Energiahatékony petrolkémiai termelés

A petrolkémiai iparra hatalmas nyomás nehezedik a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése és a termelési hozam növelése érdekében. A piac egyik legszélesebb termékportfólióját biztosító Alfa Laval nagy hatékonyságú hőcserélői jelenleg évente 4,1 millió tonna szén-dioxid légkörbe jutását akadályozzák meg a petrolkémiai üzemekben. De ez még nem minden. Innovatív hőcserélőink csökkentik a víz- és nyersanyagfogyasztást, miközben növelik a hasznos üzemidőt még a legnehezebb feladatoknál is.

Petrochemicals 640x360

        

.

Energia megtakarítás az Alfa Laval segítségével

A petrolkémiai üzemek energiahatékonyság növelésének nagyszerű módja a leginkább energia-igényes technológiák - mint amilyenek a reaktorok, desztillációs kolonnák és abszorbciós sztripperek - hulladékhőjének újrafelhasználása. Az ilyen megoldás a hatékonyság növelésén túl csökkenti az üzemanyag- és emissziós költségeket, felhasználhatja az alacsonyabb minőségű gőzt, esetleg villamos energiát gyárthat belőle, vagy értékesítheti a fennmaradó hőt.

Vegyük példaként egyik belga vegyipari ügyfelünk üzemét. Az oldószer-visszanyerő kolonnában keletkezett hő visszanyerését egy Alfa Laval Compabloc típusú hőcserélő telepítésével oldották meg. Ezt a visszanyert hőt aztán gőz helyett a technológiai betáp előmelegítésére használhatták. Ezzel az egyszerű váltással évi 1250 tonnával tudták csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátásukat.

További esettanulmányok

 

man in blue helmet inspecting pressure 640x360
.
female engineer with laptop outside chemical plant

Növelje a termelést

Mivel egy petrolkémiai üzemben számos összekapcsolódó folyamatlépés van, egy-egy terület hőcsere korlátja gyakran kihat a teljes termelési folyamatra. Ahelyett azonban, hogy a probléma áthidalására át kellene építenie az üzemét, növelheti a termelést és csökkentheti a szén-dioxid-kibocsátást, ha hőcserélő folyamatait korszerűsíti.

Egy európai amingyártó pontosan ezt tette, a hagyományos csőköteges hőcserélőit Alfa Laval Compablocra cserélte. Ezáltal a kondenzált ammóniát sokkal alacsonyabb hőmérsékletre tudták hűteni, és növelni tudták a desztillációs kolonna kapacitását. Más szóval, alapterületet, súlyt és nem tervezett üzemszüneti időt tudtak megtakarítani, miközben a kompresszor kapacitását is növelték.

További esettanulmányok

.

Érjen el többet kevesebbel

Ha kompakt hőcserélőt használ petrolkémiai üzemében, akkor tudja, hogy kevesebbel is elérheti ugyanazt az eredményt. Az Alfa Laval kompakt hőcserélő kis mérete lehetővé teszi, hogy megtartsa a meglévő elrendezést, megtakarítsa a telepítési költségeket és csökkentse az anyagfelhasználást. Ha új kazánok vagy hűtőtornyok beszerzését tervezi, mindenképpen nézze meg először, hogyan javíthatja az Alfa Laval segítségével a hővisszanyerést.

Ezt tette egy fontos dél-amerikai kuméngyártó, amikor az üzemében lévő csőköteges hőcserélők korszerűsítését vizsgálta. Rájöttek, hogy a benzol desztilláló-kolonnához kapcsolódóan egy Compabloc beszerelése az kiforraló feladatra kiküszöbölné a drága alapozási és szerkezeti munkálatok szükségességét, miközben fontos helyet is megtakarítanának. Még a gőzfogyasztásukat is sikerült drasztikusan csökkenteniük.

További esettanulmányok

cut investment
.
engineer at plant 640x360

Oldja fel a hűtési korlátokat

A hőmérséklet folyamatos emelkedésével párhuzamosan a világ hűtési infrastruktúrájával szemben támasztott elvárások is növekednek. Akár az édesvíz forrás válik szűkössé, akár a kapacitás bizonyul kevésnek, vagy a környezeti hőmérséklet válik túl magassá, a termelés növelésének legegyszerűbb módja, ha a meglévő hőcserélőket lecseréli hatékonyabb modellre. Ezzel magasabb hőmérsékleten dolgozhat, újrahasznosíthatja a hűtésből származó esetleges hulladékhőt, és kiküszöbölheti a korlátokat a termelésben.

További esettanulmányok

.
increase uptime

        

Energy Hunter - Fenntartható megoldások hulladék energiával

Az energiahatékonyság javítása érdekében mindannyiunknak azonosítani és csökkenteni kell az energiapazarlást. Az Alfa Laval rendelkezik a szükséges technológiával, szakértelemmel és szervizszolgáltatással ahhoz, hogy maximalizálja a hőátadás hatékonyságát. Használja új kalkulátorunkat, hogy kiszámolja, mennyit spórolhat meg.

Energy Hunter screen view