2021-09-16 Hírek

Az Alfa Laval hőcserélők hozzájárulnak a biofinomító kapacitásának növeléséhez

A #SunPine AB a svédországi Piteå-ban működő biofinomítójában Alfa Laval Compabloc és spirál hőcserélők telepítésével növelte a kapacitást és csökkentette a karbantartási igényt.
A SunPine és az Alfa Laval csapatai között létrejött szoros együttműködés fontos szerepet játszott a projekt sikeres végrehajtásában.

Erős a kereslet a biogáz-alapú üzemanyagok és vegyszerek iránt

A SunPine egyike a világ piacvezető gyártóinak az alapanyagként fa biomasszát használó bioüzemanyag-előállítás terén. A vállalat a svédországi Piteå-ban működő biofinomítójában a nyers tallolajat - a cellulóz- és papíripar melléktermékét - finomítja üzemanyagokká és alapvető vegyipari alapanyagokká. A SunPine fő terméke a tallolaj alapú gázolaj.

Ez kulcsfontosságú összetevő az Svédországban és Norvégiában értékesített környezetbarát Evolution Diesel üzemanyag gyártásához. Évente 100 millió liter tallolaj alapú gázolajat állítanak elő - ez évi 250 000 tonnával csökkenti a CO2-kibocsátást. A növekvő kereslet kielégítése érdekében a SunPine kapacitásbővítő beruházásokat hajt végre, és jelenleg egy második üzemet épít, amely 50%-kal növeli a vállalat össztermelését.

A gázolaj-termelés bővítése

2018-ban a SunPine elhatározta, hogy a növekvő piaci kereslet kielégítése érdekében növeli a gázolaj-termelését.

A korszerűsítéssel együtt járt a fokozott fűtésre vonatkozó igény, amelyet a meglévő helyen kellett megvalósítani. Több kihívást is le kellett leküzdeni. A közeg nagyon ragacsos és viszkózus anyag, amely gyorsan eltömíti a nem ilyen jellemzőkkel rendelkező közegek kezelésére kifejlesztett hőcserélőket.
Az üzemi követelmények között szerepelt az alacsony nyomásesés, valamint a hőcserélőknek be kellett férni az üzemben rendelkezésre álló korlátozott méretű helyekre. Ez azt jelentette, hogy a magas hőátadási hatékonyság kulcsfontosságú volt a megnövekedett fűtési követelmények kielégítése érdekében.

Magas teljesítmény és alacsony karbantartási igény

A megoldást az Alfa Laval Compabloc és spirál hőcserélők jelentették.
A spirál hőcserélőket viszkózus és szennyezett közegek kezelésére tervezték, és az egycsatornás kialakítás öntisztító hatást biztosít.

A berendezések telepítésére és üzembe helyezésére 2019-ben került sor, és a SunPine csapata nagyon elégedett az eredménnyel, nem utolsósorban a hosszú, több hónapig tartó tisztítási ciklusokkal.

 

Nagyon elégedettek vagyunk az Alfa Lavallal kialakított együttműködésünkkel.
A projekt lezárása után tovább dolgozunk az Alfa Lavallal az új tallolaj alapú gázolaj-előállító üzemünkhöz szükséges megoldásokon. Tapasztalataink alapján az Alfa Lavallal folytatott szoros együttműködés kiváló eredményekhez vezet, mind a teljesítmény, mind pedig a projekt megvalósítása szempontjából.

Andreas Bäckström, a SunPine AB gyártástechnikusa

SHE Type1 640x360

Az Alfa Laval spirál hőcserélőket a hőátadás során előforduló legnehezebb kihívások kezelésére - például a szennyezett közeg okozta gyakori eltömődés, valamint a nyomásesésből fakadó vagy a helyszűke miatt fellépő problémák megoldására - tervezték.

További információ a spirál hőcserélőkről

Előnyök

  • Magas hőátadási hatékonyság, amely lehetővé teszi a rendelkezésre álló helyre telepíthető kompakt kialakítást.
  • Hosszú tisztítási ciklusok, a problémás közeg ellenére.
  • Alacsony nyomásesés

        

Alfa Laval Compabloc heat exchangerA kompakt, teljesen hegesztett Compabloc hőcserélőt számos agresszív közeggel, magas hőmérsékleten és nyomáson történő működésre tervezték.

További információ a Compabloc berendezésről

Kapcsolódó tartalom: