékterületnek a fontosságáról.

Szemrevételezéssel az összes rozsdamentes acélcső ugyanúgy néz ki; pedig nem egyformák!

A gyógyszeripari/biotechnológiai üzemekben a korrózióval/szennyeződéssel kapcsolatos problémákat elsősorban a nem megfelelő hegesztés és a csövek helytelenül megmunkált belső felületei okozzák.
Ha figyelembe vesszük, hogy a folyékony termékek felületekkel történő érintkezésére 90%-ban a csövekben és szerelvényekben kerül sor, akkor láthatjuk, hogy a problémamentes termelés biztosítása érdekében létfontosságú, hogy ezeket az alkatrészeket úgy munkálják meg, hogy elősegítsék a könnyű és mindenkor magas minőségű hegesztést.

Az acél összetétele kulcsfontosságú

Első pillantásra egy cső nagyon egyszerű alkatrésznek tűnhet.

Azonban jól megtervezett és minden részletre kiterjedő eljárást igényel, hogy a csövek teljes gyártási folyamatában fenntartsuk a kiváló minőséget.

A hegesztett csövek a gyógyszeripari alkalmazásokban használt csövek 95%-át teszik ki, és kritikus fontosságú, hogy az átmérő, a falvastagság, a belső felületek és a hegesztett kötések egységesek legyenek.

Ezek a meghatározó jellemzők azonban szabad szemmel nem láthatók. Az anyagok és a gyártási folyamatok alapos ismeretére van szükség ahhoz, hogy megértsük azokat a tényezőket, amelyek kiemelkedővé teszik az Alfa Laval UltraPure csöveket és szerelvényeket a piacon.

A folyamat az acél összetételével kezdődik, amely attól függően változik, hogy melyik nemzetközi szabványnak megfelelően gyártották.

Vegyünk példának egy gumiszalagot, amely különböző hosszúságúra nyújtható. Ugyanez vonatkozik az anyagszabványokra is, amelyek különböző besorolással és tűrésekkel rendelkeznek, valamint a gyártási folyamataik is különbözőek attól függően, hogy milyen előírásoknak kell megfelelniük, valamint mely alkalmazásokhoz és piacokra szánják őket.

Szigorú szabványelőírások: ASME BPE

Az Alfa Laval UltraPure termékcsalád csöveit és szerelvényeit 316L rozsdamentes acélból gyártják, amely megfelel az amerikai ASME BPE szabványnak, tehát a besorolása lehetővé teszi a biotechnológiai, gyógyszeripari és szépségápolási termékek gyártása során történő használatát.
Nem minden 316L rozsdamentes acél felel meg ennek a szabványnak; például a 316L acélötvözetek gyártása történhet többek között az ASME BPE vagy az ASTM A 270 szabványoknak megfelelően.
Mindkét ötvözet UNS S31603 jelöléssel rendelkezik, ami azt jelenti, hogy alacsony széntartalommal, magas hőmérsékleten is nagy szakítószilárdsággal, magas folyáshatárral és kifáradási határfeszültséggel, kimagasló alakíthatósággal és hegeszthetőséggel rendelkezik.
Az ASME BPE szabvánnyal ellentétben azonban az ASTM A 270 szabvány csak az egészségügyi alkalmazásokhoz való használatra jogosít fel.

Az Alfa Laval UltraPure csövek és szerelvények rozsdamentes acélból készülnek, amelyek megfelelnek a gyógyszeripari és a biotechnológiai folyamatok összes előírásának, és a gyártás során az egységességre helyezett hangsúly biztosítja az optimális hegeszthetőséget. A hegesztési végek tökéletes illeszkedésével és a garantált kémiai összetétellel biztosítja a bonyolult csőhálózatokon belüli összes hegesztett kötés kompatibilitását és szivárgásmentességét.

A kén szerepe az ASME BPE rozsdamentes acélban

A kén szintje kulcsfontosságú az ASME BPE rozsdamentes acél kémiai összetételében.
A kén érdekes összetevő, mivel csökkenti az acél tisztaságát, viszont elengedhetetlen az optimális hegesztéshez. Az ASME BPE meghatározza, hogy a kéntartalomnak 0,005 és 0,017% között kell lennie, mivel ez az az érték, amely biztosítja a legmagasabb szintű hegeszthetőséget, és a szennyeződés mennyisége még elfogadható szinten van ahhoz, hogy a későbbiek során megakadályozza a korróziót.

A kén hatással van az acél hegeszthetőségére, és az ASME BPE-ben meghatározott kénszinttel mélyebb és egyenletesebb hegesztési beolvadást érhetünk el. Emellett a következetesen egységes kéntartalomnak köszönhetően az automata hegesztőgépeket könnyen be lehet programozni ezekhez a csövekhez, ami végső soron azt eredményezi, hogy az UltraPure csővezeték-hálózatok telepítése és bővítése mindig optimalizált és problémamentes folyamat.

Az Alfa Laval UltraPure csövek és szerelvények gyártása során biztosított egységesség és magas színvonal mindkét fél számára előnyös helyzetet teremt. Ön - vevőként - biztos lehet abban, hogy az összes cső és szerelvény megfelel a gyógyszeripari és biotechnológiai gyártási folyamatok követelményeinek, ugyanakkor kihasználhatja a tökéletesen illeszkedő hegesztési végek és a következetesen kiváló minőségű hegesztések előnyeit. A kémiai összetételen és az optimális hegeszthetőségen kívül az Alfa Laval UltraPure csövek számos más kiváló tulajdonsággal is rendelkeznek.

Kapcsolódó tartalom: