Geotermikus fűtés DSHT

A geotermikus energia különböző formákban érhető el (mély vagy sekély, magas vagy alacsony hőmérsékletű) és felhasználható villamosenergia- vagy hőtermelésre. Egy dolog közös, hogy a nap 24 órájában rendelkezésre áll. Mivel a földkéregből származik, megújuló forrás, amely nem függ az időjárástól vagy az évszakoktól. A fűtés mellett víztárolós rendszerben felhasználható szabadhűtésre is.

geothermal heating 640x360

Válasszon megfelelő partnert a geotermikus energia területén

 • Az Alfa Lavalnál úgy látjuk, hogy a geotermikus energiában nagy lehetőségek rejlenek, a jövő fontos fenntartható fűtési forrása.
 • Célunk, hogy olyan energiahatékony és megbízható megoldásokat kínáljunk, amelyek a lehető legnagyobb hozamot biztosítják minimális környezeti hatással
 • Közel 100 éves tapasztalattal és világszerte a teljes piacot lefedő szervizközpont hálózattal rendelkezünk.
 • Tudjuk, hogy melyik hőcserélő optimalizálja legjobban az Ön folyamatát a lehető legrövidebb megtérülési idővel.
 • Az AHRI által kiadott teljesítménytanúsítványnak köszönhetően biztos lehet abban, hogy termékeink hőteljesítménye valóban megfelel az állításainknak.

Trendek a geotermikus fűtési ágazatban

A fűtési ágazatban egyre nagyobb hangsúlyt kap a geotermikus energia, mint a hagyományos fosszilis tüzelőanyagok alternatívája. Különösen ott, ahol a távfűtési hálózatokban helyettesíteni tudja a tüzelőanyagokat, és egyetlen kúthálózatból számos fogyasztót láthat el. Egyre több tapasztalat van a sekély geotermikus energia felhasználásával kapcsolatban is, amely alacsonyabb rendelkezésre álló hőmérséklet mellett és víztározó rendszerek hőszivattyús megoldásaival megfizethető és energiatakarékos lehetőséget biztosít a megújuló energiaforrások piacán.

Ez az iparág sem mentes azonban a kihívásoktól. Mivel a víz nagy mennyiségű kloridot és más szennyeződéseket tartalmazhat, a vízkő és a szennyeződések felhalmozódhatnak és csökkenthetik a technológiai berendezések teljesítményét. Itt jövünk mi a képbe. Az Alfa Laval kiváló minőségű berendezései és a szerviz terén szerzett tapasztalata bizonyítottan optimális kapacitást biztosít, minimális állásidővel.

HVAC geothermal heating
Ha a berendezésekről van szó, egyszerűen a legjobbat kell választanunk. A szállítónak erőteljes kapacitással kell rendelkeznie a szervizszolgáltatások és a vészhelyzetek megoldása terén. Örömmel mondhatjuk, hogy az Alfa Laval ezeket a kulcsfontosságú kritériumokat kompromisszumok nélkül teljesíti.

Ali Ichedef, az Izmir Jeotermal vezérigazgatója

 

Bővebben

.
2023 geothermal heating greenhouse 1400x2200

A geotermikus hőmérsékleti gradiens a kút mélységétől és a helytől függ. Egyes helyeken - például Izlandon - a felszínhez közel magasabb lehet a hőmérséklet. A legtöbb helyen azonban a grafikon által szemléltetett hőmérsékleti tartományban van.

A geotermikus fűtés során a hőt egy földalatti vízforrásból nyerik ki. Minél mélyebben van a föld alatt a víz, általában annál melegebb. Hollandiában a geotermikus hőerőművek legalább 500 méteres mélységből szivattyúzzák a meleg vizet. Amikor a geotermikus vízből kivonták a hőt, az a visszasajtoló kúton keresztül visszakerül a talajba.

Hollandia érték alapon a világ második legnagyobb élelmiszerexportőre, ennek egyik fő oka az ország 9000 hektárnyi üvegháza. Az üvegházak megfelelő hőmérsékleten tartásához azonban rengeteg energiára van szükség, ezért az alternatív energiaforrások fejlesztése kiemelt fontosságú. Különösen, ha az ország ambiciózus klíma céljait nézzük.

A hőcserélők kulcsszerepet játszanak a geotermikus energia előnyeinek kiaknázásában, mivel hatékony hőátadást biztosítanak a talajból nyert meleg víz és az üvegházak vagy más épületek fűtésére használt hidegebb víz között.

 

Bővebben a holland üvegházakról

.

A sekély, a víztárolós és a mély geotermikus energia közötti különbség

Minden kút egyedi, a mélységétől, az elhelyezkedésétől és a körülményektől függően. Amikor sekély vagy mély kutakról beszélünk ebben az iparágban, akkor valójában a projekt fő jellemzőit kell azonosítani. A sekély geotermikus hőtermelés a felszín alatti vízből történik, vagy egy nyitott kör segítségével, ahol a vizet a kútból szivattyúzzák, vagy egy zárt rendszerben, ahol egy gyűjtőkörben sóoldatot szivattyúznak felfelé és lefelé.

Sekély kutak és víztárolós rendszer (<=500 m)

geothermal-heating_shallow-well_v0_640x360.jpg

A sekély geotermikus fűtés és az ATES (víztárolós hőenergiatárolás) olyan megújuló energiát hasznosító technológia, amely a földkéreg felső rétegeinek viszonylag állandó hőmérsékletét használja fel épületek fűtésére és/vagy hűtésére.

A mély geotermikus rendszerekkel ellentétben a sekély geotermikus rendszerek jellemzően legfeljebb 100 méteres mélységig működnek.

A sekély geotermikus kutak olyan hőmérsékleti szintet generálnak, amely közvetlenül nem használható fel - ezért a sekély geotermikus projektben elnyelt hőt hőszivattyúkkal emelik fűtési célokra hasznosabb hőmérsékleti szintre. A sekély geotermikus rendszerben a föld alatti víz felhasználható szabad hűtésként is.

A sekély geotermikus rendszerek népszerűek a lakó- és kisebb kereskedelmi épületek esetében, mivel viszonylag kis helyen telepíthetők, és kevesebb fúrást és földmunkát igényelnek, mint a mély geotermikus rendszerek.

Mély kutak (2000 - 5000 m)

geothermal-heating_deep-well_v0_640x360.jpg

A mély geotermikus fűtés, egy megújuló energiaforrás, amely a föld magjából származó hőt használja fel.

Forró vizet, esetleg még gőzt is felszínre hoznak, amit hőtermelésre hasznának fel úgy, hogy egy hőcserélőn keresztül vezetik egy második szintre, ahol elosztják a különböző felhasználási helyekre. A mély geotermikus kutakból nyert hőmérséklet elég magas lehet ahhoz, hogy közvetlenül felhasználható legyen. Bizonyos helyeken és mélységeknél azonban még mindig szükség lehet a hőszint hőszivattyúkkal történő növelésére. Gyakori, hogy a mély geotermikus forrásokat távfűtési rendszerhez kötik.

Az, hogy milyen mélységben működnek a mély geotermikus rendszerek, több tényezőtől függően változhat, többek között a terület geológiai jellemzőitől, az alkalmazott rendszer típusától és azon épületek hőigényétől, amelyekben a hőt felhasználják.

Általánosságban elmondható, hogy a mély geotermikus rendszerek körülbelül ötszáz métertől több kilométeres mélységig működnek a felszín alatt. Az épületek és üvegházak fűtésére használt mély geotermikus rendszerek leggyakoribb mélysége 1500 és 3000 méter között van.

plate_heat_exchangers_GPHE.jpg

Szerelt lemezes hőcserélők

 • Rugalmas, adott feladathoz igazítható megoldások, amelyek biztosítják a legnagyobb hőhatékonyságot.
 • A kompakt kialakításnak köszönhetően helytakarékos, könnyen szervizelhető és karbantartható.
 • Csökkenti az elszennyeződés, az anyagfáradás és a korrózió veszélyét a maximális üzemidő érdekében.Bővebben

Semi_welded_range_640x360.jpg

Kazettás hőcserélők

 • Nagy hatékonyságú, megbízható technológia olyan alkalmazásokhoz, amelyek nyomás- vagy hőmérséklet-fáradást okozhatnak.
 • Garantáltan hosszú tömítés élettartam az Alfa Laval RefTight™ egyedi tömítésrendszernek köszönhetően.
 • Megbízható megoldás a közegek közötti keresztszennyeződések megelőzésére.

Bővebben

plate_heat_exchangers_brazed.jpg

Forrasztott lemezes hőcserélők

 • Könnyű, forrasztott, kompakt konstrukció, kis helyigénnyel.
 • Nagyobb termikus hatásfok a csőköteges hőcserélőkhöz képest.
 • Rugalmas opciók a különböző alkalmazásoknak és közegeknek megfelelően.
 • Ideális természetes és alacsony GWP-értékű hűtőközegekhez.

Bővebben

plate_heat_exchangers_fusion-bonded.jpg

Fúziós eljárással hegesztett AlfaNova hőcserélők

 • Valóban 100%-ban rozsdamentes acélszerkezet.
 • Erős korrózióállóság agresszív közegekkel szemben.
 • Megakadályozza a fémszennyeződéseket ivóvíz- és más higiénikus alkalmazásokban.
 • Nagy hőhatékonyság és kis helyigény.


Bővebben

AHRI-teljesítménytanúsítvánnyal rendelkező hőcserélők, a biztos hőteljesítmény érdekében

A Légkondicionálási-, Fűtési- és Hűtési Intézet (AHRI) tanúsítás az egyetlen globális, harmadik fél által végzett, a hőteljesítményre vonatkozó hitelesítés, amely független biztosítékot nyújt Önnek arra, hogy lemezes hőcserélője a gyártó által közzétett teljesítményértékeknek megfelelően fog teljesíteni. Az Alfa Laval AHRI tanúsítvánnyal rendelkező szerelt lemezes hőcserélőket, forrasztott lemezes hőcserélőket és fúziós eljárással hegesztett lemezes hőcserélőket kínál.

HVAC-sustainable-city-AHRI

Tanácsadó? Rendszerintegrátor?

Ön tanácsadó? Figyeljen! Az Alfa Laval a hőcsere területén szerzett több évtizedes tapasztalatán alapuló szakértelemmel fejleszt megoldásokat a mai fűtési és hűtési kihívásokra. Ismerje meg az energiahatékonyságtól a természetes hűtőközegekig mindent lefedő összetett kérdésekre adott válaszainkat, valamint hasznos eszközeinket, amelyekkel egyszerűbbé válik az adott alkalmazásra megfelelő technológia kiválasztása.

heating cooling-hub-vignette-2021
.

Évtizedekig tartó hatékonyság

Egy rosszul működő hőcserélő hatással lehet a biztonságra, a termékminőségre és az energiaköltségekre. A meghibásodás költséges leállásokhoz és jelentős termeléskieséshez vezethet. A szerelt lemezes hőcserélők rendszeres és proaktív karbantartásával a teljesítmény megőrizhető, a működés pedig zavartalan és kiszámítható marad.

Szakértelmet biztosítunk Önnek, akár már meglévő probléma esetén, akár a jövőbeni problémák megelőzésére, akár saját maga szeretné megoldani a problémát online hibaelhárítónk segítségével.

Tekintse meg teljes körű szervizmegoldásainkat

smart heat exchanger sensor lighten 640

Az okos város program és a digitális intelligencia segítheti a városokat abban, hogy Fenntartható Fejlődési Céljaik 70 százalékát elérjék. A digitális szolgáltatások már most is jelentős hatást gyakorolhatnak a városok fűtési és hűtési rendszereire, így azok fenntarthatóbbá válnak.

A távfelügyelet engedélyezése és a dedikált elemzések pontosabb és hatékonyabb működést, megalapozottabb döntéshozatalt és célzott beavatkozásokat tesznek lehetővé. Kifinomultabb és hatékonyabb fűtési és hűtési rendszerek csak digitális átalakulással érhetők el. Ezek megbízható és megfizethető fűtési és hűtési szolgáltatásokat nyújthatnak a városoknak, miközben csökkentik az üvegházhatású gázok kibocsátását.

Összekapcsolási szolgáltatás

Épületgépészet és fenntartható városok

Mivel városaink a világ energiafogyasztásának több mint kétharmadát adják, döntő szerepet játszanak a klímaválság kezelésében. A városok energiafogyasztásának jelentős részét fűtésre és hűtésre fordítják, ami azt jelenti, hogy az energiahatékonyság javítása kiemelkedően fontos. Az Alfa Laval közel egy évszázados tapasztalattal rendelkezik a hőcsere és hővisszanyerés területén, és célja, hogy 2030-ra szén-dioxid-semlegessé váljon. Engedje meg, hogy partnerei legyünk a fenntartható holnapra való átállásban.

ALF0739 sustainable-cities hero 640x3.
.

Kapcsolatfelvétel

Az Ön adatait az adatvédelmi politikánkkal összhangban tároljuk és kezeljük.